Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"За да не спрат децата да пеят": United Kids събира талантите на България и Украйна

"За да не спрат децата да пеят": United Kids събира талантите на България и Украйна

Специални гости на благотворителния международен детски фестивал ще са групата KAZKA , а крайната цел – талантливите деца да продължат да се занимават с музика

На 15 и 17 юли за първи път в София ще се проведе фестивалът United Kids, който ще събере на една сцена децата на България и Украйна

На 15 и 17 юли за първи път в София ще се проведе фестивалът United Kids, който ще събере на една сцена децата на България и Украйна.

Основната цел на фестивала е да подкрепи талантливите деца, да сподели знания и опит с младото поколение, а специално тази година - да привлече повече внимание към талантливите украински деца, принудени да напуснат домовете си заради войната. По време на всички събития ще се организира набиране на средства за заплащане на часовете по музика за тези, които към момента нямат такава възможност. 

Специален гост на престижния международен детски форум ще бъде украинската група KAZKA, известна у нас с хита си "Плакала". Основателите на фестивала са украинци, начело с известния композитор Руслан Квинта, работил като продуцент на големи телевизионни предавания в Украйна и автор на някои от най-големите хитове на София Ротару, Ирина Билик, ALEKSEEV, KAZKA. 

Той ще оглави и международното жури, което включва солистката на група KAZKA Александра Заритска, народната певица от Украйна Катерина Бужинска, основателят на творческото училище в Киев Super School, вокалния педагог, автор и композитор Влад Зеленски, актрисата и модел Лана Павлова, вокалистът и вокален педагог на предаването "Гласът на България" Теодора Орешенска и финалистът на шоуто Георги Костадинов. 

Още

Вокална група "Радиодеца" с концерт в Първо студио на БНР

Вокална група "Радиодеца" с концерт в Първо студио на БНР

Наградният фонд на фестивала е 3000 лева. Всички участници ще получат и сувенири със символите на United Kids Festival, награди от партньори, а на победителите ще бъдат връчени грамоти и символични парични награди. Големият победител ще получи като подарък и специална авторска песен от Руслан Квинта. 

"Получихме около 350 заявки за участие, които след първоначален подбор сведохме до 70. Изключително трудно беше да изберем кои 40 деца да се изявят на фестивала. Основното ми желание беше те да се откъснат от тъжните новини и поне за малкo да се гмурнат в яркия свят на музиката и песните", коментира Квинта в навечерието на събитието.

Още

БНР споделя българската музика с украинските деца

БНР споделя българската музика с украинските деца

United Kids се провежда в рамките на Sofia Summer Fest. Сцената ще бъде разположена в близост до музей "Земята и хората". Музикалният конкурс е за деца от 6 до 16 години включително, които ще се състезават в пет вокални категории: деца 6-9 г., деца 10-12 г., деца 13-16 г., народен вокал (соло), групово пеене. 

За най-интересните моменти от фестивала разказва организаторът Андрей Войников от Ситуационен център "Отворени врати за Украйна":  

"Във фестивала ще се включат 39 деца от различни градове в България, ще дойдат и деца от Украйна. Искаме най-вече да привлечем внимание към проблема с войната в Украйна, към засегнатите от нея деца, към тези, които останаха там и тези, които пристигнаха тук. Искаме да отделим талантливите деца, които нямат възможност да учат в момента не само в обикновени училища, но и да се обучават творчески, да имат вокални занимания. Затова измислихме тази кауза, за да съберем средства, с които да платим обучението на тези деца, за да не спрат да пеят".

Още

"Петя на моята Петя" събра 5643 лв. за децата в Украйна

"Петя на моята Петя" събра 5643 лв. за децата в Украйна

"Знаете, че децата лесно преодоляват психологическите проблеми, но когато имат подкрепа да се отвлекат от страшните неща, които се случват в Украйна. Искаме и да запознаем украински деца с българчета, защото когато те се сприятелят, и родителите им се сприятеляват. Искаме да продължим тази емпатия, която българите по малко губят, защото украинците са много и изискват много внимание. И заради това искаме да изкажем на българите голямата си благодарност. Фестивалът е благотворителен, а входът - безплатен, за да могат хората да дойдат, да си отпочинат, да слушат и български, и украински, и световни хитове", добавя Войников. 

Относно това дали българската публика е отворена за украинска музика, организаторът Андрей Войников казва:

"Като човек, който прави много събития в България, мога да кажа, че за музиката и за творчеството няма граници. Искаме хората да се чувстват като у дома, а българите да се чувстват като домакини, приели гости".

Още

Книги, с които да подкрепим децата в първите стъпки в училище

Книги, с които да подкрепим децата в първите стъпки в училище

Още

"Отвъд стената" - театрално приключение за глухи и чуващи деца

"Отвъд стената" - театрално приключение за глухи и чуващи деца

Още

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Още

Дж. К. Роулинг е готова да дари до 1 милион британски лири за децата в Украйна

Дж. К. Роулинг е готова да дари до 1 милион британски лири за децата в Украйна

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)