Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Адриана и Бояна в комплект - една вълнуваща комбинация

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Адриана и Бояна в комплект - една вълнуваща комбинация

Преодолели сме много трудни ситуации - от товарене на предмети в ТИР посред нощ, през изключително изтощителни дълги часове над документи до напрежение на сцената пред стотици хора публика, изповядат двете дами

Бояна Гяурова (вляво) и Адриана Андреева (Личен архив)

"Това, което ни определя като хора, е способността ни да проектираме нашия свят. Дизайнът е създаден от човека, за да пренареди по по-удобен и приятен начин естествената среда около него. Дизайнът крие редица интерпретации и често попада в клопката на клишета - като скъпи и луксозни мебели или коли. Но всъщност, силата на дизайна е далеч по-вездесъща и изпълваща всеки аспект от ежедневието ни.

Всичко, което докосваме, е вид дизайн. Дали ще е апликация на телефона, или дреха, или уред в кухнята, някой е задал функция и проектирал облика й, така че да ни служи красиво и вярно дълго време (в добрите случаи)", разказва магичното дуо, което ни допуска в своя свят, за да ни зарази с мечтите си.

Адриана Андреева (вляво) и Бояна Гяурова (Личен архив)

Melba Sofia Design Festival 2020 е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА - поредица от дизайнерски инициативи, които се превръщат в мисия за нашите героини от Студио Комплект в края на 2017. Създават уникална платформа: melba.bg - със силна общност и внимателно подбирано съдържание. Стремят се чрез МЕЛБА да запознават публиката с личности, които създават стойностни проекти с оригинален подход - дизайнери, които се отличават не само с качествени продукти, но и с революционни идеи. 

Представяме ви Адриана Андреева и Бояна Гяурова или Студио Комплект ексклузивно пред Impressio:

- Разкажете за себе си: Коя е Адриана Андреева?
- Адриана Андреева е в дълъг житейски процес на откриване коя е. Междувременно има щастието да е здрава, активна, работеща и обичаща. Майка на две момичета и съпруга на страхотен мъж. На 40, журналист по диплома и мечтател-откривател по призвание. Трудолюбив, усърден и умерено оптимистичен пацифист.

- А коя е Бояна Гяурова?
- Бояна е оптимист и силен реалист, което понякога пречи, но пък друг път спасява положението. Любител е на изкуството, дизайна и киното. Именно тази страст определя професионалния й път, а може би донякъде и личния й живот. Обожава морето и след него планината и около тях прекарва свободните си дни с най-любимите си - четири-членното й семейство от мъж, дете и куче.

Още

Студио Комплект представя: MELBA Sofia Design Festival 2020

Студио Комплект представя: MELBA Sofia Design Festival 2020

- Какво беше детството ви?
- Адриана:
В движение. В игри навън на улицата до късно. В изучаване на нови места, култури, процеси от световна динамика. И двамата ми родители са преподаватели. Съответно образованието беше изключително важно. Навсякъде около мен имаше книги.

Докато бях малка, моите родители пътуваха, баща ми преподаваше в Магреба, вълнуваха се от политика, нямаха партийни книжки, протестираха самоотвержено през 1990-те, вълнуваха се искрено от това накъде ще се развие страната ни, искаха западни устои и демокрация, избягаха, върнаха се... Всички тези разговори, референции, езици и култури са се наслоили някъде и в мен, за да ме оформят.

- Бояна: Винаги съм смятала, че съм имала страхотно детство и че родителите ми са ми дали най-добрия старт в живота. До 8 клас бях сменила 8 училища, така че в общи линии беше доста динамично и съответно интересно.

Толкова разнообразно, че май днес се опитвам да избягвам от големите промени в живота си. Отраснала съм между България и Германия и от рано разбрах, че България е моето място. Винаги съм била заобиколена от интересни и артистични хора, което мисля, че предопредели житейския ми и професионалния ми път.

