Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Добре дошли в реалността: Прекрасният нов свят след 1984

НОВА КНИГА

Добре дошли в реалността: Прекрасният нов свят след 1984

Усещате ли тънката антиутопична препратка? За съжаление, понякога дори най-мрачните прогнози се сбъдват...

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

"Сътрудничим с всеки, който може да принуди всички национални държави в нашия свят да забравят за загадъчната сила, наричана суверенитет. И постоянно отричаме това, което правим в действителност."
Арнълд Джоузеф Тойнби, Научен директор на Кралския институт за международни отношения (1925-1955), изказване в Копенхаген (1931)

Още

"Случаят Левски": За Апостола в това общество място няма, защото то отново би го унищожило

"Случаят Левски": За Апостола в това общество място няма, защото то отново би го унищожило

Ситуацията в целия свят е безпрецедентна. Вече повече от година. Очертават се нови тежки "локдауни" и няма как да не си зададем въпроса - изведнъж ли се случи това? Защо? Планирано ли беше? И накъде всъщност ще ни отведе?

Отговорите на тези въпроси търси Боян Чуков в новата си книга, която излиза от печат в издателство "Изток-Запад" и може да бъде закупена със специална отстъпка от потребителите на Dir.bg. 

Заглавието на книгата е "Прекрасният нов свят след 1984". Усещате ли тънката антиутопична препратка, умножена по две? За съжаление, понякога дори най-мрачните прогнози се сбъдват...

Кой е Боян Чуков?

Боян Чуков е експерт по борбата с тероризма. Бивш дипломат. Бил е журналист на свободна практика. Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в правителството на Тройната коалиция (2008 - 2009). Има над 500 публикации на международни теми. Владее френски, испански, руски, гръцки и английски език. Магистър инженер по електронни телекомуникации, офицер (о.р. майор) от външно разузнаване - Първо главно управление на Държавна сигурност (ПГУ-ДС) и Националната разузнавателна служба (НРС) към Президента на България. През 1990 г. е награден с медал III степен от директора на НРС. В периода от 1988 до 1992 година завежда консулския отдел в посолството на България в Мадрид. След 1992 година е зам.-главен редактор на списание "Балкански диалог".

Ето какво сподели Боян Чуков за новата си книга, специално за читателите на Impressio и Dir.bg:

"Смята се, че популярният термин "глобализация" е въведен от американския социолог Робърт Робъртсън. Появява се през 1985 г. и е връстник на измислената от Михаил Горбачов "перестройка". Иначе глобализацията е провъзгласена още през 1965 г. от Аурелио Печеи, баща основател на Римския клуб, предвестник на Световния икономически форум в Давос с президент Клаус Шваб. Аурелио Печеи е ексцентричен бизнесмен и политик, който е приеман за свой от нацистките вождове, специалните служби на САЩ, италианските мафиоти и антисъветските вождове на еврокомунизма, латиноамериканските диктатори и предводителите на тайванския режим.

Аурелио Печеи никога не е криел своето увлечение към окултната езотерика и символика. Самооценява се като един от най-големите мистици на ХХ век. Аурелио Печеи не се притеснява да се самопровъзгласи за реинкарнация на Адам Вайсхаупт - професор в Инголщатския университет, основател на окултния Орден на илюминатите, чието име се свързва с революционната кървава стихия във Франция и Наполеоновите войни.

Преди Аурелио Печеи като последовател на Спартак (такъв е орденският псевдоним на вожда на илюминатите) е записан великият окултист и създател на източните тамплиери Алистър Кроули.

Купи книгата с отстъпка

Далеч от световните центрове, по периферията на глобалната политика - в Буенос Айрес, - неочаквано се появява основателят на Римския клуб. Аурелио Печеи изнася в Националния военен колеж в аржентинската столица лекция на тема "Предизвикателството на 70-те към съвременния свят". Той предлага "глобален план" на народите по света. В него се предвижда интегриране посредством "Североатлантическо партньорство" на Европа и Северна Америка. По-късно към него да се включат Източна Европа, СССР и Латинска Америка. Аурелио Печеи предсказва разрушаване на "света на държавите" и превръщането му в глобален "свят на хората".

