Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

НИНКН: Ремонтът на Театър "София" е незаконен

ОБЩЕСТВЕНИ КАЗУСИ

НИНКН: Ремонтът на Театър "София" е незаконен

Според Столична община са предприети действия за запазване на характерния облик на сградата като външният вид на театъра няма да се променя

Ремонтът на Театър "София" предизвика обществени дебати относно качеството си - спорът се води от Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Столичната община (Снимка: БТА)

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не може да спре ремонта на театър "София", защото решението за строеж вече е факт и той тече в момента, каза пред БТА директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

Още

"Първа копка" сложи начало на ремонта на Театър "София"

"Първа копка" сложи начало на ремонта на Театър "София"

"Това, което говорих с госпожа Йорданка Фандъкова, беше много просто - ремонтът да бъде спрян поне за една седмица, докато влязат експерти на НИНКН, които да се запознаят с обстановката и реалността на място, с проектите, и евентуално да се дадат предписания за промяна или доработка", добави той. По думите му идеята е да има съвместна работна група на общината и на НИНКН. "Аз мисля, че все още не е късно за намеса от наша страна, защото сега тече ремонтът", обясни той.

"Наистина, ситуацията отново е инфарктна. Тази година, за кой ли път, се случват подобни ситуации", заяви арх. Петров.

"Доколкото разбирам, каменната облицовка ще бъде възстановена. Въпросът е, че се правят намеси в интериора, които никой не знае какви са. Затова искаме да се спрат работите по демонтаж и къртене, защото иначе няма да има какво да видим", добави арх. Петров.

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не може да спре ремонта на театър "София", защото решението за строеж вече е факт и той тече в момента, каза пред БТА директорът на НИНКН арх. Петър Петров (Снимка: БТА)

Позицията на НИНКН

"Ремонтът на театър "София" е незаконен, тъй като не е съгласуван с НИНКН и Министерството на културата. Това е задължително, защото сградата е в охранителната зона на градината при баня "Подуяне", част от парка "Владимир Заимов". Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г.", пише в официалната страница на НИНКН във Фейсбук.

Още

Театър „София“ играе в цялата страна и на  5 софийски сцени

Театър „София“ играе в цялата страна и на 5 софийски сцени

"Проектът трябва да се преработи, така че да запази автентичността на театъра. НИНКН няма да предложи на министъра на културата да одобри проект, който променя облика на сградата по какъвто и да е начин. Театърът не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване. Кметовете на София - Йорданка Фандъкова, и на община "Оборище" - Николай Александров, са уведомени за това на 20 юли 2022 г. и имат 7-дневен срок, за да се информират. В този период те могат да заявят писмено възражения, но не и да разрешат строителни работи. В НИНКН няма постъпили възражения", се казва още в текста на НИНКН във Фейсбук.

Позицията на Общината

Театър "София" не попада в охранителната зона на градина "Баня Подуяне", както се твърди в разпространена от НИНКН позиция във Фейсбук, се казва в позиция на Столичната община.

"Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона. За основния ремонт на театър "София" Столична община спечели безвъзмездно европейско финансиране по оперативна програма "Региони в растеж" (2014-2020). Столичната община подкрепя стартиралото производство по реда на Глава пета, Раздели I, II и III от Закона за културното наследство, за което по официален ред са уведомени МК и НИКН", допълват от общината.

"Във връзка с полученото уведомление, са предприети необходимите действия за запазването на характерния облик. Припомняме, че външният вид на театъра не се променя - подменя се старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците, доказано с експертиза на УАСГ, като се поставя нова каменна облицовка. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени", се казва още в позицията на общината.

Още

Младата Елеонора Иванова триумфира като Лулу в Театър "София"

Младата Елеонора Иванова триумфира като Лулу в Театър "София"

Още

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

Актрисата Лилия Маравиля за женските драми, покорството, властта и сънуването на Лулу

Още

 "Лулу" на режисьора Крис Шарков с премиера в Театър "София"

"Лулу" на режисьора Крис Шарков с премиера в Театър "София"

Още

Иван Юруков е Гоце Делчев в "Илинден", който идва премиерно в театър "София"

Иван Юруков е Гоце Делчев в "Илинден", който идва премиерно в театър "София"

Коментирай 10

Календар

Препоръчваме ви

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г., както е планирано

Следва трети етап на външна реконструкция на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което отговаря кметството на Париж

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

Специалисти се обединиха около мнението, че се налагат законодателни промени в областта на опазването на културното наследство. Това се случи по време на кръгла маса, посветена на проблемите и законодателството в сферата

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Министър Атанас Атанасов и посланик Херо Мустафа откриха обновената Тракийска гробница при Свещари

Културният обект е реновиран по проект "Свещари в нова светлина". Проектът е реализиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство - Ambassador"s Fund For Cultural Preservation

Дворец, строен 226 години, е новият дом на португалското кралско съкровище

Публиката се стече на очакваното откриване на музея в двореца Ажуда в Лисабон, привлечена от значимостта на колекцията - над 1000 предмета, някои от които изложени за първи път, включително бижутата на португалската корона