Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Четири шедьовъра, донесли нещастие на притежателите си

ЗАБАВНИ ИСТОРИИ ОТ ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО

Четири шедьовъра, донесли нещастие на притежателите си

"Водни лилии" 0714 на Клод Моне "опожарила" частен дом, кабаре и музей

"Водни лилии" №0714, худ. Клод Моне

Сред колекционерите на картини по света върви мрачен слух - че някои картини "отмъщават" на притежателите си. Откъде тръгва този слух? - Вероятно от там, че зад някои шедьоври на изобразителното изкуство стоят ужасяващи истории, които карат хората да вярват, че картините крият мистериозна тайна, като призраци. Е, както казва Ларошфуко, "никой не е виждал призраци, но хората вярват в тях".

Мрачната слава на картината "Венера с огледалото" на Диего Веласкес е единствената картина на майстора на четката, в която имаме негово запазено платно с женско голо тяло. В момента на създаването си, картината изобщо не била популярна. По времето на Веласкес подобни изображения се считали за греховни и, както е известно - преследвани от Инквизицията.

Венера с огледалото", худ. Диего Веласкес

Още

Коя наричат "момичето на Веласкес"?

Коя наричат "момичето на Веласкес"?

Първият купувач на картината бил един търговец от Мадрид. Скоро след като я придобил, кораб натоварен с негови стоки, потънал в морето и това довело до фалита на търговеца. Картината попаднала у друг търговец, чийто склад със стоки бил ударен от мълния.

И следващият собственик на "Венера с огледалото" бил сполетян от нещастие: дни след като занесъл картината в дома си, крадци ограбили всичко ценно в него, включително и платното на Веласкес.

Фрагмент от "Венера с огледалото" на Веласкес

Оттам насетне то било виждано няколко пъти по аукциони, губело се за известно време в частни колекции и пак се появявало...В един момент попада в Националната галерия в Лондон. През 1914 г. с картината се случва ново нещастие - психично болна жена раздрала платното с нож. Наложило се да реставрират картината.

Фрагмент от "Венера с огледалото" на Веласкес

Още

Картина на Клод Моне  беше продадена за рекордните 110,7 млн.  долара

Картина на Клод Моне беше продадена за рекордните 110,7 млн. долара

Една от най-печалните истории има "меланхоличната" картина на Клод Моне от серията му "Водни лилии" №0714. Първият инцидент бил пожар, при който били унищожени няколко платна на художника, но "лилиите" останали невредими.

Не след дълго Моне продал тази картина на собственика на едно кабаре в Монмартр. Невероятно, но факт - само след месец там избухнал пожар. Картината отново останала невредима, а кабарето пострадало сериозно.

Още

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

След време с платното се сдобил един меценат, на име Оскар Шмитц. Година по-късно вестниците писали, че изгорял домът му. Сред оцелелите вещи била напълно невредима картината "Водни лилии" 0714?!? През 1958 г. картината на Моне е изложена в Нюйоркския музей на изкуствата. Няма да повярвате, но четири месеца по-късно там станал пожар!... Днес много изкуствоведи се шегуват, че "огнеопасната" картина на Моне "пали", но и "гаси" пожари "с... водата в нея".

"Поклонението на влъхвите" на Питер Брьогел Стари има лошата слава на "лошата фея" от приказките. Семействата, в които попадала, не можели да имат деца?...Дали за това не била виновна родственицата на художника, която му позирала? - Тя била безплодна?... Сбъркал ли е художникът, като използвал бездетна за образа на страдащата за Сина си Дева Мария?! - Загадките вълнуват много почитатели на Питер Брьогел Стари.

"Поклонението на влъхвите", худ. Питър Брьогел Стари

Още

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Картина хипнотизирала и разплаквала зрителите

Загадъчни нещастия сполитали всеки, който се опитвал да посегне на знаменитата картина на Едвард Мунк "Вик" /др. "Викът"/Един собственик на музей постоянно обиждал картината, като правел забележки от рода на това "Кой може да хареса подобна картина?!"

Скоро започнало да го мъчи страшно главоболие, от което не можел да спи, и не след дълго този човек се самоубил. Сътрудник на музея, който "пригласял" на критиките на началника си, загинал в автомобилна катастрофа, а посетител, който се изплезил на картината, изгорял жив при битов инцидент.

"Вик", худ. Едвард Мунк

Картината на Мунк наистина не се възприема еднозначно и няма данни критиците й от изкуствоведческите среди сда са пострадали заради това, че са я критикували.

Отмъстителната природа на "чувствителния" шедьовър може да е чиста измислица, но така или иначе е популярен слух в средите на художниците.

"Вик", худ. Едвард Мунк

Това не пречи "Вик" да е една от най-скъпите картини в света. Както и на желанието да бъде придобита от всеки уважаващ себе си колекционер на изобразително изкуство.

Още

Изчезнал Моне се завръща в Япония

Изчезнал Моне се завръща в Япония

Още

Картината "Вавилонската кула" - дръзка сатира срещу католическата църква

Картината "Вавилонската кула" - дръзка сатира срещу католическата църква

Още

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Музеят на Ван Гог придоби изключителна картина от Едвард Мунк

Още

Скандалната "Мадона" на Мунк още гневи християнските каноници

Скандалната "Мадона" на Мунк още гневи християнските каноници

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Откриват новия мегапроект на Франк Гери в Лос Анджелис

В Гранд ще има площад с пространства за почивка и ще се организират културни събития като концерти със свободен достъп

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори