Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"По грешките ще ме познаеш, време..." на Георги Трифонов представя галерията на СБХ

ЖИВОПИС

"По грешките ще ме познаеш, време..." на Георги Трифонов представя галерията на СБХ

Това е третата експозиция по повод 70-годишнината от рождението на големия български художник и поет

"По грешките ще ме познаеш, време...", изложба живопис на Георги Трифонов на "Шипка" 6 (Снимка: СБХ)

"По грешките ще ме познаеш, време..." е третата поред изложба, посветена на 70-годишнината на художника и поета Георги Трифонов (предишните, открити в края на 2017 г., са с живопис и графика от частни колекции ‒ на Васко Жеков, Вежди Рашидов, д-р Кольо Бянов и др.).

Експозицията е разположена в галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6, етаж 1 и ще бъде открита на 10 май, 18.30 часа.

Снимка: СБХ

В нея са представени живописни творби, създадени в периода 1973-1989 г. - времето, през което Георги Трифонов се появява в българския художествен живот и бързо спечелва име на един от най-интересните и характерни съвременни художници.

Повечето от представените платна са големи и сложни, наситени с фигури композиции, документиращи съвършеното владеене на класическия рисунък, послужило като отправна точка за гротеската и абстрактността в по-късните произведения на художника. Изображенията включват близки и далечни планове, които сами по себе са отделни композиции; портретите на съвременници или исторически личности също са решени като многопластови композиции; колоритът е далеч от "смрачаването" и късните трагични тонове; изгубеният рай са спомените за светлото детство на село. Вярата, че българското село и българската земя са закваската на българския характер, проличава и в знаковия за творчеството на художника диптих Български иконостас (едната му част е на плаката на изложбата) - българският Христос е селянинът, разпнат на забитото в опожарената му земя рало.

"По грешките ще ме познаеш, време...", изложба живопис на Георги Трифонов на "Шипка" 6 (Снимка: СБХ)

Картините са създавани за многобройните общи изложби, организирани от СБХ преди промените през 1989 г,. и се съхраняват се във фондовете и галериите, които са ги откупували. Стремежът на изложбата е да ги възкреси за по-широка публика и да покаже, че творбите, създавани "по повод" в едно отричано днес време, са безспорен факт на българската култура, когато са нарисувани от голям художник. Дори ако е грешал...

Изложбата се осъществява със съдействието на: Художествена галерия - град Добрич, Дом за хумора и сатирата - град Габрово, Художествена галерия "Станка Димитрова" - град Кърджали, Художествена галерия "Станислав Доспевски" - град Пазарджик, Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства - град Троян Художествена галерия "Димитър Добрович" - град Сливен, СГХГ, НХГ, Драматичен театър "Адриана Будевска" - град Бургас, Художествена галерия "Никола Маринов" - град Търговище, Художествена галерия - град Русе, Художествена галерия - град Белоградчик, Г-н Боян Радев и г-н Ивайло Николов.

Живописните платна на Георги Трифонов могат да бъдат разгледани в галерията на СБХ до 30 май 2018 г.

_______________________

За Георги Трифонов (1947-2011)

Роден на 18 декември 1947 г. на гара Карлуково, Ловешка област, в железничарско семейство.

През 1966 г. завършва Националната художествена гимназия в София.

През 1974 г. се дипломира в Националната художествена академия в София (през учебната 1972-1973 г. е изключен за една година).

През 1986 г. получава голямата награда на СБХ за рисунка "Илия Бешков".

През 1993 г. по негово предложение е учреден фонд "Поддържане на изкуството в България" към СБХ.

През 1999 г. е обявен за почетен гражданин на град Червен бряг.

През 2000 г. получава наградата на Сдружение "Гражданин" за творческа личност на годината.

През 2011 г. е удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие.

Умира на 4 юни 2011 г. в София.

От 1973 г.участва в общи художествени изложби в София и страната, както и в международни и представителни изложби на българското изобразително изкуство във Франция, Германия, САЩ, Полша, Венецуела, Русия, Швейцария и др.

Автор на 1600 броя живописни картини, над 5000 броя скици, рисунки, акварели и графики, над 250 броя керамики и пластики, 29 проекта за стенопис и около 15 реализирани стенописи (някои от тях унищожени), 10 стихосбирки. Илюстрирал е над 200 книги на български и чуждестранни автори.

Отличен с многобройни награди.

Коментирай 0

1/1

"По грешките ще ме познаеш, време...", изложба живопис на Георги Трифонов на "Шипка" 6 (Снимка: СБХ)

"По грешките ще ме познаеш, време...", изложба живопис на Георги Трифонов на "Шипка" 6 (Снимка: СБХ)

Снимка: СБХ

Календар

Препоръчваме ви

Откриха ли откраднато произведение на Густав Климт?

Картина, намерена в стените на италианска галерия, може да се окаже изчезналият "Портрет на дама" на австрийския художник

Преживейте тази събота "Зимни приказки" в Квадрат 500

В поредица от турове ще научите историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали

Банкси украси Бирмингам с коледни графити (видео)

Новото произведение на Стрийт арт художникът е посветено на съдбата на бездомниците

Шедьовър на Пол Гоген беше продаден за 9,5 милиона евро

Рядка картина на френския художник от таитянския му период, получи два пъти по-голяма стойност от прогнозната й цена, на търг в Париж

Светозар Бенчев представя "Като фрагменти стара лента"

Защо фрагментът действа толкова силно? Дали защото мисленето и възприятията на човека са низ от фрагменти? Колко от нас виждат цялата картина?, пита художникът

Художникът Александър Петров за пръв път от 80-те години влиза в частна галерия

В Галерия Арте ще бъдат показани почти всички цикли в творчеството му - "Лавандула", "Розобер", "Море", "Средна Азия", "Париж", "Младост", "Маски"