Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Валерий Гергиев и Денис Мацуев с грандиозен спектакъл в София

РУСКИ АВАНГАРД

Маестро Валерий Гергиев и Денис Мацуев с грандиозен спектакъл в София

Концерт на Симфоничния оркестър на Мариинския театър - Санкт Петербург на 3 октомври, от 19 часа, в зала 1 на НДК

Маестро Валерий Гергиев/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Маестро Гергиев ще подари на българската публика един уникален спектакъл, събрал три колоса на руския симфоничен авангард - Сергей Рахманинов - Игор Стравински - Дмитрий Шостакович. Програмата на Концерта включва изключителни произведения, които поради своята мащабност и трудност не се изпълняват в една концертна вечер и могат да бъдат изпълнени само от най-велики музиканти като Маестро Гергиев, неговия виртуозен оркестър и изключителния пианист Денис Мацуев.

Билетите са в продажба от днес: Билетен център на НДК и мрежата на www. EVENTIM.bg

Продължителност: 2 ч. и 30 мин.

Маестро Валерий Гергиев/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

След седемгодишна творческа пауза като композитор, по време на своята емиграция в САЩ Сергей Рахманинов (1873-1943) създава в 1926 г. Концерт за пиано и оркестър № 4, който с нов музикален език, агресивен характер и експресивна звучност разчупва досегашните представи за типичната Рахманинова клавирна музика.

Самият Рахманинов изпълнява своя концерт в Америка и Европа. Концерт № 4 е по-джазов и по-малко познат от 3-ти концерт за пиано, но е не по-малко въздействащ и мелодичен, особено когато е в изпълнение на виртуозния пианист Денис Мацуев - звезда на съвременното клавирно изкуство.

Един друг руснак в емиграция - Игор Стравински (1882-1971), вече е революционизирал музиката със своите балети, които предизвикват фурор в Париж 1910-1913 година.

След бурно освирканата премиера в Париж през май 1913 г., балетът "Пролетно тайнство" става един от шедьоврите на модернизма на XX век и до ден днешен продължава да оказва влияние на съвременната музика. Посветен е на езически старославянски ритуал - пролетно съзаклятие за плодородие на земята, свързано с човешко жертвоприношение, при което избраното момиче-жертва танцува до смърт. Тази музика отхвърля всякакви правила и хармонии. Мощният оркестър поразява с изригващата сила на отделните накъсани музикални фрагменти и сякаш, обсебен от магията на сменящите се неравноделни ритми, звучи като един огромен ударен инструмент.

В края на 1934 година, замисляйки своята 4-та симфония, Дмитрий Шостакович (1906-1975) определя сам: "Това трябва да бъде монументално програмно произведение, изпълнено с големи мисли и големи страсти".

Това негово изказване предполага, че в новата си творба той ще се отдели радикално по форма и съдържание от концепциите на досегашните си симфонии, а също така и от принципите на симфонизма, използвани по това време от много други съветски композитори. През 1936 година след генералната репетиция Шостакович внезапно отменя премиерата на 4-та симфония. Изминават цели 25 години - през декември 1961 г.  Московският филхармоничен оркестър, под диригенството на Кирил Кондрашин изпълнява за първи път 4-та симфония - монументално и необичайно симфонично произведение, което Шостакович определя като свое художествено кредо.

Още

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Маестро Валерий Гергиев е отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий"

Художественият ръководител-директор на Мариинския театър в Санкт Петербург, Русия - Валерий Гергиев - днес е водещият световен диригент. Освен с Мариинския театър той работи с Лондонския симфоничен оркестър, Виенския филхармоничен оркестър, Оркестъра на Берлинската филхармония, Ротердамския филхармоничен оркестър, Ню-Йоркския филхармоничен оркестър, Мюнхенския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, Кралския филхармоничен оркестър Концертгебау (Амстердам), Оркестъра на шведското радио, Световния оркестър на мира и други.

Създател и ръководител на забележителни в международния музикален живот фестивали: Фестивал Миккели (Финландия), Ротердам филхармоничен Гергиев фестивал (Нидерландия), "Звезди на белите нощи - Санкт Петербург", Московски Великденски фестивал, 360° (Мюнхен, Германия), Международен далекоизточен фестивал (Владивосток, Русия), Международен Кавказки фестивал "Мариинский-Владикавказ" и др. Той е председател на организационния комитет на световноизвестния международен конкурс на името на П.И.Чайковски.

