Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Между културното наследство и социалните медии

СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Между културното наследство и социалните медии

Единствената кола с български дизайн, куполите на Ларгото покрити с цветове, пърформанс насред задръстване – тези и други проекти ще предложи международната изложба „Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии“ - на 10 юни в подлезите под площад "Независимост"

Работата на американката Трейси Снелинг Shanghai- Chongqing hotpot

Sofia Art Projects Vol. 1

Интимност и спектакъл в епохата на социални медии

Куратори: Десислава Димова, Вера Млечевска, Весела Ножарова

Изложбата се открива на 10 юни от 18:00 часа и продължава до 20 юни 2021 г. в подлеза на Ларгото под площад "Независимост" и онлайн

(Античен културно-комуникационен комплекс Сердика)

Още

Sofia Art Projects стартира с международна изложба на Ларгото

Sofia Art Projects стартира с международна изложба на Ларгото

Участници в изложбата: Анета Мона Киша и Луция Ткачова (CZ/SK), Виктор Рубан (UA), Иван Мудов (BG), Красимира Буцева (BG/UK), Лазар Лютаков (BG/AT), Полин Бодри и Ренате Лоренц (CH), Сашо Стоицов (BG), Стела Василева (BG), Трейси Снелинг (US)

С нови светлинни и скулптурни инсталации, исторически перспективи, пърформанси и прожекции изложбата "Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии" ще превърне подлезите на Ларгото под площад "Независимост" в пространство за съвременно изкуство.

С работата си младата художничка Красимира Буцева се занимава с моменти от историята на конкретното място

Изложбата е първото международно събитие за съвременно изкуство, което поставя в центъра на внимание археологическия комплекс и един от символите на София. С участието на 9 български и международни артисти и колективи изложбата поставя въпроси за миналото и настоящето, наследството и новите ценности, за живота ни в пост/пандемичени времена между интимното и спектакъла на социалните медии.

Куратори и инициатори на проекта са Весела Ножарова, Вера Млечевска и Десислава Димова, които са и основателки на фондация "Изкуство - дела и документи" - първото професионално кураторско сдружение в България. Те споделят, че основна мотивация за старта на Sofia Art Projects е била нуждата от интернационализиране и отваряне на българската художествена сцена особено по време на пандемията и липсата на голямо международно събитие за съвременно изкуство като фестивал или биенале.

Изложбата ще се открие този четвъртък, 10 юни, от 18:00 ч. под стъклените куполи под площад "Независимост" в присъствието на официални гости, кураторите и някои от артистите, пристигнали в България специално по повода като американката Трейси Снелинг, украинеца Виктор Рубан и др.

По повод откриването Иван Мудов ще представи последния си пърформанс "Боклук", в който художникът предлага нов вид предприемачество. Той се състои в привнасянето на типична за Южна Африка практика, при която просяците не искат просто пари от спрелите на кръстовището коли, а им предлагат в замяна услуга, като вземат и изхвърлят боклука от колата им. В деня на откриването след 18:00 ч. Мудов ще може да бъде забелязан между Президентството, ЦУМ и Министерството на културата, прилагайки този нов бизнес модел, който той иска да сподели и наложи в България.

Още

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

Писателят Александър Мануилов: Новата ни драматургия е изтикана в кьошето и не се подкрепя от театрите

Мащабната изложба се разпростира между Ларгото и социалните мрежи с кураторския арт стрийминг "Нейните съкровени акуратни мисли". Това е над тричасов видео формат с арт филми и включвания на живо на пърформанси, интервюта и коментари. В програмата, експериментираща с класически телевизионни, онлайн и геймърски формати, се включват 14 млади и утвърдени художници от България, Белгия, Германия, Великобритания и Чехия. Стриймът ще може да бъде видян не само във Facebook Youtube, където изкуството открай време намира свое място, но и в платформата за гейминг Twitch, с което изложбата търси да разшири своите теротории и публики.

Shifting Colors на Стела Василева

Стриймингът ще може да бъде видян само и единствено на 15 юни от 19:00 ч. в социалните мрежи на Sofia Art Projects - Facebook, Youtube, Twitch.

