Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Преглед на българския дизайн 2023" проследява взаимодействието между дизайнери и производители

"КАРТОГРАФИРАНЕ" НА ИНДУСТРИАЛНАТА БАЗА

"Преглед на българския дизайн 2023" проследява взаимодействието между дизайнери и производители

По традиция откриването на ежегодната експозиция поставя началото на Международния фестивал за дизайн МЕЛБА в София - 2-12 ноември 2023

Изложбата "Преглед на българския дизайн 2023: Обект на взаимовръзки" се открива на 2 ноември от 18.30 часа в Галерия "КО-ОП" (бул. "Янко Сакъзов" 17 в София), с вход - свободен.

Поредицата от изложби "Преглед на българския дизайн", продуцирана от Комплект от 2018 г. насам като водещ акцент в ежегодния фестивал за дизайн МЕЛБА, продължава с шесто издание и тема "Обект на взаимовръзки". Куратор тази година е Дима Стефанова — дизайнер и културен предприемач, основател на образователната платформа Know-How Show-How. Автор на експозиционния дизайн и визуалното оформление е Филип Бояджиев.

Яна Танковска (Снимка: Михаил Новаков)

Още

Шестото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА посреща в София европейски звезди на дизайна

Шестото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА посреща в София европейски звезди на дизайна

Актуалното издание на изложбата изследва взаимовръзките между дизайнер и производител и е своеобразен опит за "картографиране" на индустриалната база в България. Внимателно подбраните дизайнери разглеждат спецификите на конкретно производство и разработват нови продукти или прототипи.

Взаимодействието между съществуващата с години производствена база и непреднамерения външен поглед на дизайнера са поле за смели експерименти и разширяване на представите, което води до изненадващи резултати.

Юлиян Миков (Снимка: Михаил Новаков)

Още

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

Поканените в изложбата дизайнери идват от различни професионални сфери - индустриален и продуктов дизайн, осветление, илюстрация, бижу, мода и аксесоари. Изложбата показва техният вътрешен творчески свят и подход, провокиран от необичайна за тях ситуация.

Изложбата показва разнородни дизайн обекти, представени заедно с творческите им процеси. "Обект на взаимовръзки" откроява разнообразието в дизайнерските идеи и източниците на вдъхновение и отдава почит на взаимното сътрудничество и експеримента като движеща сила в дизайна.

Илиан Милинов (Снимка: Михаил Новаков)

Кураторът Дима Стефанова свързва всеки един от поканените дизайнери със седем различни като производство фабрики в България. Дизайнер и компания работят заедно в продължение на няколко месеца в тясна колаборация, за да стигнат до финален обект.

Илиан Милинов (продуктов дизайн) в партньорство с Белкаро (мебели, тапицерия, Казичене) и Полимер Колорс (композитен материал, Габрово); Яна Танковска (керамика) в колаборация с Родопска тъкан (текстил и тъкане, Смолян); Иван Пръмов (осветление) — с Бонана (метал и тапицерия, Петрич); Анелия Антова (мода) — с FilCo-Sportswear (спортни облекла, Карлово-Сопот); Били Матеева (визуално изкуство, графичен дизайн) — с Поларис (филц и осветление, Варна) и Юлиян Миков, Димитър Вранчев, NO-ON (осветление) — с Паркети Миланов (София).

Били Матеева (Снимка: Михаил Новаков)

"Централно място в работите на селектираните автори заема връзката като ключов елемент. Под връзка разбирам не само механизма, който свързва дадена форма с материала, от който е произведена, но и механизма, който свързва дизайнера с производителя, формата с тялото, обекта със заобикалящата го среда, неговия социален и екологичен отпечатък. Това биха могли да бъдат решения, които отварят възможности за разнообразни форми и приложения, както и за повече от едно-единствено предназначение. Голямо вдъхновение за избора на тази посока е работата на испанския дизайнер Хорхе Пенадес", казва кураторката Дима Стефанова.