Още

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

Конвергентната доктрина на Римския клуб, която е ориентирана към обединяване на капитализма със социализма в някакво постиндустриално общество, получава революционна идеологическа основа и англосаксонска подкрепа.

Малко известни са думите на адмирал Кареро Бланко, премиер и несъстоял се приемник (загива нелепо през 1973 г., само две години преди смъртта на испанския генералисимус) на диктатора Франсиско Франко:

"Въпреки че наш главен враг си остава комунизмът, не трябва и за миг да забравяме, че зад гърба на комунизма стоят социализъм и капитализъм, а зад гърба на социализма и капитализма в сянка стои масонството..."

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Още

Неиздавани творби на Вирджиния Улф излизат в "Дневникът на госпожица Джоун Мартин"

Неиздавани творби на Вирджиния Улф излизат в "Дневникът на госпожица Джоун Мартин"

В глобалния елит влиза родовата аристокрация, оглавявана от кралските домове на Европа и страните от Персийския залив. Компания им правят собствениците и управляващите на десетина ключови финансово-промишлени и банкови групи, които контролират около 150 главни субекти на световните финанси и икономика. Почти всички те са англосаксонски центрове и като цяло представляват Запада.

Намирайки се в епицентъра на определящите световното развитие процеси, представителите на тези групи заседават дискретно на различни форуми, за да достигнат до консенсус при реализиране на съвместни проекти за установяване на колективен контрол над властта, собствеността, политиката, икономиката и финансите, природните ресурси, технологичното развитие, науката, духовно-културната и военно-промишлената сфера.

Клаус Шваб неотклонно следва в публичното пространство посочената от Аурелио Печеи генерална посока за развитие на света. През годините пътят се модернизира и се превърна във високотехнологична магистрала. Лансираните от Аурелио Печеи идеи постоянно се доразвиват и обогатяват от Клаус Шваб. Римският клуб и Световният икономически форум в Давос са двете лица на една и съща монета.

Глобалната олигархия се събира периодично на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, а станалият световноизвестен Клаус Шваб влиза в ролята на конферансие на респектабелното мероприятие... пътните знаци към магистралата, трасирана в посока "Прекрасният нов свят след 1984".

Купи книгата с отстъпка
За читателите на Impressio и Dir.bg издателство "Изток-Запад" има специално предложение.
 
С код promo5dir може да закупите книгата "Прекрасният нов свят след 1984" с допълнителни 5% отстъпка при следните условия:

- Кодът е валиден за поръчки в сайта на издателство "Изток-Запад": https://iztok-zapad.eu

- Кодът ще се приложи само върху книгата "Прекрасният нов свят след 1984"

- Кодът е валиден от 18 до 24.03.2021 г. включително и може да се използва многократно за този период.

- Кодът за допълнителни 5% отстъпка се начислява върху текущата цена на книгата.

- Кодът не се комбинира с безплатна доставка.

- Кодът за отстъпка трябва да бъде въведен в полето "Въвеждане на код за отстъпка" в количката с избраните книги.

*Съдържание на издателство "Изток-Запад"

 

Още

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Още

Германски журналист описва в книга забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер

Германски журналист описва в книга забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер

Още

Как тялото може да се самолекува?

Как тялото може да се самолекува?

Още

 Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Още

 Защо аз?: "Търси се: Истината за рака" (откъс)

Защо аз?: "Търси се: Истината за рака" (откъс)

Още

"Ужас под пирамидите" - неиздавани разкази на Лъвкрафт и други майстори на хоръра

"Ужас под пирамидите" - неиздавани разкази на Лъвкрафт и други майстори на хоръра

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Трудно обозрима, многопластова и противоречива е историята ни, пред която "всички сме малки по ръст и заслуги!"

„Култура на прехода“: Какво ни казват литературата, киното, театърът за изминалите 30 години?

Цикъл лекции на Културния център на СУ, които започват от 27 септември и продължават до 24 април