Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в "Графикарт" от 7 февруари 2023 г.

30-ГОДИШНО СЕКЦИО

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в "Графикарт" от 7 февруари 2023 г.

В "Ретро секцио - 30" авторът търси корените си и изследва артефактите на душата си. Вернисаж: 7 февруари 2023 г., вторник, от 17:00 до 20:00 часа

Станислав Божанков, Fragments-XI (Източник: Галерия "Графикарт")

Още

Галерия "Графикарт" и Онник Каранфилян с новата му изложба "Outlet - OK?"

Галерия "Графикарт" и Онник Каранфилян с новата му изложба "Outlet - OK?"

От 7 февруари 2023 г. столичната галерия "Графикарт" ще бъде домакин на първата самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София. До сега графикът не е излагал свои творби в столицата, независимо че е участвал в над 400 изложби в САЩ, Китай, Европа и т.н.

Експозицията "Ретро секцио - 30" ще може да бъде видяна в "Графикарт" до 3 март 2023 г., където любителите на графичното изкуство ще могат да се насладят на неговото творчество, изключително добре познато по света за разлика от България.

Достатъчно ли са 30 години, за да разбереш корените си и да се свържеш с тях? Това е "търсенето" което преди 30 години Станислав Божанков е започнал... В изложбата "Ретро секцио - 30" ще видим родовите, личностните и исторически теми, които вълнуват автора.

Галерия "Графикарт"

Той самият споделя, че благодарение на студентството в Краков, Полша, е разбрал, че няма как да се впише в света на изкуството ако не се обърне към своите "балкански корени".

Личното ДНК, както той се изразява се проявява, чрез разбиране на архетипите, търсене на отговори в наследството на траките, връзките с Византия, че дори и в отпечатъка на неолитната ера по българските земи. Творбите му носят символиката на миналото и кодират знаците на себепознанието и търсенето му. Потъваме в изследователска дейност, която те кара да се замислиш за собственото си родово начало, да търсиш артефактите към душата си.

Графиките му носят отпечатъците на непознатото в нас, сенките на всички преди нас, съхраняват родовата памет. Изображенията на човешка глава, яйце, фрагменти на изгубени знаци в земните, топли цветове - жълто, зелено, червено са това, което е основата на символния език, азбука, която ако успеем да разшифроваме, ще стигнем до отговори, които може би винаги сме знаели.

В трийсет годишното "секцио", което Станислав Божанков ще ни представи, ще видим творби от циклите "Градът", "Илюзия за портрет". "Sub-staion" и някои от най-новите му графични картини. Заглавието на всеки един цикъл, издава целта на автора - да разбере за себе си и за човека, връзката му с други човешки същества и еволюцията - дали въобще тя съществува?!

Станислав Божанков, Grand Prize for a Young Artist,Int.Print Biennale Varna,1993 (Източник: Галерия "Графикарт")

Графичното изкуство за Божанков е само изразно средство, което използва да разгърне неговата изследователска дейност, чрез многото и различни техники, които предоставя то. Станко, както го наричат, работи акватинта, офорт, колография, линогравюра, мецотинто, обича да експериментира, дори си прави сам хартията. За него водещ е експериментът, до толкова, че дори и при правенето на хартия я създава обратно на всички правила за създаването й.

За автора:

Станислав Божанков е роден през 1966 г. в Кюстендил, завършва графика в Академията за изящни изкуства "Ян Матейко", Краков, Полша, в студиото на проф. Анджей Пийч.

Още

Синтетична графикатура от Иван Газдов

Синтетична графикатура от Иван Газдов

Работи в областта на живописта, рисунката и графиката. Участва в около 400 изложби (бианалета, трианалета и др.) - Филаделфия, Маастрихт, Варна, Toрoнто, Тайпе, Майданек, Краков, Уимбълдън, Ибиса, Бусан, Сеул, Ню Йорк, Канагава, Лодз, Белград, Любляна, Евора, Куала Лампур, Тимишоара, Истанбул, Милано, Гуанлан, Болоня, Пиза, Клуж, Малборк, Гуанджоу, Джакарта, Люксембург, Шанхай и др.

