Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Роберт Баръмов и неговите "Летящи конструкции"

ЖЕЛАНИЕТО ДА ЛЕТИМ

Роберт Баръмов и неговите "Летящи конструкции"

Изложбата е от 26 януари до 16 февруари 2022 г. в Арт Галерия Le Papillon

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Арт Галерия Le Papillon представя: Роберт Баръмов 1966 - 2021 "Летящи конструкции" , изложба графика & рисунка 

от 26 януари до 16 февруари 2022 г.

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

Откриване 

26.01.2022 г. /сряда/ от 18:00 часа гр.Варна, ул.Драгоман 12

"Желанието да летим е идея, предадена ни от нашите предци, които в изтощителните си пътувания през безкрайни земи в праисторическите времена гледаха със завист на птиците, които се носят свободно." - Орвил Райт

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Цененият в Европа и у нас артист, майстор на интелектуалните предизвикателства, търсач на идеи, световно отличен график - Роберт Баръмов - отново присъства в Арт Галерия Le Papillon с графична изложба от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022г.

Традиционно запазеното времево пространство отредено за графика и рисунка сега ще бъде запълнено само с графиките, рисунките и ръчно написани текстове от Роберт, отбелязвайки една година без неговото физическо присъствие и разговори. Роберт покори световните изложбени зали и колекционерски конференции като виртуозен график и завърши своя земен път като концептуален артист. Той беше смел в проектите си, работеше по нови замисли и си отиде ненадейно, без да успее да ги реализира.

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Загубата за Варна и за българското изкуство е голяма заради това, което можеше да реализира, но пък създаденото от него до сега и огънят, който е запалил по проекти като "Бруталити" тепърва ще има развитие в нова светлина. В тази експозиция са включени последни екземпляри от цикъла ArTchitecture, а и от любими за много ценители цикли, изпълнени в техниката суха игла, офорт, литография.

Роберт Баръмов е име, което често се свързва с областта на графиката, като художник владеещ виртуозно всички графични техники, с изключително модерен и новаторски подход към графичното изображение. През годините художникът е отличен с над 40 международни награди за графика и съвременно изкуство, получени на различни международни форуми, а творчеството му е следено с интерес от колекционерски и артистични кръгове.

Още

Темите за национализма, миграцията и феминизма в изложбата на Роберт Баръмов  (галерия)

Темите за национализма, миграцията и феминизма в изложбата на Роберт Баръмов (галерия)

Роберт Баръмов е роден през 1966 г. във Варна в семейство на художници, което предопределя развитието му. От единия наследява прецизността и отношението си към детайла, а от другия - асоциативността. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 г. се дипломира в специалност Графика в Националната художествена академия в София. Реализирал е свои проекти и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия,

Дания, Китай, Италия, Белгия, България и др., сред тях са престижните музеи Kulturhaus в Хановер; Музей на модерното изкуство в Боденбург; Museum Art Frederikshavn; Музей Castle в Малборк; Национален музей в Пекин; Национален природонаучен музей в София; Исторически музей в София; Градска художествена галерия Варна. Наред с графичното си творчество обаче е добре познат и утвърден и с живописните си и концептуалните проекти и инсталации.

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Темите, които сме селектирали за тази експозиция, са тези, които са го вълнували и в най-ранните му изложби, но всичките те отразяват неговата реакция и природни асоциации с мястото на изкуството в съвременния живот и в последствие той самият доразвиваше в концептуални проекти. Литографиите с преге от цикъл "АрТхитектура" е негов най-ранен проект и първата му легитимирана концептуална изложба. Графиките са често комбиниращи футуристичните му архитектурни виждания за облика на града с убежденията му за симбиозата на природата и неразривната й връзка с човека.

Идеята му музеите да са своеобразен "Ноев ковчег" за съхранение на съвременното изкуство е заложена в на пръв поглед библейска тема за потоп, рай и спасяване на животинските видове. Тя е вдъхновена от първата му резиденция в Боденбург през 1996 г. с изложба в Музея за съвременно изкуство. Емблематичните голямо форматни литографии "The Fload" и "The Paradise", които са направили впечатление на колекционери и куратори тогава, са включени и в настоящата експозиция.

Още

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Оживяването на природата или науката е тенденция в съвременното изкуството от десетилетия. Но Роберт виждаше оригинални иновативни пътечки за изразяване, така че да не бъде копиращ, а уникален - като подписа си - червен отпечатък на неговия палец. Циклите, свързани с насекоми, са също засегнати в тази експозиция, така и някои от литографиите, илюстриращи любовните процеси в живота му от последните години, както и няколко от цикъла "Приказки".

Автор: Роберт Баръмов (Източник: Арт Галерия Le Papillon)

Роберт беше осезаем, въздействащ на най-различни нива. Недооценен у нас, той оценяваше качеството около себе си и беше обичан учител на десетки млади артисти. Така и не написа учебника си по перспектива, но с уроците си спести много тревоги на бъдещи архитекти и художници. Тепърва ще се работи по архива му, кратките разкази и кореспонденцията му с колекционери, куратори, критици и артисти, спрямо които той самият беше в ролята на куратор.

Експозицията може да бъде видяна от 26-ти януари до 16-ти февруари 2022 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от "Годишна програма на Арт Галерия Папийон за 2022 г", подкрепена от Национален фонд "Култура" към Министерство на Културата.

Виктория Митева

Още

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Тандемът Пуева - Кънев в Галерия "Арте"

Още

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Линии на живот от Калина Терзиева в Галерия Depoo

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Още

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

"Ангелите на Юлия и Рошпака" в Галерия "Париж"

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Фотографската изложба с 27 жени ще бъде открита за Световния ден на сърцето

Популярни жени застават зад обектива с призив да пазим сърцето си

Служител в музей в Германия e подменял и продавал картини

"Обвиняемият е използвал парите, за да изплати дългове и да финансира луксозен начин на живот", посочват от съда

Стефан Николаев избра новооткритото пространство "Dot Sofia" за новата си изложба "Дом"

Експозицията ще бъде представена от 29 септември до 12 ноември 2023 г.

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество

Народният театър преобразява фасадата на Националната галерия на Ирландия

Върху историческата фасада на Merrion Square, сред множеството селектирани снимки, жителите и гостите на Дъблин ще могат да видят и красотата на Народния театър "Иван Вазов", заснета от фотографа Тодор Геров