Още

100 години Йозеф Бойс: непреклонен, мистериозен и харизматичен

100 години Йозеф Бойс: непреклонен, мистериозен и харизматичен

Повече за художниците и произведенията в изложбата:

Художниците ще представят предимно нови и специално създадени проекти за изложбата. Трейси Снелинг от САЩ ще участва със своите миниатюрни градове, този път резултат от двуседмичния й престой и впечатления от архитектурата и живота на София. Хореографът Виктор Рубан от Украйна пък ще работи с младежи и минувачи, с които ще създаде хореография сред Ларгото и сред самата изложба.

Легендарната кола "София" - първият и единствен автомобил по български дизайн, ще бъде представена като арт проект и исторически артефакт от художника Лазар Лютаков, а художничката Стела Василева ще претвори пространството под стъкления купол на Ларгото чрез светлина.

Художникът Иван Мудов ще се включи както със скулптура, така и със свой нов пърформанс, в който експериментира с типична практика за просене на пари чрез събиране на боклук от Южна Африка. С работата си младата художничка Красимира Буцева се занимава с моменти от историята на конкретното място.

Още

100 години от рождението на Йозеф Бойс - Всички сме артисти

100 години от рождението на Йозеф Бойс - Всички сме артисти

Сашо Стоицов, една от ключовите фигури на българското съвременно изкуство от 80-те насам, ще покаже новата си скулптурна инсталация "Вани на философията". В изложбата участват и два международни тандема. Едното дуо е това на Анета Мона Киша и Лусия Ткацова, които вземат участие с инсталация на една от витрините в подлeзите. Полин Бодри и Ренате Лоренц пък ще покажат филм, в който венецуелската певица Aérea Negrot пее на Ораниенплац в Берлин, където до 2014 г. има протестен бежански лагер.

Повече информация: www.sofiaartprojects.com

Sofia Art Projects е проект на фондация "Изкуство - дела и документи" с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, както и с подкрепата на Столична община, Регионален исторически музей - София, Посолство на САЩ в България и Австрийско посолство.

Медийни партньори: Impressio.dir.bg, Jasmin.bg

Още

Мая Дочева празнува 70-годишен юбилей с изложба в Галерия "Шипка 6"

Мая Дочева празнува 70-годишен юбилей с изложба в Галерия "Шипка 6"

Още

"Територии на доверие" или можем ли да говорим за ново сътрудничество между машини и хора?

"Територии на доверие" или можем ли да говорим за ново сътрудничество между машини и хора?

Още

Коуъркинг с великите майстори

Коуъркинг с великите майстори

Още

Художничката Александра Георгиева и "Зоологическа градина на земните удоволствия"

Художничката Александра Георгиева и "Зоологическа градина на земните удоволствия"

Още

Гледаме творчеството на Константин Гърнев в Националната галерия

Гледаме творчеството на Константин Гърнев в Националната галерия

Още

Вълко Ценов - колорит и абстрактeн език надграждат пластичните търсения

Вълко Ценов - колорит и абстрактeн език надграждат пластичните търсения

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Светлана Павличкова | На допир

Проектът "На допир" на безспорно една от най-интересните майсторки на чешката модерна дантела Светлана Павличкова ще бъде представен от кураторката Анна-Хорак Земанова на 6 юни в 18 часа в Чешкия център

Игли в купа сено в Националната галерия

Откриването е на 30 май, вторник от 18.00 часа

"4096 цвята" на Герхард Рихтер беше продадена за 21,8 млн. щатски долара

Творбата е последната от серия цветни пана от 1974 г. и е вдъхновила художника за създаването на витража в Кьолнската катедрала

Наградата "Захарий Зограф" се завръща след 15 години прекъсване

Изложбата на лауреати е от 16 май до 14 юни 2023 в СБХ - зала "Райко Алексиев"

"Герхард Рихтер. Сто творби за Берлин" - една от най-големите колекции на художника абстракционист

Творбите в тази изложба подчертават напрежението между абстракцията и фигурацията, между фотографията и живописта, което лежи в основата на цялото творчество на Рихтер

Розовите светове на Вероника Михалева

В столичната галерия "Ателие 28" художничката представя маслени платна, инсталации, дигитални принтове, създадени с помощта на изкуствен интелект