Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Ако съдбата ти даде възможност, ще поправиш ли грешка от миналото"

МЛАДИ ТАЛАНТИ

"Ако съдбата ти даде възможност, ще поправиш ли грешка от миналото"

Таня Глухчева и "Професора" - роман за невероятното преплитане на минало и бъдеще, както и на любов, предателство, обсебване, фанатизъм, атеизъм, наука и морал...

Издателство "Книги за всички"

Таня Глухчева е от онези Срещи, които те облагородяват. Миловидната усмивка и отвореност за общуване печели доверието веднага. Но има и още нещо - разговорите с нея оставят с впечатление, че знае нещо повече за живота, нещо, което ти все още не си доловил. Две книги по-късно, учейки се от тях, разбирам, че тя наистина знае Нещото с главно "Н". 

Таня е млад автор, когото срещнах през януари 2022-а след тежка загуба. Впечатли ме първо колоритната ѝ биография. Родена в София през 1986-а, като дете живее няколко години в Канада, където основно се оформя светоусещането ѝ. Там се заражда и любовта ѝ към испанския език, което пък я отвежда в Испанска гимназия, а след това надгражда и с испанска филология в университета. Програмата "Еразъм" я отвежда в Малага, където се запознава с много латиноамериканци и осъзнава, че нейният път е Латинска Америка. Така, докато преподава испански у нас, тя използва всеки свободен миг за бягство в посока Латинска Америка, за която казва, че познава по-добре от България. Житейският ѝ път минава също през Чили и Бразилия, за които разказва в първата си книга "Да пътуваш в петък 13". 

И сякаш, за да се потвърди, че няма случайни неща, Таня Глухчева се оказа своеобразна рецепта за мен - тя вече знаеше как да превърне загубата във възможност. Това научих именно от "Да пътуваш в петък 13".

Издателство "Книги за всички"

Поводът да се чуем отново след онази първа среща обаче е, че на пазара вече е втората ѝ творба - "Професора". Сюжетът представлява невероятно преплитане на минало и бъдеще.

А именно: изложба на млад фотограф ни връща назад във времето и разплита начало на една любовна история, която преминава през вековете и дава отговор на много въпроси. Кулминацията на вечерта е фотография, за която младият мъж дълго време се е колебал дали да включи в изложбата. Но именно тя приковава погледите на присъстващите. Всички са озадачени от поразителната прилика между приятелката на фотографа с портрета на снимката на жена от Средновековието. Изведнъж сякаш миналото проговаря. Това е началото на дългия път към разплитане на истинската история.

Любов, предателство, обсебване, фанатизъм, атеизъм, наука и морал се преплитат в опит да дадат отговор на въпроса: "Ако Съдбата ви даде втора възможност да поправите грешка от миналото, бихте ли се възползвали?"

За нея литературоведът и писател проф. Валери Стефанов казва: 

"Творбата успешно борави с част от техниките на постмодерното писане - анахронизми, преплитане на времената, активиране на богати културни контексти, сложно композирани идентичности..."

А поетесата Станимира Георгиева допълва картината с думите:  

"Идеята, сюжетът, литературният подход, начинът на писане и изразяване, смелостта на темите, за които се пише, показват един зрял творец на българската проза на европейско ниво. За "Професора" ще се говори дълго".

Таня Глухчева (Снимка Полина Димитрова)

Питам Таня (говорим си на "ти", защото въпреки одухотвореността си, тя умее да скъсява дистанции): 

- Какво искаш да предадеш на читателите чрез "Професора"? 
- Първото, което много ми се иска да постигна, е да стимулирам повече хора да четат книги. Затова се стремя да засягам по-интересни теми. Първата ми книга "Да пътуваш в петък 13." е в известна степен пътепис, роман по действителен случай. Всичко е описано така, както ми го е поднесъл животът - от сбогуването с любимия човек, до пътуванията до екзотични места, за да забравя, до срещата с хора, които имат много по-сериозни проблеми. 

"Професора" е нещо съвсем различно. За прошката, за втората възможност, за (не)научените уроци. Иска ми се да провокирам хората да мислят, да се припознаят в някой герой, да намерят решение на собствен проблем. И най-вече - да не спират да учат, да вземат поуки от уроците на живота, поднесени под формата на грешките, които допускаме волно или неволно - и да се усъвършенстват, да станат по-добра версия на себе си. Защото вярваме или не, докато не научим даден урок, ще се въртим в омагьосан кръг и няма да променим нещата, които искаме. 

