Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Новият берлински музей Хумболтов форум е открит официално за посещения

МУЗЕИТЕ СЛЕД ПАНДЕМИЯТА

Новият берлински музей Хумболтов форум е открит официално за посещения

След години наред отлагане, музеят на брега на река Шпрее, между Бранденбургската врата и площад "Александерплац" вече приема посетители

Новият берлински музей Хумболтов форум (Снимка: Getty Images)

Най-новият берлински музей Хумболтов форум беше открит официално за посещения с тържествена церемония във вторник.

След години наред отлагане, последната - заради пандемията от новия коронавирус, музеят на брега на река Шпрее, между Бранденбургската врата и площад "Александерплац" вече приема посетители, макар и с предварително запазени часове заради ограниченията за пандемията.

Държавният министър по култура Моника Грютерс, кметът на Берлин Михаел Мюлер и генералният директор на музея Хартмут Доргерлох прерязаха лентата при официалното откриване на най-новия берлински музей.

Кран повдига новозавършения покрит със злато купол на възстановения Берлински градски дворец на 29 май 2020 г. в Берлин. Кръстът предизвика противоречия, а критиците го обявиха за неподходящ (Снимка: Getty Images)

Хумболтовият форум на Фондацията за пруско културно наследство трябваше бъде отворен през 2019 г. за честването на 250-ата годишнина на изследователя Александър фон Хумболт. Церемонията обаче бе отложена заради множеството забавяния в реконструкцията на Берлинския дворец, в която ще се помещава музеят. През 2002 г. парламентът на ФРГ взе решение за изграждане на културния комплекс.

Пандемията от новия коронавирус също допринесе за отлагането. Заради карантинните мерки много строителни работници от чужбина не можеха да стигнат до Германия. Блокирани бяха и доставките на материали.

През декември имаше откриване на музея, но беше виртуално.

Хумболтовият форум е най-скъпият културен проект в Германия - над 640 милиона евро, които бяха осигурени от федералното правителство, от управата на Берлин и от частни дарения. Изложбената площ е 40 000 квадратни метра, върху които ще бъдат представени експозиции от Азия, Африка, Америка и Океания.

Реконструкцията на двореца е по проект на архитекта Франко Стела. Зданието е белязано от контраста между съвременни елементи и реконструираните барокови фасади на Берлинския дворец, унищожен през 1945 г. и напълно съборен през 1950 г. На негово място е построена сградата на парламента на бившата ГДР, която е разрушена през 2008 г.

Новият музей Хумболтов форум по време на строежа (Снимка: Getty Images)

От 18-ти век, когато е издигнат, замъкът, построен по дизайн на скулптора и архитект Андреас Шлютер, се смята от специалистите за една от най-значимите светски сгради от бароковия период северно от Алпите. Интерпретацията на италианския архитект Стела свързва традицията и съвременността и така насочва към идеята за свързване на различията, която ще е лайтмотив в програмата на Хумболтов форум, съобщават от пресслужбата на музея.

След церемонията вчера бяха отворени за посещения експозициите на първия и втория етаж на пететажното здание, което се издига срещу прочутия сред любителите на изкуството Музеен остров в сърцето на Берлин.

На първия етаж е подредена постоянната изложба "Берлин глобал", която изследва как градът и обитателите му са свързани със света. В съседство е Хумболтовата лаборатория, която е част от Хумболтовия университет на Берлин. Тя е изследователски и идеен център, в който ще се провеждат семинари, дискусии и учебни занятия.

В подземието на двореца са изложени артефакти с над 800-годишна история. На втория етаж, а впоследствие и на третия, ще бъдат разположени колекциите на Етноложкия музея и на Музея за азиатско изкуство, които съдържат исторически предмети и артефакти от Африка, Азия, Океания, Северна и Южна Америка.

Новият берлински музей Хумболтов форум (Снимка: Getty Images)

И елементи от архитектурните решения, и част от експозициите са обект на критика през последните години, докато реконструкцията беше в ход, писа "Дойче веле". Върху купола на сградата има фигури на ангели и кръст, а позлатен цитат на пруския крал Фридрих Вилхелм IV (1795-1861) призовава човечеството да се подчини на християнството.

Самият факт, че Етноложкият музей и Музеят за азиатско изкуство ще преместят експозициите си в Хумболтовия форум разпали дискусии и критика, защото Берлинският дворец, който е основа на зданието на новия музей, е символ и на колониална мощ и геноцид.

