Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Епидемиите: Истински опасности и фалшиви тревоги" (откъс)

НОВО НА КНИЖНИЯ ПАЗАР

"Епидемиите: Истински опасности и фалшиви тревоги" (откъс)

Авторът проф. Дидие Раулт е вирусолог от световна величина

Източник: iStock by Getty Images/Guliver Photos

На 27 април издателство "Колибри" ще предложи на българските читатели книгата на проф. Дидие Раулт "Епидемиите: истински опасности и фалшиви тревоги", която прави задълбочен преглед на пандемиите в исторически план.

Авторът е световна величина в областта на вирусологията и пряк участник в актуалната битка с Covid-19. Книгата би могла да бъде полезна не само на интелигентния и любопитен читател, а и на лекарското съсловие.

Още

Роман на Дийн Кунц предсказва коронавируса още през 1981-ва

Роман на Дийн Кунц предсказва коронавируса още през 1981-ва

Бързото и всеобхватно разпространение на Covid-19 поражда много въпроси, а прогнозите на медиите в цял свят всяват паника и ужас, които поставят на изпитание психическото здраве на хората. В книгата си ученият прави преглед на няколко епидемии от по-ново време, разбудили вековни страхове: от лудата крава, през двата птичи грипа, епидемията от грип H1N1, SARS коронавирус, MERS коронавирус, ебола, антракс, варицела, чикунгуня, зика. За да стигне до т.нар. "китайски" коронавирус, който преобърна дневния ред на цялата планета, отне десетки хиляди човешки животи и вече нанася сериозни щети на световната икономика.

проф. Дидие Раулт

Проф. Дидие Раулт (род. 1952 г.) е френски микробиолог и специалист по инфекциозни болести, директор на Университетската болница в Марсилия (IHU) и на Изследователския отдел за инфекциозни и тропически болести (URMITE), базиран в Марсилия. Проф. Раулт е носител на голямата награда на INSERM за 2010 г. и е един от най цитираните френски вирусолози с множество научни публикации.

Още

Илюстратор и медик създадоха детска книжка за коронавируса

Илюстратор и медик създадоха детска книжка за коронавируса

Като член на научния комитет към здравния министър, на 16 март той разкри първите положителни тестове за хлорохина като ефективно лечение срещу Covid-19. Терапията с хлорохин срещна силен отпор и раздели научната общност във Франция на два лагера - За и Против проф. Раулт. Конфликтът изглежда по-скоро породен от интересите на големи фармацевтични компании. Освен световен експерт в областта на инфекциозните болести, проф. Раулт е автор на няколко книги, които разбиват насаждани с години митове.

Прилагаме кратък откъс от новата му книга, "Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги", посветен на кризата с антракса, проучванията на биотероризма и резултатите от една симулация на биотерористична атака. Преводът е на Владимир Атанасов.

"Епидемиите: истински опасности и фалшиви тревоги" (откъс)

Антраксът: една фалшива епидемия, целяща да всява страх от биотероризма

Още

Започва националната кампания "Купи 1 книга"

Започва националната кампания "Купи 1 книга"

В контекста на биотероризма антраксът ("въглен" на старогръцки) беше първата фалшива епидемия, с която се сблъсках. Антраксът е относително често срещано, но сериозно заболяване, прихващано главно от животни, които се ровят из почвата, тъй като бактериите й притежават устойчива форма на възпроизвеждане, наречена "спора", която е лесна за разпръскване и която може да оцелява с години в земята. Тази спора играе важна историческа роля, тъй като именно при изследването й Луи Пастьор и Роберт Кох почти едновременно успяват да покажат връзката й с антракса - бактерия, която по-късно бива наречена Bacillus anthracis. Именно по този повод Пастьор извършва един от първите експерименти с масова ваксинация на едър рогат добитък.

По-късно, по-специално през Втората световна война, тази бактерия бe изучавана като потенциално биологично оръжие, чиято цел бе ликвидиране на животновъдството на противника. Възможното й военно приложение с разпространение по въздуха се оказа в състояние да причинява нелечима пневмония и продължи да бъде разработвано в някои военни лаборатории, по-специално в САЩ и Русия. Но през 1970 г. Никсън реши да прекрати биологичните военни разработки (токсини, отрови и микроби), което доведе през 1972 г. до международно споразумение за забрана на биологичното оръжие.

