Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Роберт Баръмов и неговите "Летящи конструкции"

ЖЕЛАНИЕТО ДА ЛЕТИМ

Роберт Баръмов и неговите "Летящи конструкции"

Изложбата е от 26 януари до 16 февруари 2022 г. в Арт Галерия Le Papillon

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Арт Галерия Le Papillon представя: Роберт Баръмов 1966 - 2021 "Летящи конструкции" , изложба графика & рисунка 

от 26 януари до 16 февруари 2022 г.

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

Откриване 

26.01.2022 г. /сряда/ от 18:00 часа гр.Варна, ул.Драгоман 12

"Желанието да летим е идея, предадена ни от нашите предци, които в изтощителните си пътувания през безкрайни земи в праисторическите времена гледаха със завист на птиците, които се носят свободно." - Орвил Райт

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Цененият в Европа и у нас артист, майстор на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график - Роберт Баръмов - отново присъства в Арт Галерия Le Papillon с графична изложба от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022г.

Традиционно запазеното времево пространство отредено за графика и рисунка сега ще бъде запълнено само с графиките, рисунките и ръчно написани текстове от Роберт, отбелязвайки една година без неговото физическо присъствие и разговори. Роберт покори световните изложбени зали и колекционерски конференции като виртуозен график и завърши своя земен път като концептуален артист. Той беше смел в проектите си, работеше по нови замисли и си отиде ненадейно, без да успее да ги реализира.

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Загубата за Варна и за българското изкуство е голяма заради това, което можеше да реализира, но пък създаденото от него до сега и огънят, който е запалил по проекти като "Бруталити" тепърва ще има развитие в нова светлина. В тази експозиция са включени последни екземпляри от цикъла ArTchitecture, а и от любими за много ценители цикли, изпълнени в техниката суха игла, офорт, литография.

Роберт Баръмов е име, което често се свързва с областта на графиката, като художник владеещ виртуозно всички графични техники, с изключително модерен и новаторски подход към графичното изображение. През годините художникът е отличен с над 40 международни награди за графика и съвременно изкуство, получени на различни международни форуми, а творчеството му е следено с интерес от колекционерски и артистични кръгове.

Още

Темите за национализма, миграцията и феминизма в изложбата на Роберт Баръмов  (галерия)

Темите за национализма, миграцията и феминизма в изложбата на Роберт Баръмов (галерия)

Роберт Баръмов е роден през 1966 г. във Варна в семейство на художници, което предопределя развитието му. От единия наследява прецизността и отношението си към детайла, а от другия - асоциативността. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 г. се дипломира в специалност Графика в Националната художествена академия в София. Реализирал е свои проекти и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия,

Дания, Китай, Италия, Белгия, България и др., сред тях са престижните музеи Kulturhaus в Хановер; Музей на модерното изкуство в Боденбург; Museum Art Frederikshavn; Музей Castle в Малборк; Национален музей в Пекин; Национален природонаучен музей в София; Исторически музей в София; Градска художествена галерия Варна. Наред с графичното си творчество обаче е добре познат и утвърден и с живописните си и концептуалните проекти и инсталации.

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Темите, които сме селектирали за тази експозиция, са тези, които са го вълнували и в най-ранните му изложби, но всичките те отразяват неговата реакция и природни асоциации с мястото на изкуството в съвременния живот и в последствие той самият доразвиваше в концептуални проекти. Литографиите с преге от цикъл "АрТхитектура" е негов най-ранен проект и първата му легитимирана концептуална изложба. Графиките са често комбиниращи футуристичните му архитектурни виждания за облика на града с убежденията му за симбиозата на природата и неразривната й връзка с човека.

Идеята му музеите да са своеобразен "Ноев ковчег" за съхранение на съвременното изкуство е заложена в на пръв поглед библейска тема за потоп, рай и спасяване на животинските видове. Тя е вдъхновена от първата му резиденция в Боденбург през 1996 г. с изложба в Музея за съвременно изкуство. Емблематичните голямо форматни литографии "The Fload" и "The Paradise", които са направили впечатление на колекционери и куратори тогава, са включени и в настоящата експозиция.

Още

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Оживяването на природата или науката е тенденция в съвременното изкуството от десетилетия. Но Роберт виждаше оригинални иновативни пътечки за изразяване, така че да не бъде копиращ, а уникален - като подписа си - червен отпечатък на неговия палец. Циклите, свързани с насекоми, са също засегнати в тази експозиция, така и някои от литографиите, илюстриращи любовните процеси в живота му от последните години, както и няколко от цикъла "Приказки".

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Роберт беше осезаем, въздействащ на най-различни нива. Недооценен у нас, той оценяваше качеството около себе си и беше обичан учител на десетки млади артисти. Така и не написа учебника си по перспектива, но с уроците си спести много тревоги на бъдещи архитекти и художници. Тепърва ще се работи по архива му, кратките разкази и кореспонденцията му с колекционери, куратори, критици и артисти, спрямо които той самият беше в ролята на куратор.

Експозицията може да бъде видяна от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от "Годишна програма на Арт Галерия Папийон за 2022 г", подкрепена от Национален фонд "Култура" към Министерство на Културата.

Виктория Митева

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Още

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Още

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Един от шедьоврите на съвременната архитектура отива в историята

Капсулите от световноизвестната кула Накагин в Токио стават музейни експонати

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Изложбата на творческото дуо е от 1 до 19 юни 2022 г.

Афроамериканският художник Ърни Барнс се превърна в звездата на търга за изкуство от 20-и век на "Кристис"

"За някои слоеве в Америка картината "Sugar Shack" ("Бараката за захар") е по-известна от "Мона Лиза", коментира купувачът й Бил Пъркинс

Представят ретроспектива на Кристо и Жан Клод в Буенос Айрес

Изложбата на фондацията "Проа" показва основните концепции на тандема от втората половина на 20-и век

Пощенски марки за светите братя Кирил и Методий от Словакия представя Националната библиотека

"Ние подредихме една изложба, която документира завета на Кирил и Методий и в изкуството“, коментира посланикът на Словакия у нас Мануел Корчек