Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Светът има нужда от младите" - изложба на дигитални творби с добавена реалност

Co-INTERACTION

"Светът има нужда от младите" - изложба на дигитални творби с добавена реалност

Изложбата е от 22 февруари до 14 март 2023, Откриване - сряда, 22 февруари 2023 г., 18:30 часа в Галерия "Ларго"

Светослав Косев, "Мечтата на едно момиче да полети в Космоса" (Източник: Галерия "Ларго")

Още

Арт Галерия Ларго представя Татяна Харизанова "На седем места в седем дни"

Арт Галерия Ларго представя Татяна Харизанова "На седем места в седем дни"

Арт Галерия Ларго представя "Светът има нужда от младите" - изложба на дигитални творби с добавена реалност

СВЕТОСЛАВ КОСЕВ (дигитални творби)
СИМЕОН ЖЕЛЕВ (дигитални творби)
АТАНАС МАРКОВ (приложение за добавена реалност)

от 22 февруари до 14 март 2023

Откриване - сряда, 22 февруари 2023 г., 18:30 часа

Галерия "Ларго"

На 22-ри февруари 2023 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго ще се открие изложбата дигитални рисунки с добавена реалност "Светът има нужда от младите" на търновската арт група Co-Interaction, включваща Светослав Косев и Симеон Желев - автори на дигиталните творби и Атанас Марков - автор на приложението за добавена реалност. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации".

Кои са авторите на проекта?

В изложбата, експонирана в "Ларго", творбите имат две състояния - реално, което зрителите ще могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално - което ще могат да видят чрез специално приложение през своите телефони или таблети.

Тримата автори създават преди няколко години арт групата Co-Interaction, чиято дейност е насочена към създаването на проекти, които включват използването на високо технологични средства. В настоящият проект Светослав Косев и Симеон Желев са създателите на серия от дигитални рисунки по темата, както и на визуалния материал за добавената реалност - движещи се обекти и фрактална анимация.

Светослав Косев, "Най-обща представа за бъдещето" (Източник: Галерия "Ларго")

Атанас Марков е автор на приложението за добавена реалност, чрез което се визуализират интерактивно проектите.

Поколенията Милениал, Зет и Алфа - кой стои зад тези наименования?

Още

"Събуждането на града" в Арт Галерия Ларго

"Събуждането на града" в Арт Галерия Ларго

Поколения Милениал, Зет, Алфа - това не са просто наименования. Зад тези, станали модерни през новия век квалификации, стои нашето бъдеще - на отделните държави, на обществото, на нашата планета. Защото зад тези имена стоят нашите деца с техните мечти, вълнения, стремежи, приоритети, но и с техните проблеми, трудности, неувереност. Но най-вече зад тези наименования стоят едни други, различни хора - с нова, съвсем различна ценностна система, нов, различен начин на мислене, различни приоритети.

Светослав Косев, "Мечтата на едно момиче да бъде единствена и неотразима" (Източник: Галерия "Ларго")

Младите хора, родени след 1990 година, са закърмени с технологиите, интернет средата, компютърните игри, виртуалната реалност, общуването в социалните мрежи. Важното за нас не е важно за тях, ценното за нас за тях е безсмислено, нашите постижения за тях са бреме. Поколенчески конфликт? Не само.

Към какво е насочена темата на изложбата?

Tемата на изложбата е свързана с проблемите при професионалната реализация на съвременните млади хора. В двете десетилетия на новия век не само в България, но и в европейските страни все по-отчетливо се забелязва тенденцията на обезверяване на младите хора в тяхното бъдеще, във възможностите им за намиране на работа и професионална реализация при завършване на тяхното образование.

Все повече психолози, социолози, социални работници, специалисти в сферата на HR и трудовата заетост коментират инертността, незаинтересоваността на младежите от тяхното собствено бъдеще, често нереалистичните им очаквания от техния старт в живота.

Светослав Косев, "Мечтата на един младеж да бъде астронавт" (Източник: Галерия "Ларго")

Младите хора не желаят да започнат работа веднага след завършването си, защото нямат увереност в себе си, работодателите нямат увереност в тях, имат нереалистично високи стартови очаквания, а в същото време не могат да намерят място, където те да бъдат изпълнени. Това създава у тях усещането, че не са нужни на обществото, че те са непригодни, защото така е устроен светът, че светът не е гостоприемно място за младите хора. Това безверие и скептицизъм води до инертност, безнадеждност и създаване на маргинализирана прослойка млади хора без перспектива.

Дискусиите по тази тема в обществото са спорадични, вечно измествани от някой друг, по-важен и спешен проблем - война, пандемия и др. В областта на визуалните изкуства темата като че ли също не е достатъчно засягана или интерпретирана чрез създаване на творчески продукти - изложби или други проекти. А всъщност бъдещето на държавите, на обществото, на света, е тясно свързано и изцяло зависимо именно от успешното приобщаване на младите хора към общественото развитие.

Как ще се развие настоящият проект?

Още

"Бяла тишина" - празничната сборна изложба на Арт Галерия Ларго

"Бяла тишина" - празничната сборна изложба на Арт Галерия Ларго

На темата за приобщаването, за търсенето на допирни точки, са посветени серията от рисунки на Светослав Косев и Симеон Желев и добавената реалност към тях. Създателите на проекта се надяват изложбата да предизвика размисъл, дискусии и да привлече вниманието на младите хора, но и на обществото като цяло. След представянето ѝ в галерия "Ларго" изложбата ще бъде показана в градска среда във Варна и във Велико Търново и ще гостува в различни училища по изкуствата в страната.

Чрез творбите в изложбата авторите представят своята интерпретация на темата за реализацията и професионалното бъдеще на младите хора, за техните мечти, за техните стремежи и това, което ги вълнува.

Изложбата е генератор на много въпроси - доколко българското общество фокусира и идентифицира успешно проблемите на младите хора, доколко има желанието да търси решение на проблемите им, къде е пресечната точка на техния начин на мислене и тяхната ценностна система с реалността в съвремието ни.

Каква е целта на проекта?

Темата за успешното вписване на младото поколение в обществото с всичките му нужди и изисквания е безкрайна и не смятаме, че реализацията на проекта ще доведе до тяхното решаване. Целта му е по-скоро заостряне на фокуса на общественото внимание върху проблемите, нуждите и мечтите на младите хора по един различен, нетрадиционен начин - през призмата на твореца.

Симеон Желев, "Творчество" (Източник: Галерия "Ларго")

Добавената реалност в творбите на Светослав Косев и Симеон Желев може да бъде видяна и на екраните на компютъра от всеки, който изтегли от Google Play и Apple Store на своя телефон приложението, създадено от Атанас Марков и сканира чрез него снимките на творбите в сайта на Арт Галерия Ларго.

Очакваме ви на откриването с участието на тримата артисти на 22 февруари 2023 от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Повече за изложбата вижте в сайта на галерията 

Симеон Желев, Skateboard (Източник: Галерия "Ларго")

Симеон Желев, "Скално катерене" (Източник: Галерия "Ларго")

Повече за авторите:

Светослав Косев се дипломира през 1998 г. във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий със специалност "Графика" в класа на проф. Христо Нейков. През 2002 година започва работа във ВТУ като редовен преподавател, а през 2019 година става Декан на Факултета по изобразителни изкуства. Работи в областта на тримерната графика, графичния дизайн, плаката, живописта, витража, пространственото оформление и всички съвременни форми на визуалното изкуство.

Участва редовно в общи художествени изложби, биеналета и триеналета в различни области на изкуството, някои от които: Международно триенале на плаката - Лахти, Финландия (2003), "АртРозалиада" - Изложба на преподаватели и студенти от Факултета по изобразително изкуство - Велико Търново (2012 - 2019), Есенен салон на Великотърновските художници- Велико Търново (2004 - 2019), II издание на Национална изложба "Графичен форум" - Стара Загора (2019), Триенале за съвременно изкуство "Велико Търново - пространство за вдъхновение" (2020) и др.