Иван Пръмов (Снимка: Михаил Новаков)

Официалното откриване на "Обект на взаимовръзки", с което ще бъде даден старт и на фестивала МЕЛБА, е на 2-и ноември (четвъртък) от 18:30 ч. в галерия КО-ОП на бул. "Янко Сакъзов" 17 в София. Творбите ще могат да бъдат разгледани до 12-и ноември, като входът е свободен.

Всичко за изложбата следете на събитието във Facebook - ТУК

Анелия Антова (Снимка: Михаил Новаков)

Още

10 дни, посветени на дизайна, с петото издание на МЕЛБА фестивал в София

10 дни, посветени на дизайна, с петото издание на МЕЛБА фестивал в София

Преглед на българския дизайн е поредица изложби, продуцирана от Комплект от 2018 г. насам като акцент в ежегодния фестивал за дизайн МЕЛБА. Субективният подбор на отличителни и важни примери от последната година в разнообразни сфери (графичен дизайн, илюстрация, реклама и кампании, мода, бижута, продукти и други) е важна част от колективната памет за състоянието на българската визуална култура.. Последните две издания (2022, 2023) Комплект поставя конкретна тема, кани уважаван специалист-куратор, който да навигира и осмисля процеса, и продуцира нови дизайн обекти заедно с избрани от него автори в пътуваща изложба.

Още

 Адриана и Бояна в комплект - една вълнуваща комбинация

Адриана и Бояна в комплект - една вълнуваща комбинация

Организатор на МЕЛБА 2023 е Комплект. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" и е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Чешки център в България, Посолство на Испания, Институт Лист - Унгарски културен институт София, Посолство на Република Хърватия, както и с подкрепата на Fashion Days, Fontfabric, Уникредит Булбанк, Bulgaria Air, B2N, Epaygo, Easypay, SoftUni, SitoStudio. Визуална идентичност - Punkt.

За МЕЛБА

Още

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

Фестивалът за дизайн МЕЛБА смесва различни перспективи към дизайна в разнообразни творчески активности - международен симпозиум, изложба-преглед на българския дизайн, съпътстващи изложби, работилници, лекции и др. Той е част от МЕЛБА - поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Проектът бързо се превръща в уникална платформа със силна общност и внимателно подготвено съдържание: МЕЛБА онлайн двуезичен АРХИВ на съвременни български дизайнери, СРЕЩИ с местни герои на дизайна и годишен ФЕСТИВАЛ в София.

За Комплект

Комплект е агенция за културен мениджмънт и консултации с фокус върху дизайна и други креативни практики. Основатели и двигатели на организацията (2015 г.) са Адриана Андреева и Бояна Гяурова, които имат над 10 години професионален опит в сферите творческа консултация, културен мениджмънт и редакторска работа, с фокус дизайн и визуална култура.

Още

Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

Още

Дизайнерката Холи Перейра: Искам да изрисувам сграда, вдъхновена от българските шевици

Дизайнерката Холи Перейра: Искам да изрисувам сграда, вдъхновена от българските шевици

Още

3XPER1ENCE: Три международни фестивала по едно и също време

3XPER1ENCE: Три международни фестивала по едно и също време

Още

Фестивалът за дигитални изкуства DA Fest събира автори от световната дигитална сцена в София

Фестивалът за дигитални изкуства DA Fest събира автори от световната дигитална сцена в София

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Румънски галерии представят изложба в "Двореца" - Балчик

Експозицията "Балчик: свят на изкуството, 100 години по-късно" е свързана с румънското междувоенно изкуство

Фестивалът за улични изкуства 6Fеst с лятна програма от куклен и импровизационен театър и карнавал в Пловдив

Специален акцент в лятната програма са двата карнавални парада, създадени по идея на самия фестивал

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Варна посреща 15-тото издание на "Алея на книгата" през август

Програмата включва срещи с автори, представяния на нови заглавия и много събития за малки и големи любители на книгите

"Остров на музиката" започва с концерт на група "Фактор"

Събитието е на 16 юли, на лятната естрада в Борисова градина

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори