Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Плачещата греда на Андрей Барбу в Галерия "Галерия"

ПРЕОБРАЖЕНИЯ

Плачещата греда на Андрей Барбу в Галерия "Галерия"

От 4 април 2023 до 4 септември 2023 г.

Галерия "Галерия"

Още

C L U S T E R S - дигитални и инстантни фотографии от Десислава Ангелова

C L U S T E R S - дигитални и инстантни фотографии от Десислава Ангелова

Като деца се излежавахме в тревата през топлите летни дни и гледахме облаците, в опит да намерим такива, които ни причлиат на лица или животни. Ние, хората, правим това всеки ден, накъдето и да обърнем очи. Поглеждаме към предницата на автомобил и виждаме човешко лице. Поглеждаме към огъната метална греда и виждаме човешка фигура.

А сега си представете бъдеще, в което сме заобиколени от технологични обекти, специално проектирани, за да ги възприемаме като близки хора. Свят, за който PR отделите на фирмите за изкуствен интелект и роботика ни убеждават, че ще бъде рай.

В работата си Андрей опитва да издърпа килимчето изпод тази техно-фантазия като внушава, че тези, човекоподобни обекти престават да съществуват, когато няма хора, които да ги възприемат.

Виждаме ги като човешки, защото съзнанието ни им придава това качество. Предната част на колата е просто предната част на колата. Тя се превръща в лице само във вашето съзнание, благодарение на ума ви.

Нещо повече, когато те съществуват под нашето наблюдение, качествата, които им приписваме, се променят в зависимост от средата или ситуацията, в която ги срещаме.

"Плачещата греда" е поредица от творби, резултат от изследователски проект, в който Андрей Барбу изучава тези идеи. Серията е съсредоточена около метална греда с двойно Т сечение, каквито се използват в строителството.

Металната греда е огъната така, че да наподобява човешка фигура.

В по-ранните си фотографски принтове, Андрей поставя гредата в различни среди и я обгражда с различни предмети. В резултат на това фигурите заемат различни пози - от коленичене до бягане, и сякаш изразяват различни емоции.

За изложбата си в галерия "Галерия" Андрей превръща "Плачещата греда" в гигантска скулптура в добавена реалност (AR). Необходимо е да положим специални усилия и съвсем съзнателно да използваме телефон или таблет, за да разгледаме творбата. Ако не го направим, тя остава невидима, въпреки размера ѝ.

Околностите на галерийното пространство на "Площадка", със своите порутени социалистически жилищни блокове и полузавършени постройки върху реституирани парцели, са естествено местообитание за тези фигури от метални греди.

Сякаш могат да изскочат всеки момент иззад всеки блок и зад всеки ъгъл, сякаш тайно вече превземат нашия свят.

Още

"Светът има нужда от младите" - изложба на дигитални творби с добавена реалност

"Светът има нужда от младите" - изложба на дигитални творби с добавена реалност

Андрей Барбу се опитва, заедно с други млади архитекти в момента, да постигне обща и устойчива на бъдещето посока на своята практика. Той вижда несигурните граници на областта и бъдещите възможности като начин да се справи с настоящето по "спортен" начин, докато се съотнася и избира от един постоянно променящ се културен контекст.

Галерия "Галерия" е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман.

Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата.

"Площадка" е новият виртуален скулптурен парк на галерия "Галерия". Намира се на ул. "Елисавета Багряна", точно срещу Агенция по вписванията.

"Площадка" показва дигитални скулптурни произведения, видими само на мобилните устройства на посетителите чрез добавена реалност. Тя е естествено продължение на дигиталното изложбено пространство и постоянната колекция на галерия "Галерия".

Галерия "Галерия" ви кани на "Плачещата греда", Изложба на Андрей Барбу

4 април 2023 - 4 септември 2023 г.
Откриване 4 април 2023 г., 18:00 ч. на Площадка.

Още

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

Още

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

Шаржове на най-известния руския политически карикатурист Сергей Елкин – на всички дигитални платформи на БНР

Още

Живописният сатиричен поглед на Хуан Санабрия върху дигиталния свят

Живописният сатиричен поглед на Хуан Санабрия върху дигиталния свят

Още

Дигиталният художник Феликс Ернандес: Когато погледна сина си в очите, това разбива сърцето ми!...

Дигиталният художник Феликс Ернандес: Когато погледна сина си в очите, това разбива сърцето ми!...

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

„Богове, герои и предатели“ - изложба във виенския музей „Албертина“

В центъра на експозицията са работите на живеещия в Австрия майстор на класицизма Хайнрих Фридрих Фугер, на Жак-Луи Давид, смятан за най-значимия френски художник на своята епоха, включени са теми от гръцки митове на Роберт фон Лангер, литературни мотиви на Йохан Хайнрих Фюсли и римски истории на Ангелика Кауфман

Secret Nature от Закари Логан и Любен Домозетски

Изложбата е от 6 юни до 30 юни 2023 в Галерия Little Bird Place

Светлана Павличкова | На допир

Проектът "На допир" на безспорно една от най-интересните майсторки на чешката модерна дантела Светлана Павличкова ще бъде представен от кураторката Анна-Хорак Земанова на 6 юни в 18 часа в Чешкия център

Каменна скулптура на над 2000 години бе върната на Мексико от САЩ

Творбата е изнесена от Мексико вероятно през 60-те години на миналия век, била е притежание на частни колекционери и е показвана публично, преди да бъде конфискувана по разпореждане на прокуратурата в Ню Йорк

Игли в купа сено в Националната галерия

Откриването е на 30 май, вторник от 18.00 часа