Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Хумболт Форум" в Берлин: Там, където науката среща изкуството

ЧОВЕЧЕСТВО И НАУКА

"Хумболт Форум" в Берлин: Там, където науката среща изкуството

Едва ли има много места, които могат да се похвалят с тази история: мястото е било Доминикански манастир, дворец на Хоенцолерн, Дворец на републиката...

Снимка: iStock by Getty Images

Има много дебати около "Хумболт Форум". Освен архитектурните, доколко е трябвало да бъде построена сградата на този реставриран дворец, трябвало ли е да се разруши Дворецът на Републиката и защо, една от централните дискусии е около предметите от етнологичните колекции, които ще бъдат показани на публиката в Хумболтовия форум през следващата година.

Сградата на "Хумболт Форум" е една от най-впечатляващите забележителности на Берлин (Снимка: Юлия Владимирова)

Въпросите, които се задават са откъде са? Как и при какви обстоятелства те са попаднали в тези колекции в Берлин? Трябва ли още да са тук? Хумболтовият форум си поставя задача да работи интензивно, за да им отговори.

"Имам бяла рамка на разбиране и също така бял светоглед"(Снимка: Юлия Владимирова)

Още

Музеят Хумболтов форум в Берлин е готов да води дебати за заграбените през колониалната епоха произведения

Музеят Хумболтов форум в Берлин е готов да води дебати за заграбените през колониалната епоха произведения

Колониализмът е основна тема в програмата на Хумболтовия форум. Взаимодействието с постколониалните гледни точки е централно, както и разработването на специална методологическа практика за устойчив и прозрачен процес върху отношението към колониализма и как днес би трябвало да гледаме обективно на него. 

Ролята на Хумболтовия форум в Берлин е освен като пространство за изложби, образование и изследвания, също и за дискурсивни и перформативни събития. Той има за цел да представя една нова дефиниция за "музей". "Хумболт  Форум" е повече от музей и в същото време е и музей в онзи традиционен смисъл.

Снимка: Юлия Владимирова

Думата форум означава пространство, в което повече хора могат да бъдат представени и всички слоеве на обществото да се чувстват адресати и участници. Хумболтовият форум преди всички трябва да бъде гражданско пространство. Затова "Хумболт Форум" е напълно отворено и безплатно за посетители пространство, в което всеки един гражданин на света може да вземе участие в пленуми, ателиета, лекции или просто да разгледа изложба. 

Снимка: iStock by Getty Images

"Хумболт Форум" обединява сбирките на берлинския Етнографски музей, Музея за азиатско изкуство и научните сбирки на Хумболтовия университет, както и библиотеки и културни центрове. 

Още

Новият берлински музей  Хумболтов форум е открит официално за посещения

Новият берлински музей Хумболтов форум е открит официално за посещения

Берлинският градски дворец е бил сред забележителните сгради в централен Берлин, докато не е бил силно повреден през Втората световна война и по-късно съборен. Там после се издига Двореца на републиката, който стои на мястото между 1976 г. и 1990 г. След спорове и големи обществени дискусии, сградата бива съборена. 

Новият Център за култура, наука и изкуство е на стойност 680 милиона евро и със сигурност най-амбициозният проект на германската държава в сферата на културата. Донякъде Хумболтовият форум може да се смята за немския еквивалент на Британския музей. 

Разрушаване на Двореца на Републиката в Берлин след падането на Берлинската стена (Снимка: iStock by Getty Images)

Новата сграда съчетава исторически екстериорни елементи на старата сграда на градския дворец с модерен интериор. "Хумболт Форум" ще използва колекциите на други берлински музеи и ще се превърне в световно известен музей, посветен на не-Западното изкуство.

Ето някои от любопитните експозиции в "Хумболт форум" в момента

След природата/ Nach der Natur/ After Nature

Изложбата "След природата" задава много въпроси и особено подчертава изненадващите връзки между хора, природа и околна среда (Снимка: Юлия Владимирова)

"Всичко е взаимодействие" - тази мисъл на Александър фон Хумболт вдъхновява изложбата "След природата". Сякаш тази негова мисъл е по-актуална от всякога. Днес е пределено ясно, че социалните и екологичните въпроси трябва да бъдат разглеждани единствено като взаимосвързани.

Посетител разглежда "След природата" (Снимка: Getty Images)

Природа, социални връзки и политика? Това е експозицията "След природата" (Снимка: Юлия Владимирова)

Изложбата е направена в съдействие с Berliner Exzellenzclustern, алианц на учените от Свободния университет на Берлин, които работят заедно извън дисциплинарните рамки на науката. Изложбата предлага богато разнообразие от материали и предмети, които показват връзката между природата и политиката, както и поставя въпроси за връзката между хората и природата.

Снимка: Getty Images

Колкото е важно да се учим от "природата" , също е толкова важно, че няма такова нещо като "природа" - голяма част от нея е възникнала в намесата на човешкото. 

"Хумболт Форум" поставя въпросите за постколониалното наследство (Снимка: Юлия Владимирова)

Природата в света ни днес е вече и развитието на екраните и новите технологии (Снимка: Getty Images)

Нови колекции в Етнологическия музей и Музея за азиатско изкуство

Снимка: Getty Images

Още

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Дърворезба от Океания, японски чаени къщи и звуци от различни краища на земното кълбо. Колекциите от тези музеи на Берлин представят еклектичен поглед към миналото и настоящето на различни култури и цивилизации от Африка, Америка, Азия, Океания. В колекциите има около 20 000 археологически, етнологически и арт-исторически предмети, които представят различни и удивителни погледи към темата за човечеството. В пространствата можем да видим невероятни звукови инсталации, както и въвеждащи думи и гидове към всяка една от изложбите. 

Част от изложбата "Ужасно красиви слонове. Хора и слонова кост" (Снимка: Getty Images)

От маски, идващи от различни епохи на Западна Африка до потайностите на Пасифика и някои острови на Океания, които изглеждат миниатюрни и изолирани, в крайна сметка обаче за местното население морето никога не е било разделящо, а единствено обединител.

Снимка: Getty Images

Звуците на света?

Защо хората правят музика и кога? Какво е това музика и как тя се учи и изучава? "Звуците на света" се занимава с универсалния език на човечеството - с 3D звукови инсталации, с фонограми и музикални инструменти от целия свят. 

Още

Хумболтовият форум в Берлин ще бъде открит до края на годината

Хумболтовият форум в Берлин ще бъде открит до края на годината

Още

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

Още

Филмът "Алкарас" спечели "Златна мечка" на Берлинале

Филмът "Алкарас" спечели "Златна мечка" на Берлинале

Още

Изабел Юпер няма да може да получи наградата си на Берлинале

Изабел Юпер няма да може да получи наградата си на Берлинале

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Започна строителство на нов берлински музей за модерно изкуство

Новият музей ще бъде седмото място, където ще се помещава Националната галерия на Германия

Музеят "Истанбул Модерн" е сред най-добрите културни забележителности в света според "National Geographic"

Сградата е проектирана от един от най-значимите съвременни архитекти Ренцо Пиано

Вижте кои са археологическите постижения на България през 2023 г.

Изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023." представя 227 археологически находки

Галерия Топлоцентрала-Куб посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция

Изложбата бе избрана да представи страната ни на международния форум, поставяйки фокус на образованието като единствен възможен път за развитие на обществото и парадоксалната му липса в отдалечени райони на България

Норвежки град над Северния полярен кръг е една от трите Eвропейски столици на културата за 2024 г.

Европейски столици на културата са три малки града - Бад Ишъл в Австрия, Тарту в Естония и Будьо в Норвегия