Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Носител на "Букър" критикува политиците след отмяна на литературен фестивал в Шотландия

ПОЛИТИКА И КУЛТУРА

Носител на "Букър" критикува политиците след отмяна на литературен фестивал в Шотландия

Писателят Дъглас Стюарт, удостоен с награда "Букър", подкрепи литературния фестивал Aye Write, чието тазгодишно издание бе отменено поради липса на финансиране

Източник: douglasdstuart.com

Писателят Дъглас Стюарт, удостоен с награда "Букър", подкрепи литературния фестивал Aye Write, чието тазгодишно издание бе отменено поради липса на финансиране, съобщи Пи Ей мидия/ДПА.

Роденият в Глазгоу автор на романа "Шъги Бейн" критикува остро финансирането на културата и изкуствата в Шотландия. Сред другите автори, изразили подкрепа за фестивала, са Деймиън Бар и Дарън Макгарви.

Бившата първа министърка на Шотландия Никола Стърджън, известна почитателка на книгите, също нарече отменянето на фестивала "наистина лоша новина". По-рано тази седмица първият министър на Шотландия Хумза Юсаф каза, че ще провери каква "потенциална подкрепа" може да предложи шотландското правителство.

Никола Стърджън (Снимка: Jane Barlow/ PA via AP/ БТА)

Още

Забавният и ужасяващ  роман "Обсадата на Кришнапур" е награден с "Букър" преди 50 години

Забавният и ужасяващ роман "Обсадата на Кришнапур" е награден с "Букър" преди 50 години

Още през лятото на миналата година Стюарт писа по повод фестивала в социалната мрежа Екс. Справедливият гняв по повод отказа от фестивала Aye Write не е просто разговор за ползата от литературните фестивали или дали първият град на Шотландия заслужава да има такъв фестивал.

То е много, много повече от това...Наблюдавах с ужас как Шотландия, докато се пазари за финансирането на изкуствата, затваря библиотеките си и сега позволи да бъде отменен един от водещите литературни фестивали в най-големия си град. Фестивал, чийто фокус е върху шотландските гласове". Писателят каза, че е "неприемливо" в родния му град Глазгоу да няма литературен фестивал.

"Когато спечелих наградата "Букър", само часове след обявяването много от водещите политически партии се свързаха с мен с молба за подкрепа. Но политиците, които искаха да използват изкуството ми, за да защитят работните си места, сега не вършат работата си, за да защитят моето изкуство", написа Стюарт.

Още

"Букър" за 2023 г. отива при ирландеца Пол Линч

"Букър" за 2023 г. отива при ирландеца Пол Линч

Фестивалът Aye Write се организира от Glasgow Life, структура към Градския съвет на Глазгоу. Тазгодишното му издание обаче няма да се състои, защото кандидатурата му за финансиране по програма "Творческа Шотландия" (Creative Scotland) не бе одобрена.

"Признаваме значимостта на Aye Write за публиката и за литературния сектор и разбираме, че това е разочароваща новина. На този етап сме в състояние да подкрепим около 30 на сто от кандидатурите от нашия фонд заради ограничения в средствата, с които разполагаме и всеки ден се налага да вземаме трудни решения", каза говорителка на "Творческа Шотландия" по-рано тази седмица.

Още

Почина британската писателка А. С. Байът, отличена с "Букър"

Почина британската писателка А. С. Байът, отличена с "Букър"

Още

Вижте реакциите за спечелената награда "Букър" на Георги Господинов

Вижте реакциите за спечелената награда "Букър" на Георги Господинов

Още

"Честито чудо на езика": Георги Господинов за наградата "Букър"

"Честито чудо на езика": Георги Господинов за наградата "Букър"

Още

"Времеубежище" на Георги Господинов е новият носител на наградата "Букър"

"Времеубежище" на Георги Господинов е новият носител на наградата "Букър"

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна

Рядко копие на първия комикс със Супермен се продаде за 6 милиона щатски долара на търг

"Херитейдж Окшънс" определя първия брой на "Екшън Комикс" като "най-важния комикс, публикуван някога"

Австралийска фондация спечели наградата "Астрид Линдгрен"

Фондацията за грамотност на коренното население (Indigenous Literacy Foundation - ILF) беше отличена за "новаторската си работа за разпространението на литература сред децата от Първите нации на Австралия"

България е на Международния панаир на детската книга в Болоня

Изложението има над 60-годишна история и е най-големият световен център за обмен на авторски права в сферата на издаването на детски книги, илюстрации и анимация