Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Изоставените" - 120 години от рождението на Васил Бараков

ЛИЧНИ СРЕЩИ С ПРИРОДАТА

"Изоставените" - 120 години от рождението на Васил Бараков

Изложбата е от 6 декември 2022 до 7 януари 2023 в Съюз на българските художници (зала 1С, ул. Шипка 6)

"Автопортрет", 1932 (Източник: СБХ)

Още

Гласът на Васил Бараков оживява чрез "Златния фонд" на БНР в изложба за 120-ата годишнина от рождението му

Гласът на Васил Бараков оживява чрез "Златния фонд" на БНР в изложба за 120-ата годишнина от рождението му

"Изоставените", 120 години от рождението на Васил Бараков, Изложбата се реализира под патронажа на Министерството на културата и в партньорство с Българското национално радио

Изложбата е от 6 декември 2022 до 7 януари 2023 в Съюз на българските художници (зала 1С, ул. Шипка 6)

куратор: Пламен В. Петров

Откриване: 6 декември, 18:00 ч. 

През 1927 г., още неприет в Държавната художествена академия (днес Национална художествена академия), Васил Бараков взема участие в обща студентска изложба. Представя се с картината си "Човек и природа", за която след време споделя:

"Възлагах големи надежди на тази картина. Но избързах с нея тогава и я унищожих".

Бъдещият художник е 25-годишен. Колко пъти ще предприеме подобни разрушителни действия спрямо своите артистични реализации в сетнешното си придвижване към житейския си край, едва ли някога ще узнаем. Но че самокритиката, самоограничението, самоизмъчването и самоунищожението са органична част от природата на Васил Бараков.

"Пейзаж от Момчиловци", 1930 (Източник: СБХ)

За това подсказват както собствените му, изповядани в интервюта и пред приятели мисли, така и завещаното ни от него творчество.

В десетките картини на живописеца, завършени творби, подписани от собствената му ръка, и намерили своето достойно място в историята на българското изкуство, в музеи и частни колекции, откриваме отразени останалите непристъпни за мнозина "територии на меланхолията". Своеобразни овеществени свидетелства за личните му срещи с природата, индустриалните пейзажи, натюрморта.

Още

"Дървото, къщата и аз" - Иван Михайлов - Жани в Галерия СБХ

"Дървото, къщата и аз" - Иван Михайлов - Жани в Галерия СБХ

Същностно осмислени общения, белязани от вглъбеност, развита съдна способност и чувствителност, от която навярно десетки биха се освободили заради непоносимата ѝ тежест, непреодолимата ѝ болезненост, незаличимите ѝ белези. Но не и Васил Бараков, който като че ли превръща тази своя хронична обостреност към реалността, не през емоционалното, а сякаш изключително през разума, в единствената вярна му творческа стратегия. Ще я съзрем въплътена във всяка негова изведена докрай картина, с прилежно положен подпис в някой от ъглите ѝ.

Но изложбата "Изоставените" е посветена на един напълно непознат дял от творчеството на Васил Бараков. На намерените в двете достигнали до нас папки на автора, оцелели след рухването на неговия дом и ателие в Драгалевци. Претъпкани с меланхолия творчески опити, които ни повеждат не просто по "калните коловози на самотата", а към чувствената същност на художника.

Към отношението му към линията, петното, цвета, композицията, но и към човешкото в него самия. Към анатомията на творчеството му.

"Пейзаж", 1933 (Източник: СБХ)

Екип, работил по проекта:

Пламен В. Петров - куратор
Катя Христова - координатор на проекта
Георги Шаров - художник
Кристина Белева - реставратор
Цветан Игнатовски - фотограф
Трейси Спийд - преводач
Лора Султанова - коректор

Още

СБХ представя изложба с творби на големия Илия Бешков

СБХ представя изложба с творби на големия Илия Бешков

Екипът на Художествена галерия - Казанлък благодари на семейството на художника за цялата оказана при подготовката на изложбата помощ, на екипите на Държавна агенция "Архиви", Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Общинска библиотека "Искра", администрацията на гробищен парк "Драгалевци", експертите от художествените галерии и музеи в цялата страна, които ни сътрудничиха в целия ни изследователски път, на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа", Исторически музей "Искра".

Персонално благодарим за изключителната и навременна помощ, оказана ни от Чавдар Ангелов, Момчил Маринов, Радослав Петков. Оставаме длъжници и към всички онези, които ни подкрепяха професионално и морално в осъществяването на изложбата, сред които са Янко Маринов, Рамона Димова, Бисера Йосифова, Красимир Илиев, Мария Василева, Станимир Борисов, Илинка Чергарова, Божидар Карадочев, Боян Александров, Иво Димитров, Екатерина Джумалиева, Юлияна Градинарска, Александра Иванова, Тотка Бичева, Антон Стайков, Свобода Цекова, Кармен Манукян.

"Пейзаж - Витоша", 1972 (Източник: СБХ)

Всички приведени в изложбата факти и цитати са извлечени от документални масиви, свързани с живота и творчеството на художника, съхранявани в Съюза на българските художници, Държавна агенция "Архиви", Националната художествена академия, "Златен фонд" на Българското национално радио, Научно-спомагателния фонд на Художествена галерия - Казанлък.

Някои цитати са приведени по "Книга за Бараков" на Невена Стефанова от 1981 г. и публикуваните в нея рецензии за творческите изяви на Васил Бараков, а други от интервюта на автора, проведени от Мария Василева, Руен Руенов, Юлия Петрова. Безценен източник на информация е и личният архив на художника, съхраняван от наследниците на фамилия Баракови.

Още

Фестивал на съвременната керамика представя СБХ в зала "Райко Алексиев"

Фестивал на съвременната керамика представя СБХ в зала "Райко Алексиев"

Още

"По грешките ще ме познаеш, време..." на Георги Трифонов представя галерията на СБХ

"По грешките ще ме познаеш, време..." на Георги Трифонов представя галерията на СБХ

Още

Чудомировите "нашенци" грейнаха на сграда в Казанлък

Чудомировите "нашенци" грейнаха на сграда в Казанлък

Още

Любомир Савинов с ретроспектива в галерията на СБХ

Любомир Савинов с ретроспектива в галерията на СБХ

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Импресионизмът и връзката му със замърсяването на въздуха през индустриалната революция

В хода на кариерите на Търнър и Моне, стиловете им на рисуване се променят от по-отчетливи към по-замъглени контури и към по-бяла палитра, което характеризира преминаването от по-фигуративен към импресионистичен стил, пишат авторите

В месеца на любовта Love is All на Сара Алберт

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 9 февруари 2023 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на Vivacom Art Hall Oborishte

Кражбата в музея „Зелен трезор“ в Дрезден не е била поръчкова, твърди обвиняем

Кражбата на произведения на изкуството от Музея на съкровищницата на Саксония на 25 ноември 2019 г. се смята за една от най-зрелищните в Германия

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

Специална селекция от 160 авторски фотографии на създателя на "Етюдите на София" гостува в сградата на Столичната община, с кадри от архитектурните забележителности на София, моменти от ежедневието й, спецификата на градската среда

Какво е било влиянието на праисторическото изкуство върху Пикасо?

Рисунки на животни, гравирани кости, статуетки - праисторическо изкуство, открито през двадесети век, е повлияло творчеството на Пабло Пикасо и това се представя в изложба, която се открива идната сряда в антропологичния Музей на човека в Париж