Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Много те обичам" от Елена Калудова

МАГИЧЕСКИ ЗАКЛИНАНИЯ

"Много те обичам" от Елена Калудова

Изложбата може да се види от 8 март 2024 до 1 септември 2024 г. на Площадка

Още

Плачещата греда на Андрей Барбу в Галерия "Галерия"

Плачещата греда на Андрей Барбу в Галерия "Галерия"

Галерия "Галерия" ви кани на "Много те обичам" - изложба на Елена Калудова от 8 март 2024 до 1 септември 2024 г. Откриване 8 март 2024 г., 18:00 ч. на Площадка.

По случай Международния ден на жената галерия "Галерия" ви кани на откриването на изложбата "Много те обичам" на Елена Калудова.

В "Много те обичам" виждаме облечена в черно фигура, която участва в празничен танц, изпълнен на забавен каданс. Фигурата пристъпва бавно надясно, леко раздвижва бедрата си напред-назад, след това се връща назад и отново раздвижва бедрата.

Тя вдига ръце над главата си преди да направи крачка назад, обръща се на 180 градуса и продължава назад с една, две, три, четири, пет крачки. Когато фигурата се обръща, виждаме, че отпред и отзад на тениската ѝ има изписани различни текстове.

"Мъжете се страхуват, че жените ще им се смеят", пише на български език от едната страна на тениската.

"Жените се страхуват, че мъжете ще ги убият", гласи отговорът от другата страна.

Това са цитати от лекцията "Написване на мъжкия характер" на Маргарет Атууд от 1982 г. В нея Атууд споделя следната история:

"Защо мъжете се чувстват застрашени от жените?", попитах един мой приятел мъж. "Мъжете са по-големи, в повечето случаи могат да тичат по-бързо, да задушават по-добре и имат средно много повече пари и власт. "Те се страхуват, че жените ще им се смеят" - каза той. Попитах няколко студентки на един семинар по поезия, който водех: "Защо жените се чувстват застрашени от мъжете?" "Те се страхуват да не ги убият".

В танцуващата фигура от "Много те обичам" се забелязва известна неловкост. Сенките върху фигурата сякаш никога не се променят. Дрехите не се движат около тялото ѝ, докато ръцете, бедрата и торсът се поклащат напред-назад.

Движенията напомнят на танц, подобен на ориенталския танц или кючека, който е често срещан на сватби и тържества в България и на Балканите.

Още

Лейла Слимани: За жените четенето е пространство на свобода

Лейла Слимани: За жените четенето е пространство на свобода

Движенията, свързани с празнуването на интимни отношения, основани на обещания за вечна взаимна любов, доверие и грижа, сочат една много по-тъмна истина.

Изречението "Много те обичам" е сред най-често използваните от извършителите на домашно насилие срещу жени, за да оправдаят поведението си. Това е магическо заклинание, което трябва да накара всички проблеми да изчезнат.

България е една от последните страни в ЕС и последната страна на Балканите, която ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, докато местните правоприлагащи органи продължават да не реагират адекватно на случаите на домашно насилие, а средно всеки месец в страната две жени умират от насилствена смърт.

Фигурата в "Много те обичам" танцува празничен сватбен танц в разширената реалност сред нас, посочвайки тази друга реалност, мисълта за която не допускаме в ежедневието си. "Много те обичам" е обвинение в неуспеха на обществото.

Елена Калудова живее и работи в Берлин, Германия, където заедно с Марк Поспих ръководи и съ-курира Neue Kunst Initiative Marzan-Hellersdorf и проектното пространство Galerie M.

Още

Жените художници между двете световни войни

Жените художници между двете световни войни

Елена е завършила специалност "Живопис" в Националната художествена академия в София през 2010 г. и Weißensee Kunsthochschule в Берлин през 2015 г. Понастоящем е аспирантка в UDK Art in Context, Берлин. От 2013 г. е член на артистичния колектив "Карантина".

Елена е носител на наградата ESSL CEE 2011 и на наградата DEUTSCHLANDSTIPENDIUM / MART STAM STIFTUNG 2013/2014. Нейни творби са показвани в Австрия, България, Германия, Италия и Русия.

Галерия "Галерия" е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман.

Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата. "Площадка" е виртуалният скулптурен парк на галерия "Галерия". Намира се на ул. "Елисавета Багряна", точно срещу Агенция по вписванията.

"Площадка" показва дигитални скулптурни произведения, видими само на мобилните устройства на посетителите чрез добавена реалност. Тя е естествено продължение на дигиталното изложбено пространство и постоянната колекция на галерия "Галерия".

Още

Ориана Фалачи за правата на жените през XX век (откъс)

Ориана Фалачи за правата на жените през XX век (откъс)

Още

"Веберови" - жените около Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъл на Софийската филхармония

"Веберови" - жените около Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъл на Софийската филхармония

Още

Жените в архитектурата на ХХ век

Жените в архитектурата на ХХ век

Още

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

"Жената, която уши знамето" - танцов филм изследва постиженията на жените в българската история

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

ФРЕЙМИНГ - еротичната фотоизложба на Веселин Боришев

Откриването е на 16 април 2024 в 18:00 ч. в Галерия Топлоцентрала - Куб

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

"Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно", пясни ръководителят на строителния проект - Филип Жост

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Нови витражи в катедралата "Нотр Дам" в Париж ще се появяват не по-рано от 2026 година

Дирекцията, отговорна за възстановяването на храма след опустошителния пожар преди пет години, обяви конкурс за проекти за новите витражи