Светослав Косев, "Мечтата на един младеж да бъде пилот" (Източник: Галерия "Ларго")

Носител е на Награда за компютърна графика в раздел "Абстракция" - Х-ти конкурс на Corel draw, Канада (2000) и Награда на Община Велико Търново в Национална изложба на художниците - педагози, В.Търново - (2009).

Симеон Желев е роден на 07.10.1992 г. в гр. Попово. Завършва бакалавърска степен със специалност - Графичен дизайн и визуални комуникации във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 2015 г. и магистърска - Графичен дизайн и визуални комуникации през 2016 г. в същия университет. Защитава успешно през 2020 г. своя дисертационен труд на тема "Графити изкуството и социализация на калиграфията в края на XX и началото на XXI век".

Още

Арт Галерия Ларго: Йохен Кублик и неговите "Странствания по света"

Арт Галерия Ларго: Йохен Кублик и неговите "Странствания по света"

Понастоящем е асистент към катедра Графичен дизайн и визуални комуникации, ФИИ към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Реализира множество участия в национални и международни изложби и кураторски проекти, някои от които:

Участие в арт фестивал ON!FEST, София, Интер Експо Център (2017), Участие в международна изложба Final Show 2, Лодз, Полша (2017), Колективна изложба "Буквите Говорят" заедно с Петър и Полита Караилиеви-галерия Дориан, гр. Плевен (2018), Участие в изложба "Кирилица - графити азбука от А до Я", Галерия Gifted, София (2019), участие в младежка изложба "Продължавай/Go ahead", Изложбени зали "Рафаел Михайлов", гр. Велико Търново (2019, 2021), участие в международен стрийт арт пленер "Цветен град" (Colourful sity) в гр. Кешан, Турция (2020) и др.

Симеон Желев, Рarkur (Източник: Галерия "Ларго")

Отличен е с Награда за творчески постижения в изложба "АртРозалиада" 2018; Второ място в Националните фантастични награди 2016, раздел Любим комикс за 2015 г.; Първо място в категория "Калиграфия" и второ място в категория "Акцедентен шрифт" в международната изложба- състезание за шрифт и калиграфия "Панграм- 2016", Харков, Украйна.

Симеон Желев, BMX (Източник: Галерия "Ларго")

Атанас Марков е роден на 12 март 1976 година. Завършил е ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" през 2000 година със специалност "Информатика", а през 2016 година получава докторска степен със специалност Изкуствознание и изобразително изкуство- Графичен дизайн и визуални комуникации. От 2009 година работи като преподавател във ВТУ по компютърна графика, мултимедийни технологии и фотография.

Има множество участия в сборни и конкурсни изложби в страната и в чужбина, някои от които: "Интерактивен Графичен Форум" (ИГФ) - Велико Търново (2000), Проект "Трансформацията" - изложбени зали "Рафаел Михаилов" - Велико Търново (2006), Визуален проект "Черно в черно" (Троян, Велико Търново, София) - Куратор: Антоанета Илчева (2007), Арт-клуб "Апостроф" - Дома на хумора и сатирата - Габрово (2008), "Преподаватели и студенти" - ВИВАКОМ АРТ ХОЛ, София (2014), Дигиталната инсталация "Интерактивно-генеративни формации" (2017), Музей "Дом на хумора и сатирата", Габрово (2017) и др.

 Нели Вълчева, галерист

Още

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

Още

"Фрагменти от една мечта" от Димо Колибаров в Арт Галерия Ларго

"Фрагменти от една мечта" от Димо Колибаров в Арт Галерия Ларго

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Сдружение призовава държавата да купи родната къща на Димитър Талев

От сдружението "Куберовъ воинъ" призоваха държавата да купи родната къща на Димитър Талев в Прилеп и тя да стане музей

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Представяне на книжката „Госпожо архитект,“

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят книжка, посветена на първите жени архитектки в България. Събитието ще бъде съпроводено и от дискусия на тема история на архитектурата

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Събитието е по повод изложбата "90 години от рождението на Румен Скорчев", която беше показана в НХА от 20 септември до 7 октомври 2022 г.

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април