Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Къща от вестници на близо 90 години съобщава новини от миналото

СТАРИ НОВИНИ

Къща от вестници на близо 90 години съобщава новини от миналото

Американецът Елис Стенман си построил дом, в който стените, мебелите и дори пердетата са от хартия

Ако някога попаднете в град Рокпорт, щата Масачузетс, и минете по улица "Пиджин хил", ще видите табела, на която пише: "Paper House" ("Къща от вестници").

Идете да разгледате по-отблизо тази уникална къща, която прилича на проста дървена колиба. Тя е изградена изцяло от вестници.

Още

Вижте отвътре "Призрачната къща Уинчестър" /ВИДЕО/

Вижте отвътре "Призрачната къща Уинчестър" /ВИДЕО/

Историята на "къщата от вестници" започва през 1922 година, когато инженер механикът Елис Стенман започва да строи малката си лятна къщичка.

Всичко е както при строежа на всяка къща, но когато стигнал до стените, на Стенман му дошла оригинална идея - стените на къщата изградил от множество слепени слоеве от стари вестници с дебелина около един инч, а отгоре ги покрил с лак.

Всичко вътре в къщата е направено също от хартия. Стенман измайсторил столове, маси, рафтове за книги и дори передета и часовник от страниците на списания и вестници.

Само пианото е направено от дърво и е покрито с хартия, а камината по разбираеми причини е изградена от тухли.

Още

Как изглежда дома мечта на любителя на книгите

Как изглежда дома мечта на любителя на книгите

Не е известно какво е подтикнало Стенман да използва вестници в строителството.

Неговите наследници предполагат, че е искал да използва по-евтин и достъпен термоизолиращ материал в годините на Великата депресия.

Дори лепилото е домашно направено - от брашно, вода и ябълкови обелки.

Възможно е, Стенман да е експериментирал с рециклиране на отпадъци, а може просто да е харесвал хартията.

Той конструирал и машини за производство на кламери. Отначало искал да покрие външата страна на стените с панели, но хартията така добре "преживяла" първата зима, че той решил, че допълнителна защита не е нужна.

Стенман живял в нея до 1930 година, но и след това продължил експериментите си за повторното използване на макулатурата. За 20-те години, през които Стенман строил къщата и конструирал мебелите и предметите за интериора, той използвал около сто хиляди вестници. Той умира през 1942 година, и тогава "къщата от вестници" се превръща в музей.

Още

Американка превърна дома си в рай за еднорози

Американка превърна дома си в рай за еднорози

Почти деветдесет години по-късно, горните слоеве на стените постепенно започнали да се отлепват, разкривайки фрагменти от текстове и рекламни публикации от миналото, които сега толкова обичат да четат посетителите на къщата.

На бюрото може да се прочете съобщение за полета на Чарлз Линдберг над Атлантическия океан, а радиото е облепено с новини за президентската кампания на президента Хърбърт Хувър. На пианото се виждат вестникарски репортажи за експедициите на адмирал Ричард Бърд до Северния и Южния полюс.

С годините слоевете от вестници ще продължат да се отлепват и ще се показват още "новини от миналото".

Валерия КАЛЧЕВА

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Рафаел Монео и Лина Бо Барди спечелиха наградата "Златен лъв" на Архитектурното биенале във Венеция

Архитектурното биенале във Венеция започна днес с едногодишно закъснение заради пандeмията от Ковид-19 . Неговата тема е "Как ще живеем заедно?". Участват 63 държави, представени от 112 архитекти и архитектурни бюра

Нова статуя на Христос в Бразилия ще надмине по височина тази в Рио де Жанейро

Христос Закрилника на Енкантадо, ще е висока с постамента 43 метра, което ще я нареди на трето място по-височина в света

Събориха къщата на Димитър Димов в столицата

Къщата няма статут на недвижима културна ценност по смисъла на Закона за културните ценности, заявиха от Министерството на културата

Големият египетски музей ще бъде завършен след 6 месеца

Най-големия музей в света до пирамидите в Гиза ще има площ от 168 хиляди квадратни метра и ще излага в многобройните си зали почти 100 хиляди експоната

Реставрират статуята на Христос в Рио де Жанейро преди 90-ата й годишнина

Монументът е открит на 12 октомври 1931 г., през 1973 г. е обявен за исторически монумент, а през 2007 г. е включен сред Седемте чудеса на съвременния свят

Творба под формата на виртуално жилище беше продадена за 500 000 долара

Творбата "Марсиански дом" е под формата на дигитален 3D файл. Тя е създадена през 2020 г. и е замислена като място, на което някои ден в необозримото бъдеще би могло да се живее на Червената планета