Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Бурята" на Народния театър открива Международния Шекспиров фестивал в Румъния

ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ

"Бурята" на Народния театър открива Международния Шекспиров фестивал в Румъния

На същата сцена ще се представят "Хамлет" на режисьора Деклан Донелан, постановка на Националния театър на Крайова, "Проектът Бурята" на Питър Брук и Мари-Елен Естиен от театър "Ле Буф дю Нор" (Париж), и "Хамлет, танцът на меланхолика" - фламенко спектакъл от Севиля на режисьора Хесус Ерера

Източник: Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът на Народния театър (НТ) - "Бурята", режисиран от Робърт Уилсън, ще открие международния Шекспиров фестивал в румънския град Крайова (16-26 май), съобщават от НТ.

Нашето представление ще се играе два пъти - в първия и във втория фестивален ден на сцената на Националния театър в Румъния.

На същата сцена ще се представят "Хамлет" на режисьора Деклан Донелан, постановка на Националния театър на Крайова, "Проектът Бурята" на Питър Брук и Мари-Елен Естиен от театър "Ле Буф дю Нор" (Париж), и "Хамлет, танцът на меланхолика" - фламенко спектакъл от Севиля на режисьора Хесус Ерера.

Фестивалът ще бъде закрит с "Трагедията на Хамлет, принц датски" от Робер Льопаж, продукция на Екс Махина, Кот Данс, Дворецки Продъкшънс в копродукция с Национален театър "Марин Сореску" и фондация "Шекспир", Крайова.

Още

Авторката на пиесата "Хага" Саша Денисова пристига за постановката на Галин Стоев в Народния театър

Авторката на пиесата "Хага" Саша Денисова пристига за постановката на Галин Стоев в Народния театър

Международният Шекспиров фестивал, считан за един от най-важните тематични фестивали в Европа, и сред най-значимите Шекспирови фестивали в света, се организира от Националния театър "Марин Сореску" в Крайова и фондация "Шекспир".

В тазгодишното 14-о издание към организаторите на събитието се присъединява и Националният университет за театрално и филмово изкуство "Й. Л. Караджале" в Букурещ (UNATC), с което фестивалът придобива и образователно измерение.

"Изхождайки от концепцията за "общности, изграждащи фестивали", ние замислихме едно издание, което да подчертае духа на сътрудничество в местната общност и нейното участие в изграждането на алтернативни практики за поставяне (или дори улично изпълнение) на Шекспир.

Още

Народният театър посреща и Новата 2022 г. с  "Бурята" на Робърт Уилсън

Народният театър посреща и Новата 2022 г. с "Бурята" на Робърт Уилсън

Именно общностите изграждат фестивала и в духа му откриват аспекти, които биха могли да предадат като свидетелство за силата на този феномен. Така както пиесите на Шекспир пряко въздействат на хората от цял свят, независимо от тяхната възраст, националност или език, така и Международният Шекспиров фестивал в Крайова е предназначен за всеки по света", казва Влад Драгулеску, президент на Международен Шекспиров фестивал, Крайова.

Между 16 и 26 май 2024 г. в седем театрални зали в Крайова ще се играят 30 представления от творци като Робърт Уилсън, Питър Брук, Деклан Донелан, Робер Лепаж и други световноизвестни режисьори; в същото време, в над 30 класически и нестандартни пространства в кварталите, площадите и парковете на града ще се усеща шекспировият дух.

Над 300 събития - представления, концерти, изложби, паради, конференции, представяния на книги или студентски семинари ще улеснят пътуването във времето и пространството, от 1600 г. в "Шекспировото село", та чак до бъдещето чрез "Шекспирови измерения".

Още

Кристофър Марлоу - "тайният" Шекспир

Кристофър Марлоу - "тайният" Шекспир

Основан през 1994 г., през годините Международният Шекспиров фестивал в Крайова е представял спектакли на някои от най-големите режисьори на световния театър като Питър Брук, Еуженио Барба, Юкио Нинагава, Робърт Уилсън, Лев Додин, Деклан Донелан, Силвиу Пуркарете, Андрей Шербан, Еймунтас Некрошус, Майкъл Пенингтън, Едуард Хол, Ричард Шехнер, Елизабет Ле Компт, Томас Остермайер, Юрий Бутусов, Кшищоф Варликовски, Оскарас Коршуновас и Робер Лепаж.

Програмата на фестивала може да бъде намерена тук: https://www.shakespearefestival.online

На сцената на Народен театър "Иван Вазов" "Бурята" можете да гледате на 18 юни.

Още

Робърт Уилсън отново в София месец преди премиерата на "Бурята"

Робърт Уилсън отново в София месец преди премиерата на "Бурята"

В спектакъла участват Веселин Мезеклиев, Радина Боршош, Василена Винченцо/Жаклин Даскалова, Явор Вълканов, Стоян Пепеланов, Пламен Димов/Стелиан Радев, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Константин Еленков, Стефан Къшев, Васил Драганов, Ненчо Костов, Гергана Змийчарова, Вяра Табакова и Владислава Николова.

Режисурата, сценографията и художественото осветление са дело на Робърт Уилсън, ко-режисьор е Анн-Кристин Ромен, костюми, грим и прически - Яши, ко-художник осветление - Марчело Лумака, драматургия - Юта Ферберс, ко-сценограф - Мари Де Теста, а звуковият дизайн е на Дарио Фели.

Спектакълът е отличен с награда ИКАР 2022 за Най-добър спектакъл, номинация АСКЕЕР 2022 за Най-добро представление, номинация АСКЕЕР 2022 за Сценография на Робърт Уилсън и Мари Де Теста, както и номинация АСКЕЕР 2022 за Костюмография на Яши.

Още

Задава се 32-ият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Задава се 32-ият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Още

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Още

„Орфей“ на Народния театър спечели наградата за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Скупи“ в Скопие

„Орфей“ на Народния театър спечели наградата за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал „Скупи“ в Скопие

Още

Спектакълът "Орфей" на Народния театър ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи" в Скопие

Спектакълът "Орфей" на Народния театър ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи" в Скопие

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Спектакли от Испания, Финландия и Гърция във втория уикенд на One Dance Festival

Фестивалът за танц и пърформанс продължава с испански фолклор, воугинг и женски чар

Премиера на операта "Норма" на сцената на Старозагорската опера

Спектаклите ще се състоят на 16 и 17 май от 19.00 часа на сцената на операта

Почина режисьорът и дългогодишен директор на Варненския куклен театър Злати Златев

Поклонението ще се състои на 20 май в ритуалната зала на гробищния парк "Тополи" във Варна.

Музикално-танцовият спектакъл "Европа танцува" с послание за чиста природа

Над 250 ще бъдат тази година участниците, които ще забавляват зрителите с богата и разнообразна програма от изпълнения на класически и модерен балет, европейски и български фолклор, латино танци и съвременни денс стилове

Верена Билингер и Себастиан Шулц: Изкуството позволява да отворим разговор за трудните теми

Те представят утре вечер танцовия спектакъл hip piece в рамките на Международния фестивал за съвременен танц "Антистатик", който се открива днес

Пищност, настроение и динамика очакват публиката с "Любов, шампанско и... още нещо" във вторник

За диригентския пулт на оперетната гала в Бургаска опера - Бургас на 14 май застава маестро Димитър Косев