Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музеят Хумболтов форум в Берлин е готов да води дебати за заграбените през колониалната епоха произведения

АРТЕФАКТИ И ПОЛИТИКА

Музеят Хумболтов форум в Берлин е готов да води дебати за заграбените през колониалната епоха произведения

Западноафриканската изложба "повдига неотложни въпроси за обществата, от които произхождат предметите, за обстоятелствата, при които са взети, както и за историята на колониализма", пише на уебсайта на Хумболтовия форум

Фондацията за пруско културно наследство е сред основните организации зад Хумболтовия форум, който е най-значимият културен проект в Германия. Той беше официално открит през юли (Снимка: Getty Images)

Отварянето на етноложките музеи в берлинския Хумболтов форум ще продължи да предизвиква противоречия, заяви пред ДПА Херман Парцингер, президент на Фондацията за пруско културно наследство, цитиран от БТА. 

"Музеите са в добра позиция, но много интензивен дебат, разбира се, ще продължи", каза още той. "Когато са отворени изложбените пространства, дискусиите не спират".

Фондацията за пруско културно наследство е сред основните организации зад Хумболтовия форум, който е най-значимият културен проект в Германия. Той беше официално открит през юли.

Многобройните експонати включват творби от Азия, Африка, Америка и Океания, като за някои от тях има неясноти относно собствеността и начина, по който са придобити.

Западноафриканската изложба "повдига неотложни въпроси за обществата, от които произхождат предметите, за обстоятелствата, при които са взети, както и за историята на колониализма", пише на уебсайта на Хумболтовия форум.

Бронзови фигури от Бенин, за които се смята, че са заграбени по време на колониалната епоха, вероятно също ще бъдат показани в средата на тази година.

"Хумболтовият форум е пространство за преговори, място, може би лаборатория. Винаги се учим, особено при сътрудничеството със страните и обществата", от които произхождат експонатите, казва Парцингер.

Германските власти заявиха, че искат да предадат бенинските бронзови фигури на Нигерия, която е техен собственик. Решението е взето след дълги преговори между двете държави.

"Реституцията сама по себе си не инициира диалог, а ние искаме да работим, мислим, изследваме и показваме заедно", заяви още Херман Парцингер.

Още

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Още

Новият берлински музей  Хумболтов форум е открит официално за посещения

Новият берлински музей Хумболтов форум е открит официално за посещения

Още

Хумболтовият форум в Берлин ще бъде открит до края на годината

Хумболтовият форум в Берлин ще бъде открит до края на годината

Още

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Сотбис" очаква рекордна продажба на древна еврейска Библия за над 30 млн. долара

Кодексът на Сасун, подвързан с кожа и написан на ръка пергаментен том, съдържащ почти цялата еврейска Библия, ще бъде продаден на търг в "Сотбис" в Ню Йорк през май

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих ще изследва произхода на част от експонатите си

Целта е да се установи дали няма артефакти, конфискувани от нацистите

Германският философ Ернст Тугендхат почина на 93-годишна възраст

Тугендхат е смятан за един от най-важните съвременни философи

Играй и спечели двойна покана за церемонията по откриването на София Филм Фест в Зала 1 на НДК

27-ото издание на международния фестивал ще бъде открито на 16 март с филма "Повелителят на горите" на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на "Оскар" и "Златна палма"