Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иван Георгиев - Рембранда - познатият и непознатият

85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО

Иван Георгиев - Рембранда - познатият и непознатият

Изложбата ще бъде открита на 28 февруари и ще продължи до 19 март в Галерия "Нюанс"

Галерия "Нюанс"

Още

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Галерия Нюанс има удоволствието да Ви покани на отдавна планираната и дълго подготвяна изложба на емблематичния и мистериозен художник - Иван Христов Георгиев.

Експозицията "Иван Георгиев - Рембранда - познатият и непознатият" ще бъде открита на 28-ми февруари и ще продължи до 19-ти март.

През 2023 г. се навършват 85 години от рождението на художника и бихме искали да отдадем своята почит към огромния труд на този незаслужено непознат виртуоз на българската живопис от втората половина на ХХ век.

Съпътстващ изложбата ще бъде и единственият аудиовизуален материал за Иван Георгиев - Рембранда - документалният филм за художника с режисьор Анна Петкова, който ще бъде прожектиран в галерията.

Иван Георгиев е представител на независими течения в живописта по време на социализма и първите години на прехода, период от изключително значение за визуалните изкуства в страната.

Още от завършването на образованието си в Академията Рембранда решава да се отдели от светския живот и никога да не покаже своите работи приживе.

Още

Цветелина Спиридонова и "Съпротивление" в галерия "Нюанс"

Цветелина Спиридонова и "Съпротивление" в галерия "Нюанс"

Това негово решение от една страна лишава публиката от възможността още от самото начало да оцени неговия неповторим талант и визионерство, но от друга дава на художника свободата, без която едва ли би могъл да изрази по този начин своите търсения и вълнения. Голяма експозиция на автора не е правена от 2008 г., когато СГХГ прави ретроспективна изложба по случай 70 години от рождението му, а интересът към работата и личността му е нестихващ.

В рамките на изложбата ще бъдат показани публично произведения от частната колекция на Александър Георгиев - колекционер с неповторим усет към неконюнктурно за времето си изкуство. Благодарение на делото му са съхранени цели колекции от работите на едни от най-значимите, но често непозанти художници. Сред тях са и тези на Иван Георгиев - Рембранда.

Произведенията, включени в експозицията ще представят цялостен поглед към творчеството на художника, показвайки едни от най-добрите му картини.

Още

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП

"Уличният ангел" от София Димова в Галерия КО-ОП

Още

Нина Петрова, Иво Петров  и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Още

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Още

Картини на Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и Иван Вукадинов - в изложба „Зимни акценти“ в галерия „Нюанс“

Картини на Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и Иван Вукадинов - в изложба „Зимни акценти“ в галерия „Нюанс“

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Сдружение призовава държавата да купи родната къща на Димитър Талев

От сдружението "Куберовъ воинъ" призоваха държавата да купи родната къща на Димитър Талев в Прилеп и тя да стане музей

Откритата у нас картина на Джаксън Полък е под охрана, експерти проверяват автентична ли е

В момента творбата е приобщена като доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана

Представяне на книжката „Госпожо архитект,“

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят книжка, посветена на първите жени архитектки в България. Събитието ще бъде съпроводено и от дискусия на тема история на архитектурата

Изложбата Momentum: Диалог между НХА и Академията за приложни изкуства в Прага

Съвместната изложба MOMENTUM представя работите на преподаватели и студенти от специалностите "Дизайн на порцелан и стъкло" в Националната художествена академия и "Керамика и порцелан" на Академията за приложни изкуства - UMPRUM, Прага

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Събитието е по повод изложбата "90 години от рождението на Румен Скорчев", която беше показана в НХА от 20 септември до 7 октомври 2022 г.

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април