Бояна Гяурова (вляво) и Адриана Андреева (Личен архив)

- Кой ви стимулира да се влюбите в дизайна?
- Адриана: Майка ми. Имаше особен естетски подход за аранжиране на дома, масата, подбиране на дрехите и бижутата. Обичаше красиви предмети и се стараеше да се обгражда с такива и да ги привнася в ежедневието си. По-късно основен подтик бе образованието ми. Имах възможността да уча журналистика с уклон дизайн и богат набор от литература и компютърни апликации, които бяха адекватни и напредничави за времето си, но екзотика - за България.

- Бояна: Майка ми и дядо ми са графични дизайнери, така че от малка дизайнът е част от живота ми, но не съм си мислила, че ще работя в тази сфера. Завърших кинознание и история на изкуството в Германия и постепенно в работата си се насочих към сферата на дизайна. Не беше планирано, но пък явно - логично продължение да всичко до този момент.

- Да разбирам, че семействата са ви подкрепяли от самото начало?
- Адриана: Работя това, което обичам, най-вече заради подкрепата на моя съпруг. Имам крехка привилегия, която се надявам да развивам с произхождащата от нея отговорност.

Източник: Facebook страница на Студио Комплект

- Бояна: Да, винаги съм била поощрявана да правя това, което обичам и аз го правя, защото не бих могла по друг начин. В моето семейство и двамата правим това, което обичаме, а иначе се шегуваме, че ако нещата станат много зле - ще отидем на село, където ще отглеждаме домати. Силно се надявам обаче това да не се случи.

Разкажете най-вълнуващата обща история, която ви свърза?
Адриана: Общите ни истории са много. Заедно сме вече 12 години. А общ бизнес имаме от 2015 г. Преодолели сме много трудни ситуации - от товарене на предмети в ТИР посред нощ, през изключително изтощителни дълги часове над документи до напрежение на сцената пред стотици хора публика.

Те само са доказали и на двете, че помежду ни съществува здрава скрепваща сила и огромно уважение, които съумяват да балансират емоциите и характерите ни. По пътя от колежки и партньорки отдавна сме станали и близки приятелки.

- Общото преживяване, което ви накара да разберете, че сте съмишленици и можете да отстоявате общи идеи?
Адриана: Не мисля, че може да е едно. По-скоро са наслоявания от преживявания. Със сигурност общото ни начинание - Студио Комплект и крачката да напуснем сигурността на Фондация Едно за култура и изкуства.

Още

Три любопитни изложби на MELBA Sofia Design Festival 2020

Три любопитни изложби на MELBA Sofia Design Festival 2020

- Какъв беше пътят до студио "Комплект"?
- Адриана: Логичен. И за двете бе ясно, че искаме да се развиваме и в други посоки извън иначе чудесната работа, която имахме в Едно. Трудността да се преместим в Пловдив заедно с фестивалите One Design Week и One Architecture Week само ускори тази ни амбиция.

И двете се бяхме поизморили от осъществяването на голямо едногодишно събитие и търсихме начини да подпомогнем креативната общност с регулярни, макар и по-малки, захранвания със съдържание, в което да бъде увлечена и тя.

- Как се появи идеята за него?
- Адриана: Ние се допълваме чудесно по отношение на идеи. Обсъждаме всичко и така се раждат ценните истории, превърнати в съдържание. Самото име дойде на едно професионално събитие, на което позната ни заговори и каза:

"Вие двете винаги ли се движите в комплект." Оттам дойде името, което чудесно пасна на амбицията ни - да окомплектоваме различните елементи за продуцирането на стойностно и висококачествено визуално съдържание по темата дизайн.

- Вярвате ли наистина, че дизайнът притежава сила и каква точно е тя?
- Адриана: Безспорно. До голяма степен това, което ни определя като хора, е способността ни да проектираме нашия свят. Дизайнът е създаден от човека, за да пренареди по по-удобен и приятен начин естествената среда около него.

Дизайнът крие редица интерпретации и често попада в клопката на клишета - като скъпи и луксозни мебели или коли. Но всъщност, силата на дизайна е далеч по-вездесъща и изпълваща всеки аспект от ежедневието ни. Всичко, което докосваме, е вид дизайн. Дали ще е апликация на телефона, или дреха, или уред в кухнята, някой е задал функция и проектирал облика й, така че да ни служи красиво и вярно дълго време (в добрите случаи).

