Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Бащата на сциентологията: Ако искаш да натрупаш милиони, създай собствена религия

РЕЛИГИИТЕ И СЕКТИТЕ ПО СВЕТА

Бащата на сциентологията: Ако искаш да натрупаш милиони, създай собствена религия

Преди 69 години проучванията на Лафайет Роналд Хъбард са публикувани под името "Дианетика. Модерната наука на умственото здраве", с което поставя началото на своето духовно учение

1959 г. Хъбард в своята оранжерия, работещ върху новата си теория, че растенията имат същите усещания и емоции като хората (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През 1949 г. на конференция на автори на научно-фантастични книги, проведена в Ню Джърси, основателят на сциентологията Лафайет Роналд Хъбард заявява: "Да пишеш за 1 пени на дума е смешно. Ако човек наистина иска да натрупа милиони, най-добрият начин е да създаде своя собствена религия".

1968 г. Лафайет Роналд Хъбард използва своя електрометър, за да провери дали един домат може да почувства болка или не (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Той е роден в малкия град Тилдън в щат Небраска. Хъбарт е завършил университета "Джордж Вашингтон", Принстънския университет и университета "Секвоя". След като излиза неговият първи разказ "Отрицателно измерение" (1938), той продължава да пише през следващите 10 години. Писал е както в жанра фентъзи, така и в жанра научна фантастика.

Най-известният от неговите ранни романи е "Последното затъмнение" (1948). Негови са също романите "Роби на страха" и "Повелители на съня", които са произведения от жанра фентъзи и са на тема Арабски свят.

Той пише романа на ужасите "Страх" през 1957. След това следват много романи в стил "космическа опера". Неговите най-известни романи са "Бойно поле земя" и "Мисия земя".

Хъбард в офиса на дома си в Съсекс със своя електрометър, който той твърди, че може да прецени реакциите на растенията (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

По време на своята писателска кариера Хъбард започва да се интересува от способностите на човешкия разум. На 9 май 1950 г. неговите проучвания са публикувани под името "Дианетика. Модерната наука на умственото здраве." Днес тази книга носи заглавието "Силата на мисълта върху човешкото тяло", с което поставя началото на своята религия. През 1954 г. в САЩ е регистрирана и първата сциентоложка църква.

Сциентологията е система от религиозни вярвания и философски идеи, създадена в САЩ. Тя изповядва смесица от наука и духовност, като вярва в безсмъртието на духа и подобряването му на Земята. Учението привидно проповядва междучовешка и религиозна толерантност и произлиза от будизма, но всъщност прилича доста на тоталитарен култ, в чийто център стои личността на нейния основател.

Embed from Getty Images

Учението на Хъбард е доста сложно и затова той издава свой речник. Според Хъбард първото нещо, което човек трябва да разбере, е: "Ти не си човек, ти си тетан".

Тетан (thetan) е духовно същество, което съществувало около 300 трилиона години. То пребивавало в различни тела и след като те умирали, влизало в друга форма на живот.

Според Сциентологията всеки минал живот има неестествени преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата като кърлежи.

Лафайет Роналд Хъбард свири на инструментите си (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Ето защо те трябва да бъдат открити и премахнати.

Това се извършва чрез "прослушване" по време на организираните от Хъбарт курсовe, струващи на последователите понякога десетки хиляди долара.

След "изчистването" последователите се намират в състояние на ДТ - действащи тетан нива, които са 8 на брой. Намиращите се в това състояние могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето.

Хъбард твърди, че довършва делото на Буда на Запад. Той отхвърля християнското учение за Бога и смята, че има много богове, някои от които са по-висши от другите.

Сциентологията има за цел да подпомогне духовното извисяване на индивида до степен, когато той сам ще осъзнае съществуването и природата на "Върховното същество".

Декември 1959 г. Роналд Хъбард в имението си в Съсекс, Англия (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Хъбард смята, че човек не може да бъде лош и учи, че покаянието е унизително. Спасението е човек да се освободи от прераждането, т. е. от цикъла, включващ живот и смърт.Следващото след тетана еволюционно ниво е т.нар. "хомо новос" - богоподобен човек.

Сред характерните черти на последователите на сциентологията е скандалното им поведение и множеството конфликти с държавните власти. В САЩ са заведени поредица дела срещу високопоставени последователи на сектата, откраднали секретни военни и разузнавателни документи.Причината за това е идеята на водачите на сектата, че светът ще бъде спасен само, ако се разкрият тайните на държавите.

