Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музеят Хумболтов форум в Берлин е готов да води дебати за заграбените през колониалната епоха произведения

АРТЕФАКТИ И ПОЛИТИКА

Музеят Хумболтов форум в Берлин е готов да води дебати за заграбените през колониалната епоха произведения

Западноафриканската изложба "повдига неотложни въпроси за обществата, от които произхождат предметите, за обстоятелствата, при които са взети, както и за историята на колониализма", пише на уебсайта на Хумболтовия форум

Фондацията за пруско културно наследство е сред основните организации зад Хумболтовия форум, който е най-значимият културен проект в Германия. Той беше официално открит през юли (Снимка: Getty Images)

Отварянето на етноложките музеи в берлинския Хумболтов форум ще продължи да предизвиква противоречия, заяви пред ДПА Херман Парцингер, президент на Фондацията за пруско културно наследство, цитиран от БТА. 

"Музеите са в добра позиция, но много интензивен дебат, разбира се, ще продължи", каза още той. "Когато са отворени изложбените пространства, дискусиите не спират".

Фондацията за пруско културно наследство е сред основните организации зад Хумболтовия форум, който е най-значимият културен проект в Германия. Той беше официално открит през юли.

Многобройните експонати включват творби от Азия, Африка, Америка и Океания, като за някои от тях има неясноти относно собствеността и начина, по който са придобити.

Западноафриканската изложба "повдига неотложни въпроси за обществата, от които произхождат предметите, за обстоятелствата, при които са взети, както и за историята на колониализма", пише на уебсайта на Хумболтовия форум.

Бронзови фигури от Бенин, за които се смята, че са заграбени по време на колониалната епоха, вероятно също ще бъдат показани в средата на тази година.

"Хумболтовият форум е пространство за преговори, място, може би лаборатория. Винаги се учим, особено при сътрудничеството със страните и обществата", от които произхождат експонатите, казва Парцингер.

Германските власти заявиха, че искат да предадат бенинските бронзови фигури на Нигерия, която е техен собственик. Решението е взето след дълги преговори между двете държави.

"Реституцията сама по себе си не инициира диалог, а ние искаме да работим, мислим, изследваме и показваме заедно", заяви още Херман Парцингер.

Още

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Още

Новият берлински музей  Хумболтов форум е открит официално за посещения

Новият берлински музей Хумболтов форум е открит официално за посещения

Още

Хумболтовият форум в Берлин ще бъде открит до края на годината

Хумболтовият форум в Берлин ще бъде открит до края на годината

Още

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

ИЗБРАНО
Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Търговец на антики: Дадох категорични доказателства за кражби от Британския музей

Не му обърнали внимание, а по-късно 626 предмета вече са върнати, а Би Би Си съобщи, че ФБР разследва продажбата на евентуални съкровища на купувачи от САЩ

Fest Team с празнични отстъпки за публиката

24 май: Ден на културата, но и на новите хоризонти

Ярки личности на българската култура и изкуство ще получат тази вечер отличието "Златно перо"

Културният ни сайт Impressio e сред наградените в областта на журналистиката. В знак на почит към творците за всеки от тях ще бъде засадена фиданка

Служители във Ватиканските музеи започнаха безпрецедентен протест срещу условията на труд

Служителите, повечето от които са разпоредители в музеите, изпратиха петиция до административния орган на държавата град Ватикана