Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Паметникът "Бузлуджа" може да бъде отворен за посетители следващата година

Паметникът "Бузлуджа" може да бъде отворен за посетители следващата година

Арх. Дора Иванова изрази мнение, че извършените до момента дейности са една огромна стъпка напред за каузата на фондацията и благодари за подкрепата на Община Казанлък, Областната администрация в Стара Загора и Министерството на културата

Снимка: iStock by Getty Images

Новата инициатива на фондация "Проект Бузлуджа", която се занимава с дейности, насочени към отваряне и социализиране на едноименния монумент, се нарича "Отряд Бузлуджа".

Тя е свързана с набиране на доброволци от Казанлък и региона, които да се включат в каузата с различни дейности. Това съобщи пред журналисти председателят на фондацията арх. Дора Иванова по време на събитието "Коктейл с кауза", състояло се в кафе-бар "Градини".

Още

От Бузлуджа – към висотата на световния успех

От Бузлуджа – към висотата на световния успех

Дейностите по обезопасяване на паметника се очаква да приключат съвсем скоро преди настъпването на зимата, а от следващата година той ще може да бъде отворен за посетители, посочи още тя.

Арх. Иванова посочи още, че освен в дейностите на терен, доброволците могат да се включат и в дългосрочните цели и акции на фондацията. "Бихме искали да продължим неписаните истории за "Бузлуджа", а има толкова много хора, които могат да разкажат от първо лице за паметника. Смятам, че всеки може да участва в тази инициатива", коментира тя и подчерта, че популяризирането на каузата и развиването на мрежата от партньори също е много важно.

В "Отряд Бузлуджа" може да се включи всеки, който иска да бъде съпричастен към дейността на фондацията.

"Имаме конкретни задачи на терен, а всеки месец предстои да правим срещи като тази в Казанлък", обясни тя и съобщи, че следващата сбирка ще бъде на 9 декември.

Арх. Дора Иванова изрази мнение, че извършените до момента дейности са една огромна стъпка напред за каузата на фондацията и благодари за подкрепата на Община Казанлък, Областната администрация в Стара Загора и Министерството на културата.

"През последната година успяхме да опазим всички мозайки, да премахнем опасните отломки от покрива, да почистим сградата и да изградим вътре безопасни зони и пътеки. Предстои да бъде изграден информационен павилион, а в сградата ще има физически макет и видеопрожекции", обясни тя. Иванова посочи, че това са само първите стъпки, а основната цел е монументът да бъде защитен изцяло и да се превърне в културен център за съвременно изкуство, музика и театър.

Още

Монумент Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години насам

Монумент Бузлуджа ще отвори за посетители за пръв път от над 30 години насам

"Това е най-известната българска сграда в света и хора идват от цял свят, за да я видят. Всички, които се интересуват от архитектурата й, е важно да знаят и историческите факти за нея", коментира Дора Иванова и напомни, че паметникът е построен с идеологическа цел.

Тя подчерта, че социализирането на монумента ще има голямо влияние върху развитието на туризма в региона и изрази надежда "Отряд Бузлуджа" да се превърне в една активна група в града и региона, която да помогне за развитието на проекта. "Смятам, че от всеки един от нас зависи да променяме нещата към по-добро", каза още тя.

Иванова обяви, че вече се работи и по следващия благотворителен фестивал "Open Buzludzha", а инициативата "Коктейл с кауза" в кафе-бар "Градини" продължава до края на годината, а един лев от стойността на всеки поръчан коктейл в заведението ще бъде даряван на фондация "Проект Бузлуджа".

Още

"Строи се монумент" - фоторазказ за ледения връх Бузлуджа и за паметника там

"Строи се монумент" - фоторазказ за ледения връх Бузлуджа и за паметника там

Още

Арх. Дора Иванова: Целта на фондация "Проект Бузлуджа" и на предстоящия фестивал е да опазим културното наследство

Арх. Дора Иванова: Целта на фондация "Проект Бузлуджа" и на предстоящия фестивал е да опазим културното наследство

Още

"Различната Бузлуджа"-  конкурс за най-оригинална снимка на монумента

"Различната Бузлуджа"- конкурс за най-оригинална снимка на монумента

Още

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Международен център на френския език ще бъде открит през юни във Франция

Международното седалище на френския език ще се помещава в стара кралска резиденция

Британският музей съобщи, че провежда "конструктивни дискусии" с Гърция за скулптурите от Партенона

Източници от гръцкото министерство на културата и спорта опровергаха публикацията

В Камбоджа започна издигането на най-високата статуя на Буда в света

Изграждането на 108-метрова статуя на Буда започна на върха на планината Бокор в югозападната крайбрежна част на Камбоджа

Копенхаген ще бъде Световна столица на архитектурата в следващите три години

В Копенхаген ще се проведат многобройни събития и изложби, които ще подчертаят уникалните характеристики на датската крайбрежна столица, известна със своите зелени пространства

Международният съвет на музеите публикува червен списък на украинските културни ценности

Древни ръкописи, вековни икони, занаятчийство... Международният съвет на музеите (ICOM) публикува "Спешен червен списък на застрашените културни ценности" в Украйна, с цел да се бори срещу незаконния трафик, подсилен от руската инвазия

Нов музей, посветен на Клара и Роберт Шуман, ще отвори врати в Дюселдорф

В музея ще бъдат показани ценните музикални ръкописи на композиции на твореца и писма, написани от двойката, както и пелерина с лебедови пера, която пианистката Клара Шуман носи преди изпълненията си