Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

Специалисти се обединиха около мнението, че се налагат законодателни промени в областта на опазването на културното наследство. Това се случи по време на кръгла маса, посветена на проблемите и законодателството в сферата

Снимка: Ирина Симеонова/ БТА

Специалисти се обединиха около мнението, че се налагат законодателни промени в областта на опазването на културното наследство. Това се случи по време на кръгла маса, посветена на проблемите и законодателството в сферата, предава БТА. 

Форумът беше организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) в галерия "Средец" на Министерството на културата.

Темата му е "Законът за културното наследство - проблеми и решения". В него беше дискутирано състоянието на българското недвижимо културно наследство; управлението на наследството в историческите градски центрове; проблемите на археологическото наследство - в урбанизирана среда и извън нея; подводната археология в България.

Сред присъстващите бяха министърът на културата Атанас Атанасов, директорът на НИНКН арх. Петър Петров, главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков, директорът на НАИМ-БАН доц. Христо Попов, представители на различни професионални общности.

Директорът на НИНКН арх. Петър Петров отбеляза, че състоянието на културното наследство и на неговото опазване е катастрофално. По думите му в момента ние нямаме подходяща и адекватна система за опазване на културното наследство. Той напомни, че това наследство не е наше, а ние трябва само да го опазим и да го предадем на бъдещите поколения.

Още

Професор Николай Овчаров: Министерство на културата саботира културния туризъм

Професор Николай Овчаров: Министерство на културата саботира културния туризъм

По думите му в момента законът се използва като параван за разрушаването на културното ни наследство. Той посочи и някои спешни промени в Закона за културното наследство (ЗКН).

ЗКН трябва да има ясен приоритет пред други закони, които се намесват във възможностите сградите, паметници на културното наследство, да бъдат опазени.

Според арх. Петров трябва да се спре практиката за преизграждане на сгради, паметници на културата.

Ако се налага такава процедура, то тя трябва да се позволява след стриктна тройна експертиза. Собствениците на имоти, които са културна ценност, трябва да бъдат подпомагани икономически в усилията им да ги експонират, поддържат и възстановяват. Арх. Петров отбеляза, че без тази част законът няма как да работи. По думите му сега в ЗКН финансовото подпомагане е тема, която е много "срамежливо" засегната.

Директорът на НИНКН посочи още, че няма ясно оформена процедура, по която държавата и общините да могат да отнемат сгради, недвижими културни ценности, които са изоставени. Трябва да има ясно разписана процедура за намеса на държавата при такива казуси, отбеляза той. Тази част от закона в момента не работи и това е основен проблем. Около това становище на арх. Петров се обединиха и други специалисти, присъстващи в залата.

Арх. Петър Петров отбеляза още, че няма целенасочени и предвидими политики по отношение на финансирането на дейностите, свързани с опазването на културното наследство. Трябва да има национална система за опазване с ясна прогноза и осигурено финансиране за определен период от време.

Още

Николай Овчаров: Има провал на идеята за културен туризъм заради спряно финансиране на археологически обекти

Николай Овчаров: Има провал на идеята за културен туризъм заради спряно финансиране на археологически обекти

Това ще позволи на институциите, работещи в тази сфера, да планират своята дейност по-дългосрочно, както и да си осигурят необходимите кадри, защото това в момента е сред най-сериозните проблеми, посочи той. Арх. Петров каза още, че в момента има тотално разминаване между изискванията на закона и структурата на НИНКН.

Главният архитект на София арх. Здравко Здравков разказа за проблемите, с които се сблъсква Столична община при опазване на културното наследство, както и дейностите, които предприемат. Той обясни, че се опитват да обвържат паметниците на културата с кадастралната карта.

Още

Проф. Овчаров: Римските терми в Рациария може да превърнат в световен туристически обект

Проф. Овчаров: Римските терми в Рациария може да превърнат в световен туристически обект

Според него това ще даде един много добър контрол върху тях. По думите му това е добра стъпка за визуализирането на паметниците на културата. Арх. Здравков посочи, че друг проблем пред общините са дългите процедури, когато се налагат аварийни намеси, за да бъде опазен даден паметник.

Той предложи и конкретни промени, свързани с различни законови текстове, включително неотложните и възстановителни аварийни дейности. Арх. Здравков смята, че кметът на общината трябва да има роля при процедурите, свързани с отнемане на статут на културно наследство. Създаване на регистър на застрашените културни ценности на територията на дадена община, е друго предложение на гл. архитект на София.

Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) доц. д-р Христо Попов посочи, че НИНКН е важен инструмент, който има своето основно място в системата за опазване на културното наследство на страната. 

По думите му археологията като цяло не иска големи промени по отношение на дейности, които трябва да бъдат урегулирани. Основните проблеми са свързани със създадената свръхбюрокрация по отношение на документацията и разрешенията, действащи в сферата на теренните археологически проучвания, констатира той и допълни, че в сравнение с предходни периоди сега една и съща дейност се върши с повече хора, за повече време и с повече средства.

Проблемът е с ефективността, обобщи директорът на НАИМ-БАН.

В дискусията участваха редица представители на институции, неправителствени организации и професионални общности, работещи в сферата на опазването на недвижимите културни ценности. Директорът на НИНКН арх. Петров посочи в края на срещата, че тя е само началото и разговорите ще продължат в различни формати в рамките на отделните направления, които обхваща широката сфера на културното наследство.

Още

Посолството на Мексико в Париж изложи реституирани артефакти от националното наследство

Посолството на Мексико в Париж изложи реституирани артефакти от националното наследство

Още

Френски и български преподаватели ще обучават архитекти как да опазват културното наследство

Френски и български преподаватели ще обучават архитекти как да опазват културното наследство

Още

Между културното наследство и социалните медии

Между културното наследство и социалните медии

Още

Бургас дава пример за отношението към сградите с история

Бургас дава пример за отношението към сградите с история

Още

Арменци даряват „хачкар“ на къщата-музей на Яворов в Чирпан

Арменци даряват „хачкар“ на къщата-музей на Яворов в Чирпан

Още

Кръгла маса за представяне на културното наследство и управлението на музеите

Кръгла маса за представяне на културното наследство и управлението на музеите

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г., както е планирано

Следва трети етап на външна реконструкция на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което отговаря кметството на Париж

Откриват новия мегапроект на Франк Гери в Лос Анджелис

В Гранд ще има площад с пространства за почивка и ще се организират културни събития като концерти със свободен достъп

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Министър Атанас Атанасов и посланик Херо Мустафа откриха обновената Тракийска гробница при Свещари

Културният обект е реновиран по проект "Свещари в нова светлина". Проектът е реализиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство - Ambassador"s Fund For Cultural Preservation

Дворец, строен 226 години, е новият дом на португалското кралско съкровище

Публиката се стече на очакваното откриване на музея в двореца Ажуда в Лисабон, привлечена от значимостта на колекцията - над 1000 предмета, някои от които изложени за първи път, включително бижутата на португалската корона