Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ивайло Христов с артистично космическо пътешествие

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Ивайло Христов с артистично космическо пътешествие

Touch-American-Ground е изложба за пътуването и пребиваването едновременно на "безкрайно" отдалечени места - на Земята и в космоса, и ще бъде открита на 28 октомври в Галерия "Аросита"

Галерия: Аросита

T.A.G. (Touch-American-Ground) е изложбата на Ивайло Христов в Галерия АРОСИТА от 28 октомври до 10 ноември 2020 г. Откриване, при спазване на мерките за безопасност на 28 oктомври от 17 ч.

Touch-American-Ground е изложба за пътуването и пребиваването едновременно на "безкрайно" отдалечени места - на Земята и в космоса. За случващата се космическа мисия, която Ивайло артистично претворява и за неговото скорошно творческо пътуване до другата страна на планетата.

Изложбата представя артистичните му опити на американска територия, вплетени с научни изследвания за произхода на благородните елементи, неутронни звезди и гравитационни вълни, близки и далечни пространства, и случващото ни се бъдеще сега - всичко това, през погледа и в контраст с извънредната 2020-та година.

Галерия: Аросита

Докосване.
Ивайло Христов работи с многопластови връзки и търси интересни философски смисли в творбите си.

В настоящата изложба провокира с игра на думи, като заимства името от кулминационната фаза TAG (Touch-And-Go) на 7-годишната мисия на НАСА до астероида Bennu и прехвърля космическия си разказ към невъзможното в момента докосване в ситуация на световна пандемия.

Астероид и Америка.
Ивайло развива работите си в контекста на исторически събития и съвременни космически изследвания, специално свързани с мястото му на пребиваване - Санта Круз, Калифорния, през есента на 2019, като участник в резидентската програма на CEC ArtsLink, NY. Там създава нова си серия рисунки и светещи обекти, и записва поредица от интервюта, посветени на темата за космоса, пътя на човека и новите научни постижения.

Проект LIGHTFLIGHT (Facebook страница)

Земни и небесни територии.
Ивайло Христов е последователен в търсенията си и "обича да открива нови артистични предизвикателства", както сам казва за работата си.

Още

Как да "извикаме" Космоса вкъщи

Как да "извикаме" Космоса вкъщи

Стъпка по стъпка: През 2016 Ивайло печели наградата FutureFest Art Prize 2016: FutureWork в Лондон за един от своите светещи работни инструменти от серията Lighting Tools, с концепция за археология на бъдещето.

Същата работа изпраща на НАСА за #WeTheExpolorers в подготовка на настоящата мисия OSIRIS-REx до астероида Bennu, като включва още две знакови творби - един свой автопортрет с червено сияние, за който печели специалната наградата на СБХ от биенале на рисунката (2015 г.), и един светещ жив обект (растение Юка в RGB), показван на изложби във Варна и в Мексико.

Проект LIGHTFLIGHT (Facebook страница)

Още

Тайната история на първата котка в Космоса

Тайната история на първата котка в Космоса

За да отбележи старта на мисията през 2018 г., създава своя проект LIGHTFLIGHT (UniCredit Studio) със серия светещи обекти, живопис и въглеродни космически рисунки, а след това прави и следващата важна стъпка с участието си в селекцията на ArtsLink 2019.

По време на своя творчески престой в САЩ и въз основа на работата си в университета Санта Круз и Open Lab, Digital Art Research Center, UCSC, открива кратка изложба "Searching for gold high and low" - Open Studio. В нея прави препратка към златната треска в средата на 19 век (най-масовата миграция на хора в американската история до тогава) и космическата надпревара на технологичните центрове от Калифорния днес.

Галерия: Аросита
Като гостуващ художник презентира своята работа в Thimann Lecture Hall, към факултета за естествени науки на университета. Една от творбите му от Калифорния е показана веднага след това на изложба в Ню Йорк, а други донася обратно със себе си.

В изложбата T.A.G. Ивайло ще ни разкаже за своите близки и далечни пътувания, за астероида и звездите. Ще видим негови нови серии рисунки, светещи обекти и живопис, както и видео, показано по време на пребиваването му в САЩ. Всичко това, подкрепено от серия текстове за пътя и бъдещето.

Проект LIGHTFLIGHT (Facebook страница)

За автора
Ивайло Христовоткрива своята девета самостоятелна изложба. В биографията си има 22 национални и международни награди, не само за изкуство, но и за реклама и дизайн, участвал е в над 70 различни изложби.

Завършил е Живопис в Националната художествена академия, а първата си изложба показва в Националната художествена галерия през 2006 г.

ivaylohristov.art

Още

"Между два свята" свърза Класиката и Космоса

"Между два свята" свърза Класиката и Космоса

Още

Първият хотел в Космоса планира постоянно посещение от туристи през 2025-а

Първият хотел в Космоса планира постоянно посещение от туристи през 2025-а

Още

Вижте уникални снимки на Космоса

Вижте уникални снимки на Космоса

Още

Техническа грешка е можела да остави първата жена космонавт завинаги в Космоса

Техническа грешка е можела да остави първата жена космонавт завинаги в Космоса

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Музеят "Гугенхайм" в Ню Йорк открива изложба на творби от Гертруд Голдшмид

Художничката е родена в Хамбург през 1912 г. Известната с прякора "Гего" е сред най-изявените твроци на Южна Америка от втората половина на 20-и век

"Депо 80" от Станислав Памукчиев в галерия "АРТЕ"

Изложбата е от 5 до 21.04.2023 г. Откриване на 5 април /сряда/ от 18.00 часа

"Малиновото синьо" на Петя Танева завладява зрителя

Изложбата e достъпна за ценители от 6-ти до 26-ти април 2023 г. в Арт галерия Le Papillon

Над 2 млн. щатски долара за творба на Банкси

Картината представя смъртта с черна дреха и коса, караща картинг количка със закопчан предпазен колан

Портрет на Володимир Зеленски, подписан от него, се продава на търг в Бостън в помощ на Украйна

Картината е подписана от украинския президент на английски език: "Zelenskyy, Glory to Ukraine" ("Зеленски, Слава на Украйна"). Освен това е подписана и от художника