Още

Млада жена превръща децата си в приказни герои

Млада жена превръща децата си в приказни герои

- Кога се запали по писането? И да очакваме ли нови творби скоро? 
- Миналата година се запознах с млади български поети и писатели и се учудих, когато едно момче каза, че пише винаги, когато е тъжен или в депресия. И всички потвърдиха, че и при тях е така. Не отричам, че и аз понякога, когато се чувствам наранена, с разбито сърце - търся тефтер и химикалка. Това ме спасява, защото се пренасям в един друг свят. Но също така пиша, когато съм щастлива.

Няма определена формула или момент. При всеки е различно. През годините имах различни идеи за сюжети, но нямах нужното вдъхновение да ги продължа. Докато не ни затвориха заради COVID-пандемията, а аз бях в чужбина и нямаше как да се прибера. Нещата се случиха от само себе си. Както една читателка наскоро каза: "За пръв път да чуя за ползата от коронавируса!" 

Хубавото или лошото при писането е, че е като опиат. Подобно на всичко, което се прави със сърце - води до пристрастяване. Особено, когато имаш какво да кажеш. В интерес на истината, бивш колега беше на представянето на втората ми книга, поздрави ме с думите: "Когато написа първата си книга, мислех, че е нещо случайно. Но сега виждам, че ти е призвание. В мое лице имаш верен почитател!" 

В момента работя върху проект с работно заглавие "Завръщане", който е на трета, различна тематика от тези, които съм разглеждала до момента. 

- Колко време ти отне "Професора" от първоначалната идея до готовия ѝ вид? 
- Отне ми... разписването на три варианта. Въпреки че основната идея беше запазена и в трите, героите претърпяха сериозна трансформация. 

Още

Актьорът Валери Йорданов представя дебютната си книга "Гризачи" (откъс)

Актьорът Валери Йорданов представя дебютната си книга "Гризачи" (откъс)

Главната героиня Катя, първоначално беше прекалено скучна, сякаш нямаше живец в нея, а Професора беше по-скоро арогантен. Постепенно реших да придам някои от собствените си черти на характера на Катя, а Професора стана по-приятна личност за събеседване. 

Вариантът, който най-много ми хареса е последният. Него предлагам на читателите, защото има повече мистерия, приковава вниманието до самия край на творбата. Част от отзивите са: "Това определено беше изненадващо!". Това беше целта - да е наистина нещо различно. 

Ако има нещо, което научих при втората ми книга, то е да не си поставям срокове. Исках да излезе за 14 февруари, защото има любов, после ми хрумна, че е по-подходящо за 8 март, накрая се оказа, че най-подходящият момент е бил септември - тогава вече всичко беше изпипано до най-малката подробност.

Таня Глухчева (Снимка Полина Димитрова)


Романът "Професора" на издателство "Книги за всички" е на пазара от 9 септември и може да го намерите във всички големи книжарници у нас ("Сиела", "Хеликон"), а може да поръчате и онлайн.

Още

Любовта се крие "Под всяко друго име" в новaта романтична история от Лорън Кейт (откъс)

Любовта се крие "Под всяко друго име" в новaта романтична история от Лорън Кейт (откъс)

Още

Незрящ учител предизвиква истинска революция в образованието в "Проверка по име" от Алесандро д'Авения (откъс)

Незрящ учител предизвиква истинска революция в образованието в "Проверка по име" от Алесандро д'Авения (откъс)

Още

Умопомрачителният трилър и черен хумор в "Кръстницата" (откъс)

Умопомрачителният трилър и черен хумор в "Кръстницата" (откъс)

Още

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

"Времеубежище" на Георги Господинов е сред най-добрите книги на годината според британския в. "Гардиън"

"В повсеместна криза на разговора сме и това се усеща най-много на Балканите", каза в интервю за предаването "Трилинг" по Телевизя 24 българският писател, който представи и в Скопие книгата си "Времеубежище" издадена в Република Северна Македония

Пия Лейно идва с посланието: Да излезем от Матрицата

Антиутопичният роман на финландката спечели няколко награди и много читатели

Уникални издания на "Дон Кихот" са предложени за продажба на търг

Семейната книжарница на Ед Магс в Лондон става известна преди 170 години. Именно оттам са закупени два тома, които ще бъдат продадени на аукцион

Романът "Трио" - психологическа и емоционална провокация от Уилям Бойд

Новата книга на британския автор разказва за киноиндустрията през '68-а

Легендарната "Дъга" се завръща с антология от девет нови истории

"Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса "Няма ли да е яко да видя нов брой на "Дъга"?, казва редакторът на антологията Андрей Андров