Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Хор на Университета Bucknell гостува в „Европейски музикален фестивал“

ЕМФ 2017

Хор на Университета Bucknell гостува в „Европейски музикален фестивал“

В концерта на 31 май в Аулата на СУ ще участва и Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“

Хор на Университета Bucknell от САЩ ще гостува в "Европейски музикален фестивал" в края на този месец. Концертът ще се състои на 31 май от 19:30 часа в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Младите американски певци ще представят богата и разнообразна програма с музика от средновековието до съвременността, спиричуъли и химни от американската хорова традиция и песни от Ленард Бърнстейн, Стивън Зондхайм и др.

Ансамбълът ще се изяви с две формации: Университетски хор и "Камерата", ръководени от Бет Уилър - диригент и директор на хоровите дейности към Университет Bucknell.

Събитието е част от първото турне на състава в Източна Европа, като една от целите на пътуването е обмяна на опит с местни хорови състави.

Софийски камерен хор "В. Арнаудов"/Сн. Кантус Фирмус

От българска страна със самостоятелна програма в концерта ще се включи Софийски камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент проф. Теодора Павлович.

На 31 май от 17:00 ч. в Аулата на СУ ще се проведе и съвместен уъркшоп на американския и българския хор, които ще репетират заедно песните "Ерген деда" (аранжимент Петър Льондев) и "Пътят към дома" от Стивън Полъс. Събитието е с вход свободен и се организира в сътрудничество с Културния център на Софийския университет. "Европейски музикален фестивал" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Университет Bucknell има хуманитарен профил и е основан през 1846 г. в Луисбърг, Пенсилвания. В него се обучават около 3600 студенти от над 50 страни. Университетът се състои от няколко колежа, сред които Колеж по изкуства, Школа по мениджмънт и Инженерен колеж.

Университетският хор Bucknell е смесена формация от около 60 певци. Репертоарът на състава е изключително широк и включва музика от последните седем века. Всеки семестър ансамбълът изнася концерти в залите на университета, представя творби с оркестър, концертира с гостуващи солисти и осъществява премиери на произведения, които са написани специално за него.

Хорът е имал съвместни изпълнения с формациите "Лорелай", Roomful of Teeth, Tallis Scholars, а също и с известния български ансамбъл "Мистерията на българските гласове". През пролетта на 2018 г. хорът ще изпълни творби на Моцарт и Хендел в концрет със Симфоничния оркестър на Ню Ингланд в Карнеги хол, Ню Йорк .

"Камерата" (Bucknell Camerata) е камерна формация, в която участват 16 до 24 избрани певци от Университетския хор.

Създадена е през 2015 г. от д-р Уилър и се специализира в изпълнение на ранна и съвременна музика, влючително барокови произведения и творби с оркестър. През 2016 г. заедно с оркестър "Ню Йорк Барок" хорът участва в премиерата на сценичната творба "Прозерпина" от Карл Зекендорф. През април 2017 г. ансамбълът си сътрудничи с композитора Джулия Улф в изпълнение на творбата Anthracite Fields, отличена с награда "Пулицър". Ансамбълът е домакин на ежегоден фестивал с музика на Й. С. Бах, на който изпълни наскоро творбите Aus der Tiefe ruf ich (BWV 131) и Magnificat (BWV 243) с професионален оркестър и солисти.

Д-р Бет Уилър е директор на хоровите дейности и асистент по музика в Университета Bucknell. Преди това тя е работила като постоянен диригент на хоровото общество "Радклиф" в Харвардския университет и е била диригент на женския хор на Бостънската консерватория.

Уилър е ръководител и на редица художествени ансамбли, включително хор на института "Тангълууд" на Бостънския университет. Бет Уилър е също основател и художествен ръководител на ансамбъла "Лорелай" в Бостън, който постига национално признание и наскоро получи престижните награди "Louis Botto" и "Kahn Career Entry Award" на Бостънския университет.

Софийският камерен хор "Васил Арнаудов" е създаден през 1966 г., а година по-късно негов главен диригент става Васил Арнаудов. През 1991 г. след внезапната смърт на проф. Арнаудов, хорът приема неговото име и продължава активната си творческа дейност под ръководството на Теодора Павлович.

За изминалите 50 години съставът е осъществил огромен брой концертни турнета, завоювал е първи награди от международни конкурси, участвал е в много национални и международни музикални фестивали у нас и в чужбина, реализирал е записи за български и европейски радио и телевизионни компании и грамофонни плочи. Много български и чуждестранни композитори са посветили свои творби на Софийски камерен хор. Съставът отбеляза 50-годишен юбилей с тържествен концерт в рамките на "Европейски музикален фестивал" 2016.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вижте Flexible Horizons от Франсиско Монтоя Касарес

Изложбата е до 28 септември 2023 в галерия Little Bird Place

Билетите за спектакъла "Коварство и любов" от Фридрих Шилер вече са в продажба

Това е втората премиера за сезон 2023/2024 на Голяма сцена в Народния театър. Премиерните дати са 11 и 12 ноември

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент

Изложбата е от 29 септември до 22 октомври 2023 в Националната галерия/Софийски арсенал . Музей на съвременното изкуство

"Занаятът на гравьора" Пилар Долс в "Академия"

Изложбата е от 14 до 27 септември 2023 г.

Пианистката Светлина Бояджиева свири Лист, Шопен и Александър Владигеров в Полския институт

Събитието е на 12 септември, съорганизатор е музикалното сдружение "Фрeдерик Шопен"

Страхил Найденов и неговата поезия от камък

На 12 септември 2023 г. се открива изложбата му в Галерия "Икар"