Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Божествена комедия" в графика

ФОРМИ ПО ДАНТЕ

"Божествена комедия" в графика

От 28 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще представи международната сборна изложба - графика "Божествена комедия"

Иво Мозеле (ИЗточник: Арт Галерия Ларго)

От 28 юли 2022 Арт Галерия Ларго ще представи международната сборна изложба - графика "Божествена комедия".

Събитието е проект на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго- организатор на едноименния италиански екслибрис конкурс. В експозицията ще бъдат представени 163 творби - екслибрис и малка графика, посветени на личността на Данте или вдъхновени от някоя от трите части на неговата прочута поема "Божествена комедия".

Уляна Турченко (Източник: Арт Галерия Ларго)

Изложбата включва творби на 80 автори от цял свят, изпълнени в класическите графични техники и създадени основно в последните двадесет години. Особено ценен е факта, че в колекцията ще можем да видим и три екслибриса, които са истинско колекционерско бижу - на Александър де Рикер и Инглада от 1903-та година, на Франц Вон Байрос от 1912 г. и на Ерих Херман от 20-30-те години на миналия век.

Петър Лазаров (Източник: Арт Галерия Ларго)

Още

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

Италия пусна влак по "маршрутите" на Данте

През 2021-ва година в Италия и в цял свят беше отбелязана чрез различни културни събития 700-годишнината от смъртта на гениалния италиански поет Данте Алегиери.

За да почете това събитие екипът на най-известния италиански екслибрис конкурс - този на Библиотека Бодио Ломнаго, определи за тема на 11-тото му издание именно "Божествена комедия". Автори от цял свят изпратиха екслибриси, създадени специално за конкурса и посветени на Данте или на безсмъртните му песни.

Мария Мадалена Тучели (Източник: Арт Галерия ЛАрго)

Директорът на галерия Лагро Нели Вълчева за втори път беше поканена за член на журито на конкурса. Сред наградените бяха прекрасните български екслибрис-артисти Христо Найденов (втора награда в категория Чуждестранен автор), Петър Лазаров (трета награда в категория Чуждестранен автор), Калина Кралева и Таня Кръстева - с Почетен диплом.

Лембит Ломус (Източник: Арт Галерия Ларго)

Още

10-годишен илюстрира "Божествена комедия" на Данте

10-годишен илюстрира "Божествена комедия" на Данте

Настоящата изложба е съставена от творби както от миналогодишното, 11-то издание на екслибрис конкурса, организиран от Община Бодио Ломнаго, така и от екслибриси от богатите колекции на Италианската Екслибрис Асоциация и на Библиотека Бодио Ломнаго.

И двете институции в годините са правили конкурси и изложби на тема "Божествена комедия".

Калина Краева (Източник: Арт Галерия Ларго)

Още

"Ад"-ът на Данте и "чистият език" на поезията

"Ад"-ът на Данте и "чистият език" на поезията

Благодарение на това в настоящата изложба зрителите ще могат да видят графики на най-интересните и награждавани художници-графици от последните двадесет години, представители както на Италия, така и на държави от цял свят. Ще видим творби на италианските автори Паоло Ровеньо, Иво Мозеле, Силвана Мартиньони, Мария Мадалена Тучели, Еторе Антонини, Джани Фаваро, Луиджи Казалино, Анджело Сампиетро и други. От Европа ще се насладим на творби на Христо Керин, Десислав Гечев, Владимир Зуев, Наталия Чернецова, Владимир Верешчагин, Генадий Верешчагин, Лембит Ломус, Александър Литкин, Уляна Турченко, Евгения Тимошенко, Ирина Козуб и други. Повечето от художниците са участници и призьори и в организирания от галерия Ларго Международен Екслибрис Конкурс Варна.

Христо Найденов (Източник: Арт Галерия Ларго)

Още

Скъпоценният път на Данте - "Божествена комедия" в бижутата на Диего Перкоси Папи

Скъпоценният път на Данте - "Божествена комедия" в бижутата на Диего Перкоси Папи

Изложбата "Божествена комедия" е пътуваща. След представянето ѝ в Италия през октомври 2021-ва година, експозицията беше показана за два месеца в началото на 2022-ра година в Музея на изкуството в град Фредериксхавн, Дания.

Заради войната в Украйна беше отменено гостуването ѝ в Литва. Изложбата пристигна в България в началото на лятото и през месец юни гостува на Художествена галерия "Недялко Каранешев" в Горна Оряховица. От 28-ми юли варненци ще имат удоволствието да разгледат богатата експозиция в галерия Ларго.

Десислав Гечев (ИЗточник: Арт Галерия Ларго)

По инициатива на галерията и на доц. Димо Колибаров в пътуването на изложбата беше включена извънредна спирка и тя ще бъде в Бургас през месец август. От средата на октомври изложбата се връща на родна земя и ще бъде показана в Палермо.

Александър Литкин (Източник: Арт Галерия Ларго)

Изложбата "Божествена комедия" се провежда под патронажа на Почетния консул на Италия във Варна г-н Антонио Таркуинио. Очакваме ви на откриването на 28 юли 2022 от 18:30 часа в салона на Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант 21". Повече снимки от изложбата вижте на www.largogallery.com.

Още

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Още

Вечният "Ад" на Данте в ново луксозно издание с илюстрации на Гюстав Доре

Вечният "Ад" на Данте в ново луксозно издание с илюстрации на Гюстав Доре

Още

Тамара де Лемпицка и Марина Абрамович в Бургас

Тамара де Лемпицка и Марина Абрамович в Бургас

Още

"Дървото, къщата и аз" - Иван Михайлов - Жани в Галерия СБХ

"Дървото, къщата и аз" - Иван Михайлов - Жани в Галерия СБХ

Още

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Късчета душа в "Абстракции и светлина" на Арт Галерия "Ларго"

Още

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

Арт Галерия "Ларго" представя "Материя и време" от Венцислав Марков

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Завряна в ъгъла (бъдеща) изложба #4 от Недко Солаков

Откриването е в Двореца на 31 май, изложбата продължава до 1 септември

90 години от рождението на Васил Чакъров - ЧАК в Националната галерия

Откриването е на 30 май от 18.00 часа в Двореца. Изложбата ще продължи до 8 септември

Музеят "Прадо" показва забравена картина на Караваджо

Четиристотингодишната творба Ecce Homo (лат. "Ето човека") е с извънредно висока стойност, но дълго време не е била идентифицирана като платно на италианския бароков майстор

Мотото на тазгодишного издание на "София хартиен арт фест" е "Без граници"

По думите на екипа 14-ото издание фестивала ще се проведе с две мащабни експозиции във фоайе "Запад" и Мраморно фоайе на НДК

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка