Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ивайло Христов с артистично космическо пътешествие

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Ивайло Христов с артистично космическо пътешествие

Touch-American-Ground е изложба за пътуването и пребиваването едновременно на "безкрайно" отдалечени места - на Земята и в космоса, и ще бъде открита на 28 октомври в Галерия "Аросита"

Галерия: Аросита

T.A.G. (Touch-American-Ground) е изложбата на Ивайло Христов в Галерия АРОСИТА от 28 октомври до 10 ноември 2020 г. Откриване, при спазване на мерките за безопасност на 28 oктомври от 17 ч.

Touch-American-Ground е изложба за пътуването и пребиваването едновременно на "безкрайно" отдалечени места - на Земята и в космоса. За случващата се космическа мисия, която Ивайло артистично претворява и за неговото скорошно творческо пътуване до другата страна на планетата.

Изложбата представя артистичните му опити на американска територия, вплетени с научни изследвания за произхода на благородните елементи, неутронни звезди и гравитационни вълни, близки и далечни пространства, и случващото ни се бъдеще сега - всичко това, през погледа и в контраст с извънредната 2020-та година.

Галерия: Аросита

Докосване.
Ивайло Христов работи с многопластови връзки и търси интересни философски смисли в творбите си.

В настоящата изложба провокира с игра на думи, като заимства името от кулминационната фаза TAG (Touch-And-Go) на 7-годишната мисия на НАСА до астероида Bennu и прехвърля космическия си разказ към невъзможното в момента докосване в ситуация на световна пандемия.

Астероид и Америка.
Ивайло развива работите си в контекста на исторически събития и съвременни космически изследвания, специално свързани с мястото му на пребиваване - Санта Круз, Калифорния, през есента на 2019, като участник в резидентската програма на CEC ArtsLink, NY. Там създава нова си серия рисунки и светещи обекти, и записва поредица от интервюта, посветени на темата за космоса, пътя на човека и новите научни постижения.

Проект LIGHTFLIGHT (Facebook страница)

Земни и небесни територии.
Ивайло Христов е последователен в търсенията си и "обича да открива нови артистични предизвикателства", както сам казва за работата си.

Още

Как да "извикаме" Космоса вкъщи

Как да "извикаме" Космоса вкъщи

Стъпка по стъпка: През 2016 Ивайло печели наградата FutureFest Art Prize 2016: FutureWork в Лондон за един от своите светещи работни инструменти от серията Lighting Tools, с концепция за археология на бъдещето.

Същата работа изпраща на НАСА за #WeTheExpolorers в подготовка на настоящата мисия OSIRIS-REx до астероида Bennu, като включва още две знакови творби - един свой автопортрет с червено сияние, за който печели специалната наградата на СБХ от биенале на рисунката (2015 г.), и един светещ жив обект (растение Юка в RGB), показван на изложби във Варна и в Мексико.

Проект LIGHTFLIGHT (Facebook страница)

Още

Тайната история на първата котка в Космоса

Тайната история на първата котка в Космоса

За да отбележи старта на мисията през 2018 г., създава своя проект LIGHTFLIGHT (UniCredit Studio) със серия светещи обекти, живопис и въглеродни космически рисунки, а след това прави и следващата важна стъпка с участието си в селекцията на ArtsLink 2019.

По време на своя творчески престой в САЩ и въз основа на работата си в университета Санта Круз и Open Lab, Digital Art Research Center, UCSC, открива кратка изложба "Searching for gold high and low" - Open Studio. В нея прави препратка към златната треска в средата на 19 век (най-масовата миграция на хора в американската история до тогава) и космическата надпревара на технологичните центрове от Калифорния днес.

Галерия: Аросита
Като гостуващ художник презентира своята работа в Thimann Lecture Hall, към факултета за естествени науки на университета. Една от творбите му от Калифорния е показана веднага след това на изложба в Ню Йорк, а други донася обратно със себе си.

В изложбата T.A.G. Ивайло ще ни разкаже за своите близки и далечни пътувания, за астероида и звездите. Ще видим негови нови серии рисунки, светещи обекти и живопис, както и видео, показано по време на пребиваването му в САЩ. Всичко това, подкрепено от серия текстове за пътя и бъдещето.

Проект LIGHTFLIGHT (Facebook страница)

За автора
Ивайло Христовоткрива своята девета самостоятелна изложба. В биографията си има 22 национални и международни награди, не само за изкуство, но и за реклама и дизайн, участвал е в над 70 различни изложби.

Завършил е Живопис в Националната художествена академия, а първата си изложба показва в Националната художествена галерия през 2006 г.

ivaylohristov.art

Още

"Между два свята" свърза Класиката и Космоса

"Между два свята" свърза Класиката и Космоса

Още

Първият хотел в Космоса планира постоянно посещение от туристи през 2025-а

Първият хотел в Космоса планира постоянно посещение от туристи през 2025-а

Още

Вижте уникални снимки на Космоса

Вижте уникални снимки на Космоса

Още

Техническа грешка е можела да остави първата жена космонавт завинаги в Космоса

Техническа грешка е можела да остави първата жена космонавт завинаги в Космоса

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

"Град на сенките" от Алексей Титаренко

Между 30 юни и 14 август в Националната галерия

Крехък театър - за крехкостта на човека и нивата му на чупливост

От 28 до 30 юни арт пространството Charlie на ул. Денкоглу ще стане дом за Крехкия театър на сценографа Анна Нарцис Шопова

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес