Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Архитектура на звука" - скулптурата като музикален инструмент

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА СЕТИВАТА

"Архитектура на звука" - скулптурата като музикален инструмент

Изложба на Мартиан Табаков в Plus 359 Gallery на 4 ноември 2021 г.

Източник: Plus 359 Gallery

На 4 ноември, четвъртък, от 14:00 Ч. до 19:00 ч. "Архитектура на звука" - изложба на Мартиан Табаков в Plus 359 Gallery

Галерия +359 има удоволствието да Ви покани на "Архитектура на звука" проект на Мартиан Табаков, куриран от Ирина Баткова.

Източник: Plus 359 Gallery

По време на изложбата посетителите могат да импровизират с музикалните скулптури, превръщайки Водната кула в огромен музикален инструмент.

Още

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

Създаването на скулптура, която работи като музикален инструмент включва не само изучаване на възможностите, които притежават различните материали като източници на звукови вълни, но и изследване на вътрешните, невидими за визуалното възприятие, пространства на формите от гледна точка на техните акустични и резонаторни свойства.

Работата на Мартиан Табаков върху триизмерни обекти, които, при взаимодействие с публиката, произвеждат звуци разглежда от съвсем различен ъгъл идеята за формообразуването. Това е едно артистично усилие в посока, която надхвърля обобщеното определение за скулптурата като решаваща пластични проблеми и предлага осмислянето ѝ в архитектурен аспект, предпоставящ различен контекст за разбирането ѝ.

Философското мислене за възприятията е фокусирано преди всичко върху визуалния опит, който формира познанията за околния свят. Пространството има основно значение във визуалното възприятие - чрез него се определя от една страна вътрешната структура на видимите обекти и от друга тяхната външна различимост. При възприемането на звука времето играе ролята на пространството във визуалния опит.

Характеристиките на звука се развиват във времето, а сред скулптурните обекти от "Архитектура на звука" наблюдателят попада в един пространствено-времеви модел, в който е заложено интегрално сензорно възприятие. Тук звукът не е просто детайл от скулптурните инсталации, не е планиран като допълнителна референция или като подсилващ артистичното съдържание ефект, той е основополагащ градивен елемент от първоначалните скици до прецизното създаване на обеми, които освен естетически имат и аудио характеристики.

Още

Художникът Закари Логан - за първи път в България в Галерия Little Bird Place

Художникът Закари Логан - за първи път в България в Галерия Little Bird Place

Това необичайно предизвикателство за сетивата демонстрира нагледно начина, по който изкуството създава един онтологичен език изграден не на базата на ежедневната номенклатура от обекти, които трябва да видим и осмислим, а върху процеса на самото осмисляне.

Като част от тази концепция е включено и мястото, където се реализира проекта - Водната кула в кв. Лозенец. Тя присъства не само като пространство, в което е подредена изложбата, но и като експонат от самата изложба. Цилиндричният ѝ интериор, инженерните съоръжения / тръби, резервоар /, специфичните акустични особености на сградата са дадености, които Мартиан Табаков използва, за да я превърне в огромен музикален инструмент.

Зрителят попада в среда на обекти, изпълнена с разнообразни причинно следствени зависимости, които може да активира и изследва чрез зрението и слуха си. Така той анализира не само отделните скулптури в тяхната пълнота - хармонията на линиите, обемите, цветовете, материалите и скритите за човешкото око пространства, описани чрез циркулацията на звуците, но и вътрешните връзки помежду им.

Plus 359 Gallery

Пърформансите по време на проекта, в които, освен публиката, участват и професионални музиканти, изследват тези връзки като възможност за създаване на уникална хармония - основа за музикални произведения, обединяващи съставните части на изложбата.

Така "Архитектура на звука" структурира своя азбука, която въвлича в ситуация на наблюдение и осмисляне чрез включване на творческия потенциал на наблюдателя, ситуация, която отключва един различен от рутинния, психически дискурс на възприятие към скулптурата и нейната възможност да описва себе си чрез звуци.

Още

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

Още

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Още

Изненадващ пърформанс, обединяващ танц, фотография и музика на сцената в ДНК

Изненадващ пърформанс, обединяващ танц, фотография и музика на сцената в ДНК

Още

Гигантска череша, муха и дрон - на мястото на репликата на разрушената от "Ислямска държава" древна иракска скулптура

Гигантска череша, муха и дрон - на мястото на репликата на разрушената от "Ислямска държава" древна иракска скулптура

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Красотата и надуваемата играчка - Афтърпарти" от Стоян Илиев

Изложбата е от 11 юни до 24 юни 2022, Откриване: 11 юни 2022, 17:30 часа

"Градски отношения" на Естер Борнемиза гостува на София хартиен арт фест в НДК

Експозицията може да бъде видяна всеки ден до 24 юни от 11.00 до 19.00 ч.

Вим Вендерс прави филм за стъклените обществени тоалетни в Япония

"Трябва да призная, че първата ми реакция беше: Какво? Тоалетни? Chotto mattene", разказа Вендерс, използвайки японския израз, означаващ "почакайте малко"

Специална експозиция в плевенския музей разказва за живота и творческия път на Гена Димитрова

В експозицията, открита през 2009 г., са представени документални материали, свързани с детско-юношеските години на Гена Димитрова от времето, когато живее в плевенското село Беглеж

Живот на пауза: Знамена, в цветовете на пандемията

Всяка година от 2007 г. насам Институтът за цветовете на Пантон (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който прогнозира световните цветови тенденции и задава хроматичния дух на времето

Бланка Шперкова представя проекта си „Бабче и внуче“

Тя е автор на филмова анимация, илюстратор, майсторка на плетени телени бижута и баба. Бланка Шперкова ще представи в Чешкия център своята колекция от неповторими бижута и обекти от тел