Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Събуждането на града" в Арт Галерия Ларго

ЕДНА НАДЕЖДА

"Събуждането на града" в Арт Галерия Ларго

Изложбата може да се види от 20 януари до 20 февруари 2023, Откриване - петък, 20 януари 2023 г., 18:30 часа

Димитър Петров, "Далече от тук" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Още

"Бяла тишина" - празничната сборна изложба на Арт Галерия Ларго

"Бяла тишина" - празничната сборна изложба на Арт Галерия Ларго

От 20 януари 2023 Арт Галерия Ларго представя първото си за 2023-та година събитие - сборна изложба - живопис, скулптура, графика и дигитален принт "Събуждането на града".

В двете зали на галерията публиката ще може да види експонирани над 60 творби, а виртуално са представени общо над 100 произведения на авторите Альоша Кафеджийски, Васил Василев, Васил Стоев, Веселин Начев, Георги Динев, Гергана Лалова, Гълъб Гълъбов, Димитър Петров, Димитър Трайчев, Емил Попов, Иван Нинов, Иван Обретенов,

Йордан Ангелов, Кина Петрова, Кирил Стефанов, Любен Генов, Мария Зафиркова, Мария Чакърова, Мартина Караиванова, Милчо Талев, Михаил Лалов, Николай Янакиев, Петра Димитрова, Пламен Аврамов, Румен Нечев, Стефан Кулев, Стилияна Узунова, Стоимен Стоилов, Тодор Димитров, Христо Христов. Отдаваме почит и на двама големи майстори, оставили трайна следа в историята на българската живопис - Володя Вълчев и Тома Трифоновски.

Арт галерия "Ларго"

Альоша Кафеджийски (Източник: Арт Галерия "Ларго")

Тодор Димитров, "Стъклени убежища" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Мотото на изложбата "Събуждането на града", символно препраща към началото - началото на деня, началото на годината, надеждата за едно ново начало за света. Първите часове на деня, когато мракът полека-лека бива разкъсан и изтласкан от светлината. Първите дни на новата година, когато човек обръща нова страница и се надява да промени своя живот, а може би и себе си към по-добро. Това време свързваме с надеждата за промяна, с упованието в едно по-светло бъдеще за нас и за нашите деца. Местообиталищата в съвременния свят са най-вече градовете.

Още

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Арт Галерия Ларго представя Цветан Лазаров в "Приказки за дървото"

Те са като един огромен, жив организъм, със забързания си ритъм като едно туптящо сърце, с хилядите човешки съдби, фокусиращи в него енергия на своите мечти, стремежи и търсения. Ето защо в настоящата изложба градът символизира нас, хората.

Събуждането на града в едноименната картина на Милчо Талев е здраво свързано със земята - един прекрасен, пластичен, пастелен пейзаж от покрайнините на града. Като неин контрапункт ще усетим картината на Любен Генов "Импровизиран пейзаж" - един поглед към събуждането на земята от горе, от птичи поглед. От там земята изглежда чиста, прозирно-синя, изумрудено-зелена, готова за ново начало.

Димитър Трайчев, "Линия на оцеляване", дигитален принт (Източник: Арт галерия "Ларго")

Кирил Стефанов, "Подлез II" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Мария Чакърова, "Светло" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Утрото, красотата на началото, когато златната светлина на деня започва да се разлива във всички посоки, ще видим в картините на Стефан Кулев "Краят на нощта" и на Мария Чакърова "Светло". Но утрото, познато на много от нас по съвсем различен начин, ще открием в картините на младия варненец Кирил Стефанов "Паркинг", "Подлез" и "Тролейбус".

Още

Арт Галерия Ларго: Йохен Кублик и неговите "Странствания по света"

Арт Галерия Ларго: Йохен Кублик и неговите "Странствания по света"

Този момент, в който градът все още спи, но в трепкащите светлини на уличните лампи виждаме, сгушен в палтото си, Човека, устремен и забързан към новия ден, към нови победи или нови провали, към нови срещи или раздели, към новите предизвикателства на простичкото нещо, наречено живот, което го очаква.

В творбите в настоящата изложба зрителите ще могат да открият още много лица на съвременния град. Храмът и вярата, неразривно свързани с всяко човешко обиталище, ще преоткрием в скулптурата на Альоша Кафеджийски "Разпятие" и картините на Йодран Ангелов от Бургас - "Храм I" и "Храм II". Крехката уязвимост и илюзорна устойчивост на нашите домове символизира стъклената пластика на Тодор Димитров "Стъклени убежища".

Мартина Караиванова, "В лицето на хоризонта" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Милчо Талев, "Събуждането на града" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Другото лице на града, с неговите урбанизирани, промишлени гледки или с моменти от съвременното ни ежедневие, които ни съпътстват всеки ден, ще видим в картините на младата варненка Петра Димитрова - заводски кранове, надраскани крайпътни билбордове, казани, преливащи от боклук - и това е част от пробуждането на града.

Петра Димитрова, "Три апокалиптични крана" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Тома Трифоновски, "Голо тяло" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Философски поглед и скрит подтекст има в дигиталния принт на Димитър Трайчев, наречен "Линия на оцеляване" и изобразяващ стилизирано брега на морския град (може би Варна, може би не), с неговия фар, буните, плискащите се в бреговете му морски вълни и една тънка, но не червена, а златно-жълта линия на хоризонта - линията на оцеляването на нашите мечти.

Васил Стоев, "Слънчев ден" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Йордан Ангелов, "Храм I" (Източник: Арт галерия "Ларго")

Очакваме ви на откриването на изложбата, в която със свои творби се представят едни от най-значимите и търсени съвременни български художници, на 20 януари 2023 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата продължава до 20 февруари 2023. Повече снимки на творби от изложбата вижте ТУК

Нели Вълчева, галерист

Още

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Арт Галерия Ларго представя "Бягство от Рая"

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Още

Арт Галерия Ларго представя  "Тежестта на короната"

Арт Галерия Ларго представя "Тежестта на короната"

Още

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

"Единадесет откровения за светлината" в Арт Галерия Ларго

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Как да изразим себе си чрез модата? Полезни съвети

Въпросът не е толкова сложен, колкото изглежда...

В новото време с ново лице

Изложба на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ "Кирил и Методий" от 29 февруари до 13 март 2024 СБХ - Шипка 6, зала 1А

Първият български криминален комикс "Бандит" излиза на пазара в специално издание

Оформянето на разказа и на самото издание са прецедент за комикс сцената у нас, като стилът им е съобразен с епохата, която изобразяват - 90-те години на изминалия век

Детски спомени: вижте "Графика" на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г.

Един от най-добритe майстори на акватинтата ще покаже близо 50 от своите най-добри графични творби в Галерия "Графикарт"

Едно "Пътуване" на художника Валентин Ангелов

Вернисажът на експозицията е на 28 февруари и може да бъде разгледана до 16 март 2024 г. в Галерия "Ракурси"