Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Детски спомени: вижте "Графика" на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г.

ГОЛЕМИТЕ ГРАФИЦИ

Детски спомени: вижте "Графика" на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г.

Един от най-добритe майстори на акватинтата ще покаже близо 50 от своите най-добри графични творби в Галерия "Графикарт"

Автор: проф. Иван Димов (Източник: Галерия "Графикарт")

Още

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Иван Димов - юбилейна изложба в Галерия "Арте"

Галерия Графикарт представя "Графика" - самостоятелна изложба на един от най-добрите майстори на графичната техника акватинта - проф. Иван Димов. Експозицията ще бъде отворена за любителите на графичното изкуство от 28 февруари до края на март 2024 г.

Вернисажът е предвиден за 28 февруари 2024 г., сряда, от 17 до 20 часа в галерия Графикарт на ул. Златовръх 50 в столицата.

Проф. Иван Димов е един от най-талантливите и значими български графици. Той е първият, който включва цветовете в печата на акватинтата, като използва ярките краски, които като че ли стават негова запазена марка.

Галерия "Графикарт"

Споменът е движещото "гориво" в живота на човека. Всички вървим към него и го съхраняваме, за да оцелеем в трудни времена. Той е израз на нашето минало, настояще и бъдеще. Той ни зарежда, за да можем да творим и да създаваме. Проф. Иван Димов поставя "споменът" на важно място в света творчество.

Изложбата "Графика" ще ни "разходи" из спомените на този приказен художник. В своето творчество, не само в графиките, но и в живописта, той разказва приказки и пресъздава сюжети от своето детство в с. Маломир, от спомените за семейството, баба и дядо, за нивата, животните и любимата родина. Иван Димов ни пренася в един идеалистичен свят, където рода и родното са на пиедестал, даващи сигурност и любов.

Автор: проф. Иван Димов (Източник: Галерия "Графикарт")

Както изкуствоведът Ружа Маринска споменава в предговора на двуезичният албум за творчеството на проф. Иван Димов: "И в тази необятност, в безредието на световния ред все едно се очертават островчета особена човешка материя, места, в които доброто има шанс и идеалното не е измислено. В този смисъл симптоматично е обращението на художника към Златю Бояджиев ... Като си спомня за Златювата трапеза и като запазва в картината си част от неговите образи и атрибути, Иван Димов потвърждава и своето верую за тази изначална ценност и духовна упора."

Още

Вселената на Иван Димов в Галерия "Арте"

Вселената на Иван Димов в Галерия "Арте"

Поглеждайки в творбите на проф. Иван Димов все едно виждаш разпилени фрагменти от спомени, много образи на различни места върху графичния лист, но колкото повече се вглеждаш толкова повече те се подреждат пред очите ти и виждаш как образуват една приказна история. Около малкото момче има гигантска пеперуда или каруца без коне, риба плуваща в безкрая, дърво, стълба, прозорец... Символиката на всеки предмет в неговите творби разказват част от история, която се разгръща с всеки поглед. Иван Димов си остава момчето от с. Маломир и това е неговият творчески път, да пресъздаде по съвременен начин детския спомен на възрастните, които са забравили какво е да си дете.

Автор: проф. Иван Димов (Източник: Галерия "Графикарт")

Всяка приказка, разказана в негова творба поражда силни, избухващи емоции в зрителя, връщайки в съзнанието му забравени мигове и кътчета на живота му, там където е бил най-щастлив. Писателят Георги Господинов, преди време, при откриването на една от самостоятелните му изложби споделя за проф. Иван Димов и неговото творчество:

"Картините на Иван Димов са направени от памет и тъга. Паметта и тъгата са нетрайни материи, с размити очертания, лесно се изпаряват и често преливат една в друга. Смесената техника на паметта, това така хубаво се вижда в тези картини, събира като в момчешки джоб неща, които никъде другаде не биха се срещнали."

Изложбата "Графика" на проф. Иван Димов, в галерия Графикарт, ще бъде отворена за посетители до края на месец март 2024 г.

Още

Художникът Иван Димов и приказният свят на Валери Петров

Художникът Иван Димов и приказният свят на Валери Петров

За проф. Иван Димов:

Иван Димов е български художник, график и живописец. Работи в почти всички художествени техники - живопис, акварел, рисунка, графика, колаж. Роден е на 19 февруари 1943 г. в Ямболското с. Маломир и завършва Художествената академия през 1970 г. Има около 20 самостоятелни изложби, като първата е в Париж през 1975 г. Има самостоятелни изложби във Виена, Берлин, Варшава, Москва, Люксембург, Хага, София, Бургас, Ямбол, Копривщица и др.

Автор: проф. Иван Димов (Източник: Галерия "Графикарт")

Представя графика на биеналетата в Краков, Баден-Баден, Любляна, Сао Пауло и Берлин.

Участник е в общи художествени изложби и на изложби за съвременно българско изкуство в Германия, САЩ, Холандия, Япония и др.

Носител е национална награда за живопис "Захари Зограф" (1979), на международна награда за графика "Интерграфика" (1984, Берлин) и национална награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора".

Още

Александър Байтошев -  "Анима - Призраци" - графика

Александър Байтошев - "Анима - Призраци" - графика

Още

Майсторът на остроумията: "Големите графикатури. Двойно настроение" от Иван Газдов

Майсторът на остроумията: "Големите графикатури. Двойно настроение" от Иван Газдов

Още

Четирима творци бяха отличени с награди за графика

Четирима творци бяха отличени с награди за графика

Още

"Избрани съчинения": "ГрафикАрт" показва 3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев

"Избрани съчинения": "ГрафикАрт" показва 3D графики върху саморъчно лята хартия от Румен Нечев

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Наско Х., летящият охлюв и механизмите" от Атанас Хранов

Изложбата се открива на 18 април и ще продължи до 23 май 2024 г.

Катедралата "Нотр Дам" е пред отваряне пет години след пожара

"Проектът досега е струвал 550 млн. евро, финансиран отчасти с огромни дарения, включително от милиардерите от луксозния сектор Франсоа-Анри Пино и семейство Арно", пясни ръководителят на строителния проект - Филип Жост

"Наско. Х., летящият охлюв и механизмите" на Атанас Хранов

Изложбата в галерия "Ракурси"е представена от известния писател, поет и драматург Александър Секулов, който съвместно с художника създава поредица от колекции

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

В новия музей са представени някои напълно нови илюзии, които са свързани с датската култура и история

Нови витражи в катедралата "Нотр Дам" в Париж ще се появяват не по-рано от 2026 година

Дирекцията, отговорна за възстановяването на храма след опустошителния пожар преди пет години, обяви конкурс за проекти за новите витражи

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт в Париж