Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Представяне на книжката „Госпожо архитект,“

ВИЗИИ И ПОЛ

Представяне на книжката „Госпожо архитект,“

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят книжка, посветена на първите жени архитектки в България. Събитието ще бъде съпроводено и от дискусия на тема история на архитектурата

Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“ представят книжка, посветена на първите жени архитектки в България. Събитието ще бъде съпроводено и от дискусия на тема история на архитектурата (Източник: Гьоте-институт)

Гьоте-институт България и Фондация "Български архитектурен модернизъм" отправят покана за представянето на книжката "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,".

Събитието ще бъде на 29 март, сряда, 18:30 часа в Голяма зала, Гьоте-институт България, а участници: Васил Макаринов, Теодор Караколев, д-р арх. Любинка Стоилова и д-р арх. Анета Василева

Още

Жените в архитектурата на ХХ век

Жените в архитектурата на ХХ век

Книжката събира на едно място ценна биографична и илюстративна информация за първите български архитектки, припомня широко известни факти, но и откроява нови важни детайли от културната ни история.

Тя съдържа текстове, които са следствие от проучванията на екипа на фондация "Български архитектурен модернизъм" през последните 10 години, както в България, така и в множество архиви в Германия. В изданието има и новооткрити визуални материали, които допълват опита за осветляване на тази част от културната ни памет.

Идеята е да се събере на едно място в синтезирана форма, информация, която е разпръсната между различни издания, книги и албуми, документи, архиви и институции, а там където има липсващи данни да се поведе интереса на читателя към "археологическо" търсене и попълване.

Още

Почина френският архитект на утопични сгради Ролан Кастро

Почина френският архитект на утопични сгради Ролан Кастро

В деня на събитието със специалните ни гости ще поговорим и за необходимостта от издания, посветени на история на архитектурата, процеса по нейното съставяне и трудностите при изследването ѝ, свързани със събирането на материали, липсата на документи, историографски данни, достъп до автентична информация и изгубени институционални и семейни архиви.

Ще поговорим за познаването на архитектурната история като път към нейното съхраняване и автентично възстановяване.

Жените навлизат в българската архитектура рано и смело още през първата половина на 20 век. Важна роля в този процес имат двете Балкански и Първата световна войни - именно тогава много дами за пръв път заминават в чужбина, за да получат своето архитектурно образование.

Дотогава архитектурата у нас е доминирана изцяло от мъже. Подобна е ситуацията в целия свят - единици са жените, които са успели да направят кариера в тази строго консервативна сфера.

Още

Почина архитектът Рафаел Виньоли, проектирал емблематични небостъргачи по целия свят

Почина архитектът Рафаел Виньоли, проектирал емблематични небостъргачи по целия свят

Също така в този период архитектурата изцяло се променя с навлизането на нови архитектурни идеи, концепции, материали, конструкции - така въпреки трудностите и пречките от различен характер жените творят наравно и често съвместно със своите колеги мъже и създават също толкова интересни, оригинални и качествени сгради, които и днес красят нашите градове и села.

Книжката "Госпожо архитект," е следствие от едноименната изложба, представена първо на софийска публика през юли месец 2022 година в Градската градина пред Народния театър. Тя представи двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста. Първата част се фокусира върху германската реалност, а втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация "Български архитектурен модернизъм".

Тази година изложбата тръгва на своеобразно турне из страната в сгради, проектирани от архитектки. През април ще е в Бургас, през май - в Казанлък, а през есента - в Пловдив. След това ще бъде представена и в други градове.

Екип на изложбата:

Фондация "Български архитектурен модернизъм", автори - Васил Макаринов, Теодор Караколев
Графично оформление - Никол Дечева
Организатор и редактор - Елизабета Зайкова, Гьоте-институт България

Още

Филм и концерт представят композитора и архитект Димитър Ненов

Филм и концерт представят композитора и архитект Димитър Ненов

Още

Копенхаген ще бъде Световна столица на архитектурата в следващите три години

Копенхаген ще бъде Световна столица на архитектурата в следващите три години

Още

Архитектурните "приказки" на Оскар Нимайер

Архитектурните "приказки" на Оскар Нимайер

Още

Почина германският архитект Майнхард фон Геркан, проектирал берлинското летище Тегел

Почина германският архитект Майнхард фон Геркан, проектирал берлинското летище Тегел

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Екоактивисти отново оскверниха паметник на германската конституция в Берлин

Активистите от групата "Последно поколение" издигнаха плакат с надпис: "Това правителство унищожава основите на нашия живот"

Украйна се нуждае от 100 млрд. щатски долара, за да възстанови разрушените от войната културни паметници

В резултат на войната на 1373 културни институции и на над 550 паметника са нанесени щети или пък са разрушени до този момент

Възстановяват шпила на "Нотр Дам" в Париж

Отварянето на катедралата за посещения все още е насрочено за декември 2024 г., след Олимпийските игри в Париж

Музеят Пергамон в Берлин ще бъде напълно затворен за четири години

Музеят е една от най-популярните дестинации на Берлин и съдържа колекции от антично изкуство, изкуство от Близкия Изток и ислямско изкуство

Нигерийският архитект Демас Нвоко ще получи „Златен лъв“ за цялостно творчество на биеналето във Венеция

В Нигерия има сравнително малко сгради на Нвоко, но те са "предшественици на устойчивите, съобразени с ресурсите и културно автентични форми на изразяване, които сега обхващат целия африкански континент", споделя кураторът Локо

Сдружение призовава държавата да купи родната къща на Димитър Талев

От сдружението "Куберовъ воинъ" призоваха държавата да купи родната къща на Димитър Талев в Прилеп и тя да стане музей