Имал е и участие и в няколко групови изложби в България.

Има над 27 Международни и национални награди, отличия и дипломи като най-значимите са:

2003 Ню Йорк,"The Pollock-Krasner Foundation Grant"(живопис);
2007 Ню Йорк,"The Pollock-Krasner Foundation Grant"(графика и рисунка);
2016 The 2016 American Art Awards (рисунка), LA, USA;

Станислав Божанков (Източник: Галерия "Графикарт")

2022 "GOLD LIST- Top Contemporary Artists of Today" - селекция на списание "Art Market Magazine" за 2022г.,
2023 First International Prize DONATELLO, Borghese Palace, Флоренция, Италия

За Галерия "Графикарт"

Галерия "Графикарт" е създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което да бъдат показвани творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци, които са избрали работата с печатната преса за свое призвание през 21 в.

Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на "Графикарт" са показвани картини на именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян и много други.

Станислав Божанков, Megaliths-VII (Източник: Галерия "Графикарт")

Въпреки, че в последните години заедно с глобализацията, навлизането на интернет и новите технологии се наблюдава намаляване на интереса към класическата графика, това не означава че любителите на графичното изкуство са станали по-малко.

Още

"Божествена комедия" в графика

"Божествена комедия" в графика

Напротив, възможността за експериментиране в графиката като изразно средство привлича все повече интерес от страна на колекционери и фенове на това изкуство.

А това е едно от най-трудните направления за работа в изкуството. За да твориш в сферата на графиката се изисква огромно въображение, майсторско изпипване на детайлите и завидно търпение, за да се получи крайния резултат.

Графиката може да се работи върху камък, дърво, метал, пластмаса и всяка повърхност, която позволява да бъде отпечатана. Самият процес е дълъг и преминава през няколко етапа, а в същото време се изисква физическа сила, която да позволи промяната на избраната повърхност и след това ръчното й отпечатване.

Авторите, които показват своите творби в галерия "Графикарт" работят главно с техники офорт, акватинта, линогравюра, мецотинто и др.

Станислав Божанков, The Pollok-Krasner Foundation Grant-New York, 2007 (Източник: Галерия "Графикарт")

Галерия "Графикарт" е част от сдружение "Култура, спорт и здраве МЛ", основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика - класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката.

Още

Арт Галерия "Ларго" представя любими творби в "Графика и рисунка"

Арт Галерия "Ларго" представя любими творби в "Графика и рисунка"

Още

Изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев със специалното участие на Симеон Желев и Атанас Марков

Изложба-графика с добавена реалност на Светослав Косев със специалното участие на Симеон Желев и Атанас Марков

Още

Съвременна сръбска графика представя галерия "Академия"

Съвременна сръбска графика представя галерия "Академия"

Още

Изложба с участието на автори от България, Германия, Нидерландия и Полша показва съвременните тенденции в графиката

Изложба с участието на автори от България, Германия, Нидерландия и Полша показва съвременните тенденции в графиката

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спасени са 99% от артефактите в изгорялата историческа сграда на старата фондова борса в Копенхаген

На 16 април в сградата, построена преди 400 години, избухна пожар, като причината за него все още не е изяснена

"Котешкия марш" или мишки танцуващи хоро в центъра на София

Художниците Теодора Симеонова и Светозар Янков искат да променят мисленето на хората, да развиват културата в града

Министър Найден Тодоров пред Dir.bg: Венецианското биенале ни помага да лекуваме травмите си

Министърът на културата откри българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

"Кислород" от Боби Коруджиков

Изложба стъкло от 22 април до 10 май 2024 г. в Галерия - книжарница "София Прес"

Берлин отбелязва 250-ата годишнина от рождението на художника Каспар Давид Фридрих с голяма изложба

Каспар Давид Фридрих е считан за най-известният майстор на германската романтична живопис. Експозицията ще продължи до 4 август