Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

БОГАТИЯТ ЕЗИК НА СТЪКЛОТО

Хари Арабян и "Тишина" в Галерия "Нюанс"

Изложбата е от 1 до 20 ноември 2022

Хари Арабян (Галерия "Нюанс")

Още

Нина Петрова, Иво Петров  и "Посока" в Галерия "Нюанс"

Нина Петрова, Иво Петров и "Посока" в Галерия "Нюанс"

От 1 до 20 ноември галерия "Нюанс" представя изложбата "Тишина" на скулптора Хари Арабян.

Експозицията представя скулптури, които разкриват различните свойства на стъклото, както и експерименти с материали като кост, метал и различни техники за "опитомяване" и третиране на различните медии.

Неговите произведения съчетават по неповторим начин приложни и изящни характеристики.

Още

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Танго с "Точка на допир" в галерия "Нюанс"

Скулптурите, които са обединени под наименованието "Тишина", са родени от творческите му и чисто човешки търсения и са интерпретации на вечни теми и образи, пречупени през характера и чувствителността на автора. "Юдит" и темата за победител и победен, противопоставянето на мъжкото и женското начало, красотата и силата.

Развитието на тази тема преминава и през работата "Смъртта на един мит", в която е заложена липсата на визия за бъдещето и честото бягство от реалността в света на митовете, което ни помага да се съхраним.

В основата е убеждението, че колкото и да искаме да надскочим ежедневното и битовото, оставаме подвластни на нещо, което е извън нас, а именно на божественото. Според Хари Арабян вярата е тази, която може да спаси човечеството.

Тези разсъждения са развити в скулптурните произведения "Сваляне от кръста", "Катедрала" или "Разпятие", която подтиква към размисъл за контрафорса, емпиричния опит на средновековната архитектура. Каним Ви да се потопите в свят на отминалото, митологизираната романтика и готическата бруталност. В експозицията ще откриете и интерпретации на темите за "Жертвоприношението на Авраам", "Пиета" и още много.

"Стъклото за мен е разкошен материал, защото той позволява колкото детайл, толкова и общи планове, колкото някаква крехкост в обработката, толкова и някаква плътност в полировката.

Галерия "Нюанс"

Прекрасен материал, който е и с цвят, а със своята плътност дава много възможности. Аз се опитвам да го работя ту като камък - слепвам стъкла, изчуквам ги буквално с отбивача, с шила, където трябва шлайфам, където трябва оставям фактура или го лея като бронз. Просто стъклото е материал, който предполага богат език, фактура, подобна на базалт, на оникс."

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

Хари Арабян е завършил Националната художествена академия, специалност скулптура през 1992 г. Има много самостоятелни изложби както в България, така и в чужбина. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, частни колекции в България, Европа, Америка, Канада и др.

През годините е работил с различни материали - камък, керамика, но за стъклото казва, че има една друга плътност и магия, която го привлича. Той е автор на паметника, изграден в памет на жертвите от арменския геноцид пред храма "Сурп Хач" в Бургас, както и на скулптурата в Морската градина, която е знак на признателност към българския народ от арменската общност в Бургас.

Още

 Ива Хаджиева - между куклите и скулптурата

Ива Хаджиева - между куклите и скулптурата

Още

"Архитектура на звука" - скулптурата като музикален инструмент

"Архитектура на звука" - скулптурата като музикален инструмент

Още

"Мостът": Изложба скулптура на Георги Л. Георгиев

"Мостът": Изложба скулптура на Георги Л. Георгиев

Още

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Галерия "Арте" представя живопис и скулптура в памет на Стоян Цанев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Започва 9-тото Международно триенале на графиката в София

От 5 декември 2023 до 31 януари 2024 всички изложбени зали в галерията на СБХ - Шипка 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство

В София предстои аукцион, посветен на модерното и пост-военно българско изкуство

Той ще предложи над 100 картини на едни от най-големите български художници

"Преминаване" - посмъртна изложба на богатото творчество на Иван Б. Иванов

През последните години художникът работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури

Кралски портрет на Веласкес, оценен на 35 милиона долара, отива на търг за първи път от половин век

"Тази изключителна творба е забележителна не само с красотата и качеството си, но и с размера и темата си - кралски портрети", казват от аукционна къща "Сотбис"

От вандал до идол - Берлин представя изложба, посветена на Банкси

Изложбата в Берлин, изрично е обозначена като неоторизирана, включва творби на художника, от които почти 20 са оригинали

Скицник на германския художник Каспар Давид Фридрих беше продаден на търг за над 1,8 млн. евро

Екземплярът е принадлежал на семейство в Карлсруе повече от 200 години