След подписването му бе сложен край на изследванията и изготвянето на образци биологично оръжие. Така поне бе на теория. На практика обаче възникнаха два епизода на неестествени инфекции с антракс, произлезли от военни лаборатории.

Още

Най-известните български поети в "Поезия без карантина"

Най-известните български поети в "Поезия без карантина"

До ден-днешен продължават да избухват естествени инфекции с този бацил сред фермерите, особено в Африка. Има няколко случая на групови заразявания сред интравенозните потребители на наркотици. Що се отнася до двата епизода на инфекции, свързани с култивирането на антракс за военни цели, те са добре известни. Едната възникна през 1979 г. в Екатеринбург (Русия), където бяха диагностицирани стотина фатални случая на пневмонии с неизвестен произход. Пробите, взети при аутопсиите и изследвани в САЩ, показаха, че става въпрос за антракс. В крайна сметка Русия откри - и доста след това Борис Елцин призна, - че става дума на грешка при съхранението на антракс във военната лаборатория в Екатеринбург. Заразените пациенти се бяха оказали в подветрената зона на лабораторията!

Още

"Вторият пол" - епохалният труд на Симон дьо Бовоар (откъс)

"Вторият пол" - епохалният труд на Симон дьо Бовоар (откъс)

Вторият епизод възникна в контекста на събитията от 11 септември 2001 г. Две седмици след нападението срещу кулите близнаци бацили от антракс бяха разпратени в писма до американски сенатори и журналисти. Стигна се до пет смъртни случая. Веднага се появи и терминът "биотероризъм". Разпространението на информация предизвика глобална лудост. Недоброжелатели започнаха масово да пълнят с бял прах пликове, които тутакси пораждаха подозрения в биотероризъм и често водеха до принудителното затваряне на институциите или учебните заведения, в които самите "биотерористи" работеха или учеха. Проверките продължаваха цяла седмица, за да покажат... че не става въпрос за антракс! Ту тук, ту там се появяваха всевъзможни писма, съдържащи брашно, тебешир.

Още

БАН ни предлага в Интернет да разлистим "Българският XX век в изкуствата и културата"

БАН ни предлага в Интернет да разлистим "Българският XX век в изкуствата и културата"

Що се отнася до Франция, за да се елиминира наличието на Bacillus anthracis, се наложи да бъдат тествани 1800 проби. В тази ситуация страната се оказа напълно неспособна да отговори на подобно искане. С изключение на Марсилия, където една лаборатория имаше капацитет да обработва навреме, тоест в рамките на период от 24 до 48 часа, въпросните проби. Аз бях организирал изграждането на тази много голяма лаборатория с ниво на сигурност 3 (позволяваща безотпадни манипулации с микроорганизми), в която съумяхме да обработим една трета от френските проби. И бяхме единствените, които извършиха операцията в поставените срокове. По този повод е редно да отбележим, че имаше само един положителен резултат, при това фалшив: той дойде от единствената лаборатория във Франция, която се занимаваше с манипулиране на бактериите. Светкавично организираното разследване показа, че положителен резултат не е налице.

При възникването на подобни кризи хората винаги биват обзети от паника. Такъв бе случаят с лабораторията в Питие-Салпетриер, избрана да третира най-опасните бактерии (мултирезистентни туберкулозни бацили), в която се оказа, че няма отделение с необходимото равнище на сигурност. Персоналът заяви правото си на безопасни условия на работа и отказа да анализира праховете! Невъзможността за тестване на подобни субстанции важи и за всички университетски болници в Париж. Нито институтът "Пастьор", нито армията разполагат с техническия персонал, който да ги извърши.

Както и да е, разпространението на антракс в Америка бе много бързо прекратено...

*

Още

"Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън

"Хлебарката" - блестяща политическа сатира от Иън Макюън

След смяната на правителството през 2002 г. Жан-Франсоа Матеи, професор по медицина в Марсилия, който стана министър на здравеопазването, и Бернар Биго, началник на кабинета на Клоди Еньоре, министър на висшето образование, научните изследвания и иновациите, ме помолиха да се заема с проучване на биотероризма въз основа на опита, който бяхме натрупали при анализите на подозрителни прахове. От самото начало помолих моят доклад да не се изчерпва само с биотероризма, а да засегне и кризите с инфекциозни заболявания, за които бях убеден, че са по-скоро социални, отколкото медицински.