Още

Разпятие върху купола на нов музей в Берлин предизвика спорове

Разпятие върху купола на нов музей в Берлин предизвика спорове

Част от колекциите на Хумболтовия музей също са част от дебата за колониализма с въпроси като този как и защо е възможно в германски музеи да се излагат артефакти, придобити при неизяснени обстоятелства, отбеляза "Дойче веле".

От вчера посетителите имат достъп до пет експозиции, като виртуалните визити също остават възможност. През първите сто дни след откриването достъпът до музея и изложбите е безплатен, а от 13 ноември тази година ще се продават билети. Въпреки това е необходимо да се запази час за посещение заради нуждата от социално дистанциране и от музея съветват публиката да предвиди времетраенето на визитите с оглед на нужното време за всяка от петте експозиции.

За изложбата "Ужасна красота" ще са нужни около час и половина, препоръчват от Хумболтов форум. Изложбата проследява историята на слоновата кост, преплетена с човешката история отпреди 40 000 години досега. Тя ще може да бъде видяна до 28 ноември, като след 13 ноември цената на билет за нея ще е 12 евро.

Новият музей Хумболтов форум по време на строежа (Снимка: Getty Images)

Кога, къде, защо и как сядаме, как изразяваме намеренията си, отношението си и как посрещаме някого, къде сядаме в зависимост от мястото си в обществото - отговори на тези въпроси за деца от три до десет години предлага изложбата "Заповядай, седни". За нея също се препоръчва да се отделят деветдесет минути.

Още

Вандалски акт върху 63 произведения в най-известните музеи в Берлин

Вандалски акт върху 63 произведения в най-известните музеи в Берлин

Следите на историята от средните векове до наши могат да се проследят в избите на бившия Берлински дворец, където са изложени части от средновековен доминикански манастир, основите на двореца. За подземието е добре да се предвиди поне половин час.

Миналото, настоящето и бъдещето на Берлин като част от света е тема на изложбата "Берлин глобал", която е разположена върху 4000 квадратни метра на първия етаж на Хумболтовия форум.

Какво общо имат климатичните промени и изчезването на животинските видове с кризата на демокрацията? Хумболтовата лаборатория отбелязва началото на дейността си с изложбата "След природата", на която е препоръчително да се отдели поне час, съветват кураторите.

Електронната система за запазване на часове за посещения дава възможност за резервация 14 дни преди предвидения ден за визита, съобщават от музея.

Още

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

Още 33 милиона евро за новия берлински музей Хумболтов форум

Още

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Музеят Хумболтов форум в Берлин ще бъде открит онлайн заради пандемията

Още

Най-новата лондонска църква плава край бреговете на Темза (ВИДЕО)

Най-новата лондонска църква плава край бреговете на Темза (ВИДЕО)

Още

Превръщаме остров "Св. св. Кирик и Юлита" в световен център на изкуствата

Остров "Св. св. Кирик и Юлита" става световен център на изкуствата

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Повече от 6000 антики и произведения на изкуството, станали обект на трафик, са заловени в Европа

Испанските власти, в сътрудничество с украинските си колеги, са конфискували по време на операцията 11 златни скитски предмета с приблизителна стойност 60 млн. евро

Жертвите в Помпей се дължат не само на вулкана Везувий, но и на земетресение

От десетилетия учените спорят дали сеизмичната активност е възникнала по време на изригването на Везувий преди близо 2000 години или непосредствено преди това

Русия обяви и виртуоза Евгений Кисин за чуждестранен агент

Роденият в Москва пианист е на 52 години, лауреат е на водещи творчески награди и се смята за един от най-добрите пианисти в света

Проучват южната стена на крепостта Кастра Мартис в Кула

В момента се открива нейният цокъл и началото на ходовото ниво от IV век - времето през което стената е изградена

В Рим са открити останки на папски дворец от времето на император Константин I

При други разкопки в близост до Ватикана, свързани с разширяването на пътен тунел, бяха открити следи от древноримска пералня и градина с портик, за която се смята, че е била използвана от император Калигула

Показаха находките от средновековните некропол и селище в подножието на крепостта Ряховец

До момента на обекта, открит случайно през 2021 г. при изкопни дейности за рекултивация на депо за битови отпадъци, са допроучени и разкрити близо 70 археологически структури