Сциентолозите нашумяват и покрай скандалите в Германия и Франция. Оказва се, че те изграждат свои тайни служби в тези страни. Организирано е изнасянето на три милиарда долара в Люксембург, Дания и САЩ.

Сциентолози са осъдени за изнудване на хора да продадат свои имоти и да дадат всичките си спестявания. През 1996 г. е установена връзка между такова изнудване и причините за самоубийство на член от сектата. Тогава парламентарна комисия определя сциентологията като секта.

Embed from Getty Images

През 1996 г. сектата подема скъпоструваща рекламна кампания, като изпраща екземпляр от книга за историята и дейността си до всички библиотеки, сенатори и до множество възлови институции и медии.

Известни "звезди"- сциентолози, като Том Круз, Джон Траволта и други, са също активни пропагандатори. Настоящи членове на сектата са Чик Кърия, Чака Кан, Дейвид Кампбел, Кирсти Али, Присила Пресли, Лиза Мери Пресли, а бивши сциентолози са Патрик Суейзи, Оливър Стоун, Шарън Стоун, Ленард Коен, Емилио Естевез, Глория Гейнър, Рики Мартин, Ван Морисън, Лу Роулз и други.

9 август 2014 г. Актьорите Кели Престън и Джон Траволта присъстват на тържествената гала на 45-годишнината на църквата на сциентологичния център в Лос Анджелис, Калифорния (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

През 1991 г. е направен опит за регистрация в България на сциентологията като вероизповедания или като сдружение. След отказа на Дирекция по вероизповеданията и повторен безуспешен опит към 2004 г., няма данни за пропаганда или практическа дейност от страна на чуждестранни мисионери на Сциентологията или на нейни последователи в страната.

В рамките на сциентологичната организация съществуват "Служба за специални въпроси" и Отряд "Проект Рехабилитация".

Първата структура изпълнява всякакви секретни поръчения, давани от висшето ръководство на сциентолозите, в това число: следене, домогване до лични данни, оказване на психологически и финансов натиск, предизвикване на семейни проблеми и др. Според данните, втората структура представлява средство за принуда и манипулиране на членове на организацията, които са проявили съмнение в учението.

Бащата на сциентологията пред имението си в Съсекс, Англия (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Доста холивудски звезди масово залитат по това учение. Том Круз например позволява на Сциентоложката църква да дирижира целия му живот, твърди в книгата си "Сциентологията, Холивуд и затворът на вярата" носителят на "Пулицър" Лорънс Райт.

Когато книгата е представена в САЩ, американски всекидневник пише, че ужасите, описани в нея, могат да слисат дори най-големите познавачи на Сциентоложката църква.

Райт иска да бъде обективен. Той не оценява, опитва се да разбере. Какво всъщност привлича хората към тази секта? Защо например холивудските звезди са толкова привлечени от тази религия, която не е нищо повече от старомодно спасително учение, модернизирано с научно-фантастични елементи?

Райт обяснява, че Сциентоложката църква е нещо като разновидност на гностицизма. В късната античност гностиците се опитват да намерят отговор на следния въпрос: Защо светът е толкова лош, след като е създаден уж от добрия Бог? Те стигат до извода, че светът е създаден всъщност не от Бога, а от дявола. Също като сциентолозите, гностиците се смятали за интелектуален елит, който е посветен в тайно знание, отличаващо го от простосмъртните. Тайното знание служи на гностиците, както и на сциентолозите да поддържат чисти благородните си души в един необратимо пропаднал свят. И така да се доближат до целта си: самообожествяването на човека.

Embed from Getty Images

Според Лорънс Райт, затова и много холивудски звезди изпитват влечение към тоталитарна организация, каквато е Сциентоложката църква. Точно по тази причина Кърсти Али, Присила Пресли или Джон Траволта се посвещават на един безумен култ, а Том Круз - израснал в ужасна бедност и често бит от родителите си, изповядващи католицизма, позволява на сциентолозите да дирижират живота му.