По време на тази мисия можах да проследя степента на влияние, упражнявано от циркулиращата "сива", тоест съмнителна информация. Един от бившите съветници на Бернар Кушнер ми се обади лично, за да ми каже, че американците са открили прах, съдържащ бацила на антракс, в силоз, намиращ се в Ирак на Саддам Хюсеин. През 2005 г., пред асамблеята на ООН, Колин Пауъл, държавен секретар при президента Джордж У. Буш, размаха една епруветка, съдържаща бял прах, и обясни на целия свят опасността, каквато представляват бактериите на антракса, който Саддам Хюсеин вероятно притежаваше. Мотивите за подобно действие бяха чудесно обяснени в книгата на Ноам Чомски "Произвеждане на съгласие - политическата икономика на масмедиите". Жестът на Колин Пауъл беше един от решаващите фактори, довели до разпространилото се сред 65% от американците убеждение, че атентатът срещу кулите близнаци така или иначе е свързан със Саддам Хюсеин.

Още

Кони Палмен се завръща с роман за прокълнатата двойка на модерната литература (откъс)

Кони Палмен се завръща с роман за прокълнатата двойка на модерната литература (откъс)

По същото време по екраните се появи един катастрофичен филм за избухване на епидемия от едра шарка, изграден с помощта на математическо моделиране, дело на преподаватели от университета "Джон Хопкинс". И тук не се бе минало без "сива" информация, твърдяща, че по време на първата война в Персийския залив някой бил видял надписа "Smallpox" върху някакъв хладилник (smallpox означава "едра шарка"). Въз основа на тази така и непубликувана информация изследователите от "Джон Хопкинс" бяха организирали симулация на биотерористична атака, която бяха заснели във филм, наречен "Мрачната зима" (Dark Winter), онагледявайки своите предвиждания какво може да стане, ако Саддам Хюсеин притежава вируса на едра шарка, като се има предвид, че никой от настоящите поколения не е ваксиниран. Филмът показваше, че би се стигнало до 1 милион смъртни случая, ако само 10 заразени лица преминат през 10 световни летища.

Той бе ужасил Джордж Буш, но също и неколцина френски политици, вследствие на което бе възникнал въпросът за подновяване на ваксинацията срещу едра шарка. Тази ваксинация е труднопоносима от човешкия организъм, но американската държава сметна, че рискът (който всъщност никога не е съществувал) трябва да бъде поет. Поради това бе наредено целият американски военен персонал да бъде ваксиниран. Резултатът: стотина смъртни случая, причинени от неизвестно досега усложнение - възпаление на сърцето, проявяващо се при млади хора, ваксинирани за пръв път. По този начин американската армия уби стотина души от своя персонал заради чиста фантазия, разказана във филм на ужасите.

*Откъсът се публикува със съгласието на издателство "Колибри".

Очаквайте на книжния пазар от 27 април книгата на проф. Дидие Раулт "Епидемиите. Истински опасности и фалшиви тревоги"!

Още

4 века търсят тайнствената библиотека на Иван Грозни

4 века търсят тайнствената библиотека на Иван Грозни

Още

"Чумата" на Албер Камю се продава като топъл хляб в Япония

"Чумата" на Албер Камю се продава като топъл хляб в Япония

Още

Отлагат обявяването на финалистите за "Пулицър"

Отлагат обявяването на финалистите за "Пулицър"

Още

Какво се знае за загадъчната "златна книга", открита в България?

Какво се знае за загадъчната "златна книга", открита в България?

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна

Рядко копие на първия комикс със Супермен се продаде за 6 милиона щатски долара на търг

"Херитейдж Окшънс" определя първия брой на "Екшън Комикс" като "най-важния комикс, публикуван някога"

Австралийска фондация спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation - ILF) беше отличена за "новаторската си работа за разпространението на литература сред децата от Първите нации на Австралия"