Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Първият Фестивал на светлините LUNAR превръща София в огромна галерия под открито небе

Първият Фестивал на светлините LUNAR превръща София в огромна галерия под открито небе

С 3D мапинг и светлинни инсталации събитието ще преобрази в произведения на изкуството емблематични сгради, паркове и площади в столицата между 6 и 9 май

Нощен Берлин, чийто сгради са осветени с артистичната намеса на Фестивала на светлините

Първото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се проведе в София, между 6 и 9 май 2022 г.

Събитието ще превърне централната част на столицата в огромна галерия под открито небе, в която високотехнологичното си изкуство ще представят български и международни артисти. Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH.

Телевизионната кула в Берлин с нощните светлини, част от Фестивала на светлините

Още

Снимки от последния фестивал на светлините в Амстердам

Снимки от последния фестивал на светлините в Амстердам

Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и представителството на Европейската комисия в България и под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и ще бъде със свободен достъп за всички жители и гости на града.

В рамките на пешеходна разходка в централната част на столицата, публиката ще има възможност да види добре познатия град в нова светлина. Чрез 3D мапинг спектакли, светлинни проекции и скулптури, фестивалът LUNAR ще разкаже истории, провокира въображението, изненада и привлече вниманието към новите тенденции в сферата на дигиталното изкуство.

Едни от най-емблематичните сгради, паркове и площади в столицата ще "оживеят", благодарение на пъстроцветни светлинни творби, които ще озарят столицата в рамките на четири вечери.

Кадър от Фестивала на светлиниет в Аугсбург, Германия

"Реализирането на Фестивала на светлините LUNAR е сбъдната мечта за нашия екип. Вярваме, че той ще ни помогне да срещнем българската публика с този вид творби, а същевременно с това - да позиционираме България на международната карта на светлинното изкуство. Надяваме се, че с подкрепата на нашите съмишленици ще успеем да превърнем този формат в традиционен, а от днешна гледна точка - да вдъхнем надежда и да отправим посланието, че предстоят по-добри времена - послание, от което всички ние имаме нужда," сподели Марин Петков, основател на MP-STUDIO и арт директор на Festival of Lights International Productions GmbH.

Чрез творбите си LUNAR цели да разкаже истории, но и да отправи важни послания към своите посетители. Едно от тях ще бъде свързано с мира, обединението, солидарността и пътя към устойчивост - теми, които ще бъдат претворени в 3D мапинг за отбелязването на Деня на Европа, с подкрепата на бюрото на Европейския парламент и представителството на Европейската комисия в България.

Бранденбургската врата в Берлин също участва във Фестивала на светлините

Още

Магическият фестивал на светлините в Лион 2019 превърна града в бижу

Магическият фестивал на светлините в Лион 2019 превърна града в бижу

Артистите на фестивала ще се обединят, за да насочат погледа на публиката към вдъхването на надежда за нов живот, чрез повишаване на информираността за донорството и трансплантациите в България, благодарение на усилията в тази насока на фармацевтичната компания Astellas.

За да могат младежите в България да получат нови знания в сферата на съвременните аудио-визуални изкуства, по време на фестивала ще бъдат организирани безплатни обучения за млади таланти. Техен домакин ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, а записването ще бъде отворено в рамките на следващите седмици.

Български артисти ще имат възможност да създадат свои творби за една от най-мащабните фасади в столицата - тази на Националния дворец на културата. Те ще могат да се включат в конкурс, реализиран от eMAG, като победителите ще могат да видят произведенията си на емблематичната фасада. Детайли за него ще бъдат обявени скоро.

Повече информация ще откриете на официалната страница на фестивала и в социалните мрежи:

Facebook | Instagram

Още

Магьосникът на нощите и светлината на свещта

Магьосникът на нощите и светлината на свещта

Още

Български артисти грабнаха първото място на "Фестивал на светлините" в Берлин

Български артисти грабнаха първото място на "Фестивал на светлините" в Берлин

Още

Традиция и модерност в Мексико, аранжирани от светлината

Традиция и модерност в Мексико, аранжирани от светлината

Още

С мултимедийния проект "Светлина и дух" започнаха честванията на 140 години от рождението на Майстора

С мултимедийния проект "Светлина и дух" започнаха честванията на 140 години от рождението на Майстора

Още

Невероятна светлина струи от красивите Доломити

Невероятна светлина струи от красивите Доломити

Още

Датският "повелител на светлината" Олафур Елиасън представя изложба в Tate Modern в Лондон

Датският "повелител на светлината" Олафур Елиасън представя изложба в Tate Modern в Лондон

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложба представя огромните лендарт рисунки на Вивия Ники във Варна

Пътуващата изложба "Сърцето на природата" гостува в Арт салона на Радио Варна

Античният фестивал на крепостта "Боровец" открива петото си издание край село Разлив

Ще бъдат организирани презентации на облекло, въоръжение и екипировка през Късната античност, на раннохристиянска литургия, представяне на занаяти, монетосечене, римска медицина и антични настолни игри за деца, допълват организаторите

Летим с Топлофест 2024 - "Високо във въздуха" на 13 и 14 юли

"Всяка година преоткриваме изкуството и забавлението през различно преживяване - този път решихме фестивалът да носи онази лекота, за която всички мечтаем", споделя екипът на "Топлоцентрала"

Уличният фестивал 6Fest гостува в Ямбол на 21 и 22 юни

Фестивалната програма с цирк, клоунада, магия и куклен театър ще бъде в два дни - 21 и 22 юни, а спектаклите ще се проведат на пешеходната улица "Георги С. Раковски" пред пощата, с вход свободен

Графити фест събира емблематични художници и любители на уличното изкуство под моста "Чавдар"

Sofia Urban Art ще преобрази пространството, гостите ще рисуват на стена, за децата ще има работилница, а достъпът е свободен 

В Деня на Европа 22 светлинни творби преобразяват най-известните фасади, паркове и площади в София

Третото издание на Фестивала на светлините LUNAR се случва с институционалната подкрепа на Министерството на туризма