- Кои са най-любимите ви проекти и кампании, по които сте работили досега?
- Адриана: Всичките ни професионални усилия винаги са обгрижвани с любов и желание. Тези, в които съумяваме да ангажираме различни творци и да създадем дълготраен отзвук.

- Кои са най-вълнуващите дизайнери, които са ви били гости?
- От всеки специалист можеш да научиш много. Изключително ценно е да се докоснеш до практиката и гледната точка на някого, който искрено те възхищава с труда си. Двете с Бояна имаме привилегията да посрещаме някои от идолите си в творческия свят от 2009 г. насам и наистина - имената са много.

Но от последната партида Мелба симпозиум (7.11.2020) ме развълнува историята на Вероника Фуерте - основателката на студиото за графичен дизайн в Барселона - Хей. По изключително човешки и искрен начин разказа за своя творчески път и остави едно приятно усещане за положителния отзвук на това да развиваш таланта и мечтите си, като не си поставяш граници.

Още

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

- Разкажете за взаимодействието с Генератор?
- Бояна:
Генератор сбъдна мечтата ни да имаме пространство и да показваме на живо готино съдържание и да се срещаме със съмишленици.

За жалост, българската ни действителност още не е готова за подобен модел на Център за дизайн. Поддържането на частно място за култура и събития в България се оказва непосилна за нашия екип. Допълнително пандемията окончателно затвори мястото с невъзможността то да събира хора. 

Бояна Гяурова (вляво) и Адриана Андреева (Снимка: Радина Ганчева/White Place Studio)

- Какво е за вас проектът "Мелба?"
- Възможност да експериментираме с творческите си амбиции и да захранваме средата със знания относно дизайна. А най-голямата награда - отзвукът на публиката след събитията ни.

- Желаем ви го от сърце!

Интервю на Валерия КАЛЧЕВА

До края на тазгодишния МЕЛБА София дизайн фестивал могат да се видят още трите изложби: Преглед на българския дизайн до 15/11 в Галерия Credo Bonum, Test Press активна до 27/11 в Гьоте институт и Нарисувана конституция, която може да се посети в Чешкия център до 30/11.

Все още имате възможност и да се включите и в най-новия елемент в програмата - Дизайнатон клас. Той е онлайн уъркшоп, изключително полезен за дизайн практиците, билети за него има ТУК.

Още

Дизайнерка създаде ексцентрична модна колекция с 3D печат

Дизайнерка създаде ексцентрична модна колекция с 3D печат

Още

Деветото издание на МЕЛБА представя самобитни герои на дизайна

Деветото издание на МЕЛБА представя самобитни герои на дизайна

Още

Дизайн на мебели, вдъхновен от "Междузвездни войни"

Дизайн на мебели, вдъхновен от "Междузвездни войни"

Още

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Още

Сладък цветен дизайн от Йона Вутрин

Сладък цветен дизайн от Йона Вутрин

Още

Дизайнери превръщат в райски кът едностайно жилище в мегаполис

Дизайнери превръщат в райски кът едностайно жилище в мегаполис

 

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

"Общи приятели ми пуснаха парчето "Опа хей" и после по интернет намерих всичко останало", разкрива режисьорът на "Балканска черна кутия" първата си среща с музиката на Никола Груев - Котарашки

Чин Чин – как интуицията, обичта и вярата окриляват децата в новата книга на Нуша Роянова

"Децата са като "чист лист хартия", донякъде от родителите зависи какво ще напишат и нарисуват върху него", убедена е писателката

"От Киото до Париж" - в уникалния музикален свят на Юко Уебаяши

Струнен квартет и ансамбъл "КласикАрт" заедно с Николай Стойков - флейта, Весела Тричкова - арфа, Маргарита Илиева - пиано и Мартина Митева - вибрафон ви канят на завладяващо музикално пътешествие

That's Not All Folks! - или една бизнес история за кино като на кино

"Не можеш да гледаш една мащабна продукция на лаптоп, с ниско качество, със субтитри, които някой е "превел на коляно", с неясни граматически и езиковедски познания. Нещо е сдъвкано и изплюто...", коментират Божидар Илиев и Янаки Дерменджиев