Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Август, като 8 , като безкрайност..." от художника Васил Петров

ДИАСПАЗМА

"Август, като 8 , като безкрайност..." от художника Васил Петров

Изложбата е от 10 август до 29 август 2023 г. в Галерия "Арт Маркони"

Васил Петров, "Светлината на града" (Галерия "Арт Маркони")

Още

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

"Духът на Варна" в Галерия "Арт Маркони"

Повече от 25 години художникът Васил Петров представя своето изкуство във Варна през месец август. Това се е превърнало традиция, с която той изразява своето отношение към любимия град и приятелите, накарали го да очаква всяка нова среща с нетърпение.

Темата, избрана за поредното му августовско гостуване кореспондира с творческите му живописни разсъждения, свързани с нумерологията, митовете и връзката им с исторически събития.

Акцент в тази изложбата е творбата "Диаспазма", която изобразява Богородица, стъпваща на Атонския бряг. Не съществуват много писмени сведения за това събитие. За създаването на своята творба Васил Петров остава въображението си да интерпретира изпятата от един монах в Атон песен, описваща този момент.

Васил Петров (Галерия "Арт Маркони")

Съприкосновението със свещената земя и хората, живеещи като че ли в друго измерение, особеният ритъм на тяхното ежедневие, лишен от суетата и пошлостта на светския живот и паричните знаци, е едно от най-интересните преживявания за автора, накарало го да се връща няколкократно към това мистично място и тази тема.

Заедно с чисто художественото въздействие на творбата, тя внушава и онази безрезервна отдаденост на Бог, на която ние, съвременните хора сме чужди. Тя е жест към варненци и гостите на града по повод предстоящият Празник на Варна - 15 август, "Успение Богородично".

Васил Петров, "Дръзки" (Галерия "Арт Маркони")

С този празник и месец август е свързана още една любима емблематична сграда, която Васил Петров обича да рисува - Катедралният храм "Успение Богородично". На 22 август 1880 година княз Александър І Български полага основния камък на бъдещият храм. Строежът продължава шест години и първата литургия е отслужена отново през осмият месец от годината - на 30 август 1886 година.

Още

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

"Безмълвно" от Стефан Хаджи-Николов в Галерия "Арт Маркони"

Проектираната от арх. Никола Лазаров сграда на Драматичния театър, винаги е провокирала Васил Петров със своето елегантно излъчване. Всички свои творби, изобразяващи това архитектурно бижу, той назовава винаги със заглавието "Светлината на града". Поредицата наброява повече от 10 картини, рисувани в различни години и сезони. Този път изборът му е посветен на Варненската опера, официално открита на 1 август 1947 година и помещаваща се в тази красива сграда.

Васил Петров, "Диаспазма от вайбър" (Галерия "Арт Маркони")

Васил Петров обича символиката, мистиката и липсващите парченца в пъзела на историята, за да може да даде воля на въображението си. И ако някога случайно е избрал осмият месец в годината за своите изложби във Варна, днес, неслучайно, навързва в едно невъобразимо, красиво и въздействащо послание своята надежда за хармония.

Числото 8 се счита за символ на безкрайността, на баланса между материалния и духовния живот. Изложбата "Август, като 8, като безкрайност..." е молитва, за всемирното равновесие на духа и противопоставяне на злото, и символ на естествения стремеж към красота.

Ваня Маркова галерия "Арт Маркони" 2023 г.

Васил Петров - Роден 1961 г. в гр. Бяга. Работи в областта на кавалетната и монументална живопис. Член на СБХ и на Международната фондация за пластични изкуства IAA, Юнеско. Живее и твори в град Пазарджик.

ГАЛЕРИЯ "АРТ МАРКОНИ" - град ВАРНА представя от 10.08. до 29.08.2023 г..

"АВГУСТ, КАТО 8, КАТО БЕЗКРАЙНОСТ..." Изложба живопис на ВАСИЛ ПЕТРОВ

Откриване - 18.30 часа 10.08./ четвъртък /2023 г.

Още

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

"Възвисение" - живопис от Васил Петров в Галерия "Арт Маркони"

Още

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

"Ателието" - изложба живопис на Илия Касабов - в Галерия "Арт Маркони"

Още

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

"Летен дъжд" от Антон Антонов в Галерия "Арт Маркони"

Още

"Вчерашни момичета - 2" в Галерия Арт Маркони

"Вчерашни момичета - 2" в Галерия Арт Маркони

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Графикът, който сънува картините си

50 графики на Владимир Чукич от 5 октомври 2023 г. в. Галерия "Графикарт", Вернисаж: 5 октомври 2023 г. от 17:00 до 20:00 часа

3XPER1ENCE: Три международни фестивала по едно и също време

Платформата 3XPER1ENCE обединява ACT Фестивал за свободен театър, Da Fest и Aerowaves in Sofia

Интерактивната изложба "История за &" отвори врати

Тя може да бъде видяна до 8 октомври в Зала 4 на НДК

"Образцов дом: Откриване и закриване": Артисти с пърформанс за жертвите на расизъм, хомофобия и ксенофобия

Пърформансът "Винаги съм искала..." е посветен на тези, които вече ги няма. Това включва всеки, който си е отишъл заради лицемерието на политическите режими. Това включва жертвите на расизъм, хомофобия и ксенофобия...

Cryptid Art Space представя "Цветя на злото" от Малакроа

Изложбата ще бъде открита на 2-ри октомври от 18:30 ч. и ще може да бъде разгледана до 14-ти октомври