Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Коридори на съдбата" от Васил Стоев в Галерия "Ларго"

АРТИСТИЧНО ПЪТЕШЕСТВИЕ

"Коридори на съдбата" от Васил Стоев в Галерия "Ларго"

Изложбата е от 13 юли до 1 август 2023

Васил Стоев "Коридори на съдбата" (Източник: Галерия "Ларго")

 

Още

"Истина/ Симулация": Арт Галерия Ларго представя "Поетично"

"Истина/ Симулация": Арт Галерия Ларго представя "Поетично"

На 13 юли 2023 година в Арт Галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба на изтъкнатия български художник Васил Стоев, озаглавена "Коридори на съдбата".

Представяйки колекция от завладяващи абстрактни картини, изложбата на Стоев ще отведе почитателите на изкуството на едно вълнуващо пътешествие из дълбините на човешкото съществуване. Това е втората солова изява на автора в галерия Ларго и ще представи над 20 от най-новите творби на Васил, голяма част рисувани специално за Варна.

Галерия "Ларго"

Васил Стоев се е утвърдил в годините като видна фигура на съвременната арт сцена, както в България, така и в чужбина. С уникална артистична визия и майсторско владеене на живописните изразни средства, Стоев печели признание за способността си да предава сложни емоции и универсални теми чрез своето изкуство. И в настоящата изложба ще открием характерния за Стоев устрем, динамика и вътрешно напрежение, които изграждат образите и сюжетите в творбите му.

Васил Стоев "Горещ ден" (Източник: Галерия "Ларго")

Васил Стоев "Слънчев ден" (Източник: Галерия "Ларго")

Сложната симфония на неговите живописни повърхности, изпъстрена от чисти тонове и монохромни участъци, създава възвишено и хармонично изживяване. Неговите фигурални композиции, от друга страна, показват богата и сложна цветова палитра, изцяло подчинена на смелите идеи на художника.

Новата изложба на известния български художник Васил Стоев изследва Коридорите на съдбата

Още

Арт Галерия "Ларго" и Васил Стоев -  "Вчера, днес и утре"

Арт Галерия "Ларго" и Васил Стоев - "Вчера, днес и утре"

"Коридори на съдбата" изследва взаимосвързаността на живота и силите, които оформят нашите пътища. Абстрактните картини на Стоев, характеризиращи се със своите земни и приглушени или пък ярки и наситени нюанси, канят зрителите да размишляват върху дълбоките мистерии на битието. Чрез хармонична комбинация от цветове, текстури и форми, художникът улавя същността на човешките преживявания, предизвиквайки усещане за интроспекция и съзерцание.

Васил Стоев "Тайнство" (Източник: Галерия "Ларго")

Коридорите на съдбата могат да поведат живота на обикновения човек ту в една, ту в друга посока, ту нагоре - към светлината и радостта от сбъднатите мечти, ту надолу - към тъгата или смирението пред изпитанията. Така и в настоящата експозиция на пловдивския майстор на четката картините му са като едни коридори на съдбата, водещи ни или във вихрената, ярка и интензивна цветност на топлите тонове ("Горещ ден", "Между сянката и светлината", "Контражур") или в минорната и приглушена палитра на тихата съзерцателност ("Ранно утро", "Привечер", "Зелена светлина").

Васил Стоев "Приказка" (Източник: Галерия "Ларго")

Васил Стоев "Покрайнините на града" (Източник: Галерия "Ларго")

Знаковото заглавие на експозицията подсказва и още една интерпретация на картините на Стоев. Те са като едни прозорци във времето, като едни пролуки в пространството, като една моментна снимка, запечатала миг от нечие човешко съществуване ("Покрайнините на града", "Тайнство", "Посветено").

Още

Николай Ангелов - Гари с "Любов" в Галерия Ларго

Николай Ангелов - Гари с "Любов" в Галерия Ларго

Черпейки вдъхновение от заобикалящия ни свят и естеството на човешката природа, произведенията на Стоев притежават забележителната способност да надхвърлят езиковите и културни бариери, общувайки директно с душата на зрителя чрез интернационалния език на изкуството.

Изложбата представя колекция от творби, които съпоставят хаос и ред, уязвимост и сила, създавайки диалог между художника и наблюдателя. Изложбата "Коридори на съдбата" определено ще бъде провокиращо размисъл и визуално зашеметяващо преживяване. Посетителите ще имат възможността да се включат в артистичното пътешествие на Стоев, опитвайки се да разкрият мистериите, скрити във всеки щрих и всеки избор на цветове в картините му.

Откриването е на 13 юли 2023 г. от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8., за да отпразнуваме таланта и креативността на Васил Стоев в неговата нова самостоятелна изложба "Коридори на съдбата". Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията ТУК.

Васил Стоев "Пластове" (Източник: Галерия "Ларго")

Васил Стоев "Между сянката и светлината" (Източник: Галерия "Ларго")

За художника:

Васил Стоев е роден в гр. Първомай на 7 август 1950 г. Завършва Националната Художествена Академия през 1979 г. при проф. Александър Поплилов. Има над 80 самостоятелни изложби и участия в сборни експозиции в редица престижни български и европейски галерии, музеи и арт изложения, някои от които: "Muse'е del'Athenee" Женева, Швейцария; "The Museum of Modern Art" Папендрехт, Холандия; Галерия "BernardFelli" и Галерия "Celine", Париж, Франция; Галерия "Cornerstone Galleries" Калифорния, САЩ, галерии в Австрия, Турция, Малта, Италия, Белгия, Великобритания, Дания, Япония и др.

Още

"Бяла тишина" - празничната сборна изложба на Арт Галерия Ларго

"Бяла тишина" - празничната сборна изложба на Арт Галерия Ларго

Васил Стоев е носител на престижни награди: I-ва награда на СБХ, категория Плакат; Награда за участие, първа степен в Международно Биенале на изкуствата, Малта; Награда на град Пловдив за живопис.

Негови творби присъстват в музеи и публични колекции на Музей Mimara, Загреб, Хърватска; Национален музей за изящно изкуство, София, България; ГХГ в София, Пловдив и Бургас; Национален Художествен музей Валета, Малта; Фондация TempreArt, Малта; Асоциация на художниците и писателите Nidd'Aigle, Белгия; Музей за съвременно изкуство, Малта; Музей Tempra, Малта; Музей за съвременно изкуство - Sammlung Hadwiger. Негови творби са появяват на аукционите на Сотбис в Лондон, Англия и Виена, Австрия.

Нели Вълчева, галерист

Васил Стоев "Контражур" (Източник: Галерия "Ларго")

Арт Галерия Ларго представя
Васил Стоев
"Коридори на съдбата"

изложба живопис
13 юли до 1 август 2023

Откриване - четвъртък, 13.07.2023 г., 18:30 часа

Още

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

"Знаци по пътя" на Валери Ценов в Арт Галерия Ларго

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Още

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Арт Галерия Ларго представя художника Илия Желев

Още

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Арт Галерия Ларго представя "Откровения" - изложба мозайки на Страхил Найденов

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда