Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Валерий Гергиев: Поставянето на паметник на Чайковски в Мариинския театър изисква цял нов ансамбъл

АРХИТЕКТУРА И МУЗИКА

Валерий Гергиев: Поставянето на паметник на Чайковски в Мариинския театър изисква цял нов ансамбъл

Директорът на Мариинския театър припомни и за идеята да се издигне паметник на Мариус Петипа

Валерий Гергиев (Снимка: Getty Images)

Проектът за издигане на паметник на композитора Пьотър Илич Чайковски в Концертната зала на Мариинския театър в Санкт Петербург, който беше обявен през 2019 г., ще изисква формирането на цял ансамбъл по отношение на архитектурата и озеленяването на пространството. Това споделя пред ТАСС художественият директор на театъра Валерий Гергиев.

Още

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

"Не се притеснявам от скоростта, с която се напредва по този проект, а в крайна сметка какво ще оставим за поколенията. Няма как да го преправяме на всеки пет години. Това не е само един паметник, а цял ансамбъл", казва Гергиев."

Според него, времето за изпълнение и възможностите за финансиране на проекта са били значително повлияни от пандемията, заради която театърът е бил принуден да затвори напълно вратите си за няколко месеца, да отмени турнето си и впоследствие работата си при условията на количествени ограничения при продажбата на билети.

Гергиев припомни и старата идея за издигане на паметник на Мариус Петипа в Мариинския театър.

Още

Маестро Валерий Гергиев и Денис Мацуев с грандиозен спектакъл в София

Маестро Валерий Гергиев и Денис Мацуев с грандиозен спектакъл в София

"Споделихме идеята за паметник на Петипа. Това е най-великият хореограф на всички времена, французин, но точно тук той беше наричан с огромна любов Мариус Иванович. Той за нас не е чужденец, това е нашият Петипа", каза той, припомняйки, че Петипа няколко десетилетия е заемал поста главен хореограф на балетната трупа в Санкт Петербург.

"Това е много отговорно решение, което ще изисква големи средства", каза още Гергиев.

Триизмерният проект на Виктор Гаврилов - един от двата финалиста в конкурса

През септември 2019 г. беше обявен международен архитектурен конкурс за проектиране на паметник на Чайковски, организиран от Градския комитет по градоустройство и архитектура.

През септември миналата година бяха обявени двама победители: в проекта на младата скулпторка Екатерина Пилникова композиторът е в пълен ръст, държейки партитурата в ръка; проектът на Виктор Гаврилов и неговите колеги е триизмерен модел на главата на Чайковски, направен от успоредно разположени хоризонтални пластини. Тогава Гергиев изрази надежда, че и двата проекта ще бъдат реализирани в Санкт Петербург.

Екатерина Пилникова пред своето прозведение - скулптурата на Чайковски, която е един от двата финалисти в конкурса за проект на паметник на руския композитор в Мариинския театър

Още

Валерий Гергиев и Рикардо Мути откриват архитектурен шедьовър с форма на летяща чиния

Валерий Гергиев и Рикардо Мути откриват архитектурен шедьовър с форма на летяща чиния

"Всъщност изборът беше между два паметника: единият беше класически, а вторият изглеждаше по-модерен. Но все едно", каза Семьон Михайловски, член на журито на конкурса и ректор на Академията по изкуства в Санкт Петербург. Скулптурата на Пилникова, по негово мнение, е "в класически дух, направена с голямо умение и усещане".

"Горещо подкрепям това решение - не само защото Пилникова е ученичка в Академията по изкуствата в Санкт Петербург. Възлагам ѝ големи надежди, защото тя представлява новото поколение класически скулптори", каза още той.

Още

Националният филхармоничен хор с концерт, посветен на Чайковски

Националният филхармоничен хор с концерт, посветен на Чайковски

Още

Вижте как балерина с Алцхаймер реагира на музиката на Чайковски

Вижте как балерина с Алцхаймер реагира на музиката на Чайковски

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Властите в Ирак показаха официално 2800-годишна каменна клинописна плоча, върната от Италия

Усилията на Багдад са насочени към възстановяването на собствеността на антики, откраднати от територията на страната

Баварците разделени в мненията за влизането на замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО

Жителите на баварския град Швангау гласуват за включването на замъка Нойшванщайн в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово стартира програмата си с дискусия във Венеция

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово обяви първото си публично събитие, което ще се случи на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция

Каменна скулптура на над 2000 години бе върната на Мексико от САЩ

Творбата е изнесена от Мексико вероятно през 60-те години на миналия век, била е притежание на частни колекционери и е показвана публично, преди да бъде конфискувана по разпореждане на прокуратурата в Ню Йорк

Българският павилион във Венеция е в топ 10 на впечатляващите експозиции в архитектурното изложение

Селекцията е на престижното издание Artribune и в нея попадат още Швейцария, Канада, Австрия, страните от Скандинавския полуостров, Словения, Чехия, Узбекистан, Латвия и Литва

Екоактивисти отново оскверниха паметник на германската конституция в Берлин

Активистите от групата "Последно поколение" издигнаха плакат с надпис: "Това правителство унищожава основите на нашия живот"