Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

ЛИТЕРАТУРНИ ОТЛИЧНИЦИ

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия (Снимка: АП/ бАлберто Пецали/ БТА)

Още

Носител на "Букър" критикува политиците след отмяна на литературен фестивал в Шотландия

Носител на "Букър" критикува политиците след отмяна на литературен фестивал в Шотландия

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, спечелила международната награда "Букър", съобщават световните осведомителни агенции, предава БТА.

Книгата победи петима други финалисти, избрани измежду 149 изпратени романа, за наградата, която се присъжда за художествена литература от цял свят, преведена на английски език и публикувана във Великобритания или Ирландия.

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия и ще си подели паричната й стойност от 50 000 британски лири (64 000 долара) поравно с преводача Михаел Хофман.

Хофман, роден в Германия поет и есеист, който е израснал във Великобритания, беше обявен във вторник в лондонската зала "Тейт Модърн" като първия мъж-преводач, който печели международната награда "Букър".

В речта си в музея Ерпенбек каза, че е "наистина изненадана" и "много поласкана". Тя каза също, че е спечелила с помощта на "хора, които са ме подкрепяли", като Хофман. "Единственото, което всички знаят, е, че в ГДР е имало стена, че са тероризирали всички с ЩАЗИ и това е всичко", каза Ерпенбек относно събитията в книгата и поясни:"Това обаче съвсем не е цялата истина."

Още

Забавният и ужасяващ  роман "Обсадата на Кришнапур" е награден с "Букър" преди 50 години

Забавният и ужасяващ роман "Обсадата на Кришнапур" е награден с "Букър" преди 50 години

Ерпенбек, родена в Източен Берлин през 1967 г., преди това е попадала в дългия списък за наградата с книгата си Gehen, Ging, Gegangen. В България е преведен романът й "Проклятието".

Канадската писателка и телевизионна водеща Елинор Вахтел, председател на журито за 2024 г., нарече "Кайрос" "едновременно красив и неудобен, личен и политически".

"Ерпенбек ви приканва да направите връзка между тези определящи за поколението политически събития и една опустошителна, дори брутална любовна връзка, поставяйки под въпрос естеството на съдбата и нейните пътища", допълва Вахтел.

"Подобно на ГДР (Германската демократична република), тази връзка започва с оптимизъм и доверие, а след това се разпада", изрази се образно тя.

Още

"Букър" за 2023 г. отива при ирландеца Пол Линч

"Букър" за 2023 г. отива при ирландеца Пол Линч

Вахтел допълни:

"В светла проза Джени Ерпенбек разкрива сложността на отношенията между млада студентка и много по-възрастен писател, като проследява ежедневните напрежения и обрати, които бележат тяхната близост, въвеждайки ни в апартаментите, кафенетата и улиците, работните места и ресторантите на Източен Берлин. Романът започва с любов и страст, но поне в същата степен става дума за власт, изкуство и култура. Самовглъбяването на влюбените, тяхното спускане в разрушителен водовъртеж, остава свързано с по-голямата история на Източна Германия през този период, като често представя събитията от необичаен ъгъл."

Действието на миналогодишния победител -"Времеубежище" на българския писател Георги Господинов, също се развива по време и след падането на съветското влияние върху Източна Европа.

Още

Почина британската писателка А. С. Байът, отличена с "Букър"

Почина британската писателка А. С. Байът, отличена с "Букър"

Още

Вижте реакциите за спечелената награда "Букър" на Георги Господинов

Вижте реакциите за спечелената награда "Букър" на Георги Господинов

Още

"Честито чудо на езика": Георги Господинов за наградата "Букър"

"Честито чудо на езика": Георги Господинов за наградата "Букър"

Още

"Времеубежище" оглави класацията на най-слушаните аудиокниги в България след номинацията за "Букър"

"Времеубежище" оглави класацията на най-слушаните аудиокниги в България след номинацията за "Букър"

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Носителят на "Букър" ще стане известен през ноември

Дългият списък, включващ 12 или 13 книги, ще бъде оповестен на 30 юли

Поетичната книга "Моите сънища" от Ефи Лада събужда красотата и светлината в живота

Книга – Чувство, близка до сърцето, реална и неповторима в своята нереалност

"Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке в превод на Кирил Кадийски

През зимата на 1912 г. Рилке започва да пише поетическия цикъл "Дуински елегии" в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Необичаен ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

102-годишният философ Едгар Морен, публикува роман, написан през 1946 г.

Видният творец пресъздава автобиографията си, за да може най-накрая да бъде прочетена от широката публика

НДФ "13 века България" ще проведе наново конкурса за български роман на годината

Управителният съвет на Фонда анулира процедурата по конкурса и реши повторното му провеждане до края на годината – с жури в същия състав, без доц. д-р Борис Минков