Гергиев е в творческо сътрудничество с най-големите световни оперни театри: Метрополитен опера - Ню Йорк, Кралския оперен театър "Ковънт гардън" - Лондон, операта на Сан Франциско, театър "Ла Скала - Милано", Новата опера на Израел, театър "Шатле" - Париж и други. Оркестърът и трупата на Мариинския театър под ръководството на Валерий Гергиев са гостували в повече от 50 страни в целия свят. Валерий Гергиев е известен и със своята активна позиция в защита на хуманистичните идеали - инициатор е на много благотворителни концерти и спектакли. Дискографията му е обширна и е удостоявана многократно с редица престижни международни награди.

Маестро Валерий Гергиев/Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Денис Мацуев (пиано) е роден е през 1975 г. в Иркутск, Русия. Носител на Държавната премия на Руската федерация (2009 г.), "Народен артист на Руската федерация" (2011 г.), един от най-известните пианисти в съвременния музикален свят.

Първото му участие в международен конкурс за пианисти е в Йоханесбург, Южна Африка през 1993 г., където печели Голямата награда. Завършва с отличие Московската консерватория. Едва 20-годишен е солист на Държавната филхармония в Москва. През 1998 г. Мацуев става лауреат на Международния конкурс за пианисти в Париж. Същата година печели първата награда на ХI Международния конкурс "П.И.Чайковски" в Русия.

През 2004 г. пианистът представя в Москва своя първи солов концерт. Провежда и свой годишен персонален цикъл "Солист Денис Мацуев", в който участват диригенти от ранга на Валерий Гергиев, Лорин Мазел, Зубин Мета, Владимир Спиваков. С огромен успех преминават неговите концерти на сцените на най-престижните зали в света. Денис Мацуев работи съвместно с Чикагския и Питсбъргския симфонични оркестри, оркестъра на Баварското радио, Лайпцигския оркестър Gewandhaus, Симфоничния оркестър на ВВС и други.

Член е на Съвета по култура и изкуство при президента на Русия, председател на Обществения съвет към Министерството на култура на Руската федерация, президент на Фондацията "Нови имена".

Симфоничният оркестър на Мариинския театър е един от най-старите музикални колективи на Русия. Неговата история започва от началото на ХVIII век със създаването на придворната инструментална капела. В ХIХ век важна роля за утвърждаването на оркестъра на Мариинския театър изиграва дейността на Едуард Направник, ръководил оркестъра повече от половин век. С Мариинския оркестър са работили световни знаменитости като Хектор Берлиоз, Рихард Вагнер, Ханс фон Бюлов, Густав Малер и други. В съветско време блестящата традиция е продължена от диригентите Евгений Мравински, Юрий Темирканов и други. От 1988 година оркестърът се ръководи от Валерий Гергиев, който разширява репертоара и включва всички симфонии на Бетовен, Малер, Прокофиев, Шостакович, реквиемите на Моцарт и Верди, произведенията на Рахманинов, Стравински, Шчедрин, Губайдулина, на млади руски и чуждестранни композитори. Оркестърът гастролира в Европа, Америка, Япония, Китай, Австралия и други. Той е в топлистата на най-добрите световни оркестри.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Вкусът на Африка" завладява Столичната библиотека в концептуален концерт на 22 март

Фокусът на второто мултикултурно събитие от "Заслушай се" са новите светове, които разкриват книгите и музиката

"Полет отвътре": Български музиканти свирят в памет на Румен Тосков и Васил Пармаков

Събитието е на 23 март в Софийската градска художествена галерия

Радиосимфониците и Виви Василева заедно на Мартенски музикални дни на 20 март

В Доходното здание те ще изпълнят за първи път пред русенска публика "Оракул" - концерт за перскусии и оркестър от каталунския композитор Ориол Крушен

Актьори посвещават представление на 75-годишнината на своя колега Стефан Попов

На големия български актьор е посветено представлението "Задушница - една възможна импровизация" по Адам Мицкевич тази вечер, съобщават от театър - лаборатория "Алма алтер"

"American Art" на "Оборище" 5 София

Експозицията може да бъде разгледана в периода от 24 март 2023 г. до 15 април 2023 г. вкл., с вход свободен

Вижте изложбата на Mina Sawopo The Beggars - "Просяците"

От 25 март до 6 април 2023 в Cryptid Art Space