Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Студио Комплект представя: MELBA Sofia Design Festival 2020

В СВЕТА НА ДИЗАЙНА

Студио Комплект представя: MELBA Sofia Design Festival 2020

За трета година единственият български фестивал за дизайн събира изключителни теми и имена в хибридно издание

Ирландският илюстратор Крис Хотън (Източник: © MELBA Sofia Design Festival)

Единственият български фестивал за дизайн MELBA Sofia Design Festival се случва от 5 до 15 ноември в контекста на една нетипична и нестабилна година. Но провеждането му за трети път в България доказва невероятния потенциал на дизайна във всички сфери на живота, ражда значими идеи и незаменими партньорства в международен контекст и представя гордо местни дизайн герои с техните постижения.

Още

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

Хибридното издание на MELBA Sofia Design Festival 2020 - микс от събития онлайн и на живо, е едновременно предизвикателство и възможност за Студио Комплект да организира поредна среща на българската публика със забележителни международни лектори и признати творци. Фестивалът представя различни перспективи от всички сфери на дизайна и тяхното умно, социално и оригинално приложение в ежедневието ни.

MELBA Sofia Design Festival 2020 има три основни елемента: еднодневен симпозиум с петима релевантни и внимателно селектирани международни лектори, клас за дигитален дизайн с ограничен капацитет за практици, студенти и млади професионалисти в тази сфера и три изложби, сред тях - традиционно и преглед на най-интересните постижения от родния дизайн.

В мрежата на epay.go вече могат да се закупят ранните билети Early Bird за MELBA International Symposium и Melba Design Class.

Луси Колдова (Снимка: Martin Chum)

MELBA
Симпозиум

В събота сутрин на 7 ноември, онлайн и от уюта на дома си, закупилите билети за лекциите, ще могат да научат от първа ръка актуалните тенденции в продуктовия, дигиталния и графичeн дизайн, илюстрацията, медиите, модата и визуалната комуникация. Имените лектори, подбрани методично от Студио Комплект, тази година са:

Макс Зидентопф, който умело жонглира с видео, фотография, скулптурата и арт дирекция, като съосновател на списание ORDINARY, един от режисьорите на RiffRaff Films и най-млад съдружник в историята на легендарната рекламна агенция Kesselskramer, Вероника Фуерте - основател и творчески директор на барселонското студио за графичен дизайн HEY, Паула Дзукоти - дизайнер, етнограф, визуален артист и футуролог, както и водещ експерт в сферата на глобалното консуматорство, Луси Колдова от Чехия - изкусен дизайнер на осветителни тела и майстор на мебели-обекти на желание - носител на най-престижното дизайнерско отличие за 2020 Red Dot Design Award за серията от градски мебели Manta и Grand Designer of the Year 2019 - най-високото отличие в Чехия и Крис Хотън - ирландски илюстратор, автор на книги и социален предприемач.

Паула Дзукоти (Източник: © MELBA Sofia Design Festival)

Макс Зидентопф (Източник: © MELBA Sofia Design Festival)

Вероника Фуерте (Източник: © MELBA Sofia Design Festival)

МELBA
Дизайнатон клас

Новият елемент в Melba Sofia Design Festival 2020 е дизайн работилницата. Подходяща е за всички практици в сферата на дигиталните продукти: дизайнери, програмисти, проектни мениджъри и други. Двудневният дизайнатон, основан на дизайн мисленето, ще бъде воден от Анелия Кюркчийска и Феликс Каполка и в края си ще доведе до създаването на нов цялостен продукт. Местата за дизайн предизвикателството са ограничени, билети: ТУК

13-14/11
Мисия 23

MELBA
Изложбите

● Традиционната изложба Преглед на българския дизайн тази година е фокусирана върху темата Нови модели на ежедневие. В изложбата са представени някои от участниците в лансираната в края на карантинната пролет едноименна инициатива на Студио Комплект. Изложените решения на конкретни проблеми или красиви идеи за разведряване на деня са доказателство за фантастичните сили на труда и творчеството на дизайнерите.

5-15/11
Галерия Credo Bonum

Test Press е презентационна изложба на публикации на студенти, завършили Герит Ритвелд академията в Амстердам през последните 20 години и подбрани от дизайнера, колекционер и учител Хенк Гронендейк. Невиждан у нас архив от уникални 500 издания, в които ясно се разпознава началото на стила, познат в наши дни като "холандски дизайн".

5-27/11
Библиотеката на Гьоте Институт

Нарисувана конституция на Чешката република. Изложбата представя успешния опит на млад тандем визуални творци, които само чрез семплия жест на увеличени букви и добавяне на илюстрации, придават по-хуманно, разбираемо и годно за масова употреба усещане на сериозния документ.

7-30/11
Чешки център

Melba Sofia Design Festival 2020 е част от Инициативите за дизайн МЕЛБА - поредица от дизайнерски инициативи, стартирана от Студио Комплект в края на 2017, която бързо се превърна в уникална платформа: melba.bg, със силна общност и внимателно подготвено съдържание. Мисията на Студио Комплект е чрез МЕЛБА да запознава публиката с личности, които създават стойностни проекти с оригинален подход, дизайнери, развиващи сферата не само с качествена реализация, но и с революционните си идеи. Те вярват твърдо, че творчеството и културата са катализатор на смислените и с устойчив отзвук идеи.

Подробности за програмата на фестивала можете да намерите на: WEB | Facebook 

MELBA Sofia Design Festival се случва с финансовата подкрепа на:
Партньор образователна програма - Софийска Община - Програма култура
Партньор изложба - Национален фонд Култура - Публика
Визуална идентичност -Next DC
Генерален партньор Симпозиум и Мелба на живо - Fashion Days
Дигитален партньор aрхив и изложба -SiteGround
Партньори лектори: Embassy of Spain, Czech Centre, Goethe Institut, Embassy of Ireland Sofia, IKEA
Официален превозвач Bulgaria Air

Още

Деветото издание на МЕЛБА представя самобитни герои на дизайна

Деветото издание на МЕЛБА представя самобитни герои на дизайна

Още

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

Още

Един човек с електронно тяло в градска среда

Един човек с електронно тяло в градска среда

Още

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Още

Италианското правителство дава 2 млн. евро за музей за Кристо

Италианското правителство дава 2 млн. евро за музей за Кристо

Още

Най-новата атракция на Токио: прозрачни обществени тоалетни

Най-новата атракция на Токио: прозрачни обществени тоалетни

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Държавата трябва да отпуска ежегодно пари за участието ни на Венецианското биенале

Това коментира доц. Биляна Томова в анализа си, свързан с националното представяне на форума, представен днес в Двореца на Националната художествена галерия

Красота, целуната от вечността

Или какъв език говори изяществото

"В една лодка" от Изабел Немечек - всички заедно

Изложба-керамика от 5 декември до 23 декември 2022 в Галерия "Париж"

"Вятърът в крилата ми" от Ангелина Павлова

Изложбата е от 2 декември 2022 до 7 януари 2023, СБХ - Шипка 6, зала 1В

Голям музей-школа на Джакомети ще бъде създаден в Париж

В музея също така ще се помещават "изложби на модерно и съвременно изкуство, издържани в духа на Джакомети", както и "непрофесионална творческа школа

Рекорден брой участници на петия симпозиум за дизайн в София

Годишният МЕЛБА фестивал продължава до 13 ноември с пет изложби, дискусия и уъркшоп