26 юли 2003 г. Том Круз присъства на тържественото откриване на новата централа на "Applied Scholastics International" в Сейнт Луис, Мисури. "Applied Scholastics International" е международен център за обучение на учители, използващ методите на обучение, разработени Л. Р. Хъбард (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

26 юли 2003 г. Том Круз присъства на тържественото откриване на новата централа на "Applied Scholastics International" в Сейнт Луис, Мисури. "Applied Scholastics International" е международен център за обучение на учители, използващ методите на обучение, разработени Л. Р. Хъбард (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

В своята книга Райт насочва вниманието си главно към известния канадски режисьор Пол Хагис, който първоначално бил ентусиазиран привърженик на сциентолозите, но впоследствие се откъснал от тях, заради което сектата го обявила за персона нон грата. Историята на Хагис недвусмислено доказва това, което сочи още заглавието на книгата: Сциентоложката църква е затвор, от който трудно може да се избяга.

Райт привежда потресаващи свидетелства за "дупката" - лагер, устроен на паркинг за каравани на едно затънтено място в Калифорния, където "провинили" се сциентолози, облечени в дрипи, спят направо на земята, хранят се с боклуци и са подложени на перверзни унижения. В книгата си журналистът цитира лица, които са видели как сияйният лидер на Сциентоложката църква Дейвид Мискавидж лично налага с юмруци подчинените си.

Embed from Getty Images

В Германия, 52-годишната експертка Урсула Каберта е поставила под наблюдение сциентолозите, за които тя смята, че пак се стремят към общността. Макар службата за защита на конституцията да наблюдава организацията от години, точни данни за броя на нейните членове няма. Предполага се, че в Германия те са между 5 000 и 6 000 души. Центровете на движението са Хамбург, Берлин, Франкфурт на Майн и Мюнхен. Урсула Каберта пише: "Сциентологията е антиконституционна, екстремистка организация и е заплаха за хората и обществото. Не става дума за това колко членове има. Организацията е сред тези, които са опасни за държавата и за обществото."

Църквата на сциентологията в южната част на Лос Анджелис (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

В църквата на сциентологията в южната част на Лос Анджелис (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Експертката наблюдава особено внимателно предложенията за курсове на обучение, отправяни от сциентолозите към децата и младежите. Важни практични съвети се предоставят на учителите и педагозите - за да могат да разпознаят проблема и да намерят решение.

Урсула Каберта се занимава с проблематиката на сектите от 1992-ра година. В един вид кауза за нея се е превърнало разясняването на подходите и методите ва оспорваната сциентоложка организация. Преди години водещи сциентолози от Берлин потърсиха убежище в единственото консултантско бюро във федерален мащаб в Хамбург.

Тогавашният баварски министър на вътрешните работи Гюнтер Бекщайн, автор на предговора към "Черната книга на сциентологията", поставя сектата на едно и също равнище с ислямистите. Хамбургският общински съветник Удо Нагел заявява:

"Сциентологията не е религиозна общност, в това отношение правораздаването на административните съдилища е еднозначно, макар от заинтересованата страна винаги да се твърди нещо друго. И тяхното така наречено учение няма нищо общо с науката. Сциентологията се основава на илюзорната мисловна конструкция на един американски автор на научна фантастика, следва се една презрителна спрямо хората психо-идеология, като целта е пълното подчинение на отделния човек на организацията."

В анкетната комисия "Така наречените секти и психогрупи" още от 1998-ма година се разискват концепции за действие към сциентолозите. В крайна сметка министрите на вътрешните работи на федералните провинции в Германия излизат с позицията, че сциентологията е несъвместима с основния закон.

Embed from Getty Images

Сциентологията не се стреми особено да популяризира своите догми, но истината е, че въпреки меко казано странното им звучене, има много хора, които им вярват. А пък книгите за дианетиката са почти толкова популярни, колкото и книгите  с диети за отслабване.

 

Коментирай 28

Календар

Препоръчваме ви

10 заглавия от испански автори, в които ще се влюбите

Запознайте се с творчеството на разнообразни и вълнуващи писатели, родени на едно от най-красивите парчета земя на Иберийския полуостров - Испания

Ето кои са номинираните за наградите на "Перото"

За девети път Литературен клуб "Перото" и Национален център за книгата - НДК ще връчат своите награди

„Нощ на литературата": Откъси от 21 европейски заглавия ще се четат в 16 населени места в България

Целта на инициативата на Чешките центрове по света е да запознае публиката със съвременната европейска поезия и проза чрез четения на откъси от известни личности на нестандартни за литературата места - "читателски гнезда"

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс