Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Водосвет и звезди за откриването на новия сезон на Народния театър (снимки)

ПЪРВАТА СЦЕНА

Водосвет и звезди за откриването на новия сезон на Народния театър (снимки)

Първото представление в програмата е "Нова земя" на 6 септември, на 13 септември се открива "Театър пред театъра"

Част от трупата на театъра на Алеята на славата (Снимка: Божидар Марков)

Традиционният водосвет за здраве и благоденствие за поредна година даде начало на новия сезон в Народен театър "Иван Вазов". Водосветът бе отслужен на Голяма сцена по покана на директора Мариус Донкин от свещеник Лъчезар Вълков, който благослови трупата, всички служители и зрителите.

Водосвет в Народния (Снимка: Божидар Марков)

Директорът на Театъра Мариус Донкин (Снимка: Божидар Марков)

Трупата на Народния по време на водесвета (Снимка: Божидар Марков)

По традиция на сцената бе поставена и емблематичната икона на Света Богородица.

Веднага след края на водосвета актьорите и екипите излязоха пред централния вход за тържественото откриване на Алеята на славата с 257 звезди в цвета на Народния театър.

Още

Вижте мащабната реставрация в Народния театър преди новия театрален сезон (снимки)

Вижте мащабната реставрация в Народния театър преди новия театрален сезон (снимки)

Те бяха поставени като анонс към четвъртото издание на "Театър пред театъра", което стартира на 13 декември, и като знак на благодарност към всички, работещи в най-големия театрален институт, благодарение на които се случва магията театър - актьори, художествени екипи, ателиета, сценични служби и администрация. Звездите ще останат на своеобразната Алея на славата до началото на "Театър пред театъра".

Директорът на Народния театър Мариус Донкин на Алеята на славата (Снимка: Божидар Марков)

Спектакълът, който ще даде начало на театрален сезон 2021-2022, е "Нова земя" по едноименния роман на Иван Вазов, на 6 септември на Голяма сцена. Режисьор е Бина Харалампиева, а драматизацията е на Юрий Дачев. 

В програмата за септември са още спектаклите "Три високи жени", "Контрабасът", "Караконджул", "Даскал", "Колко е важно да бъдеш сериозен (Години по-късно)", "Бележките под линия", "Лисичета", "Облог", "Плач на ангел", "Какво да правим с виолончелото", "Бонбон", "Моята скъпа лейди", "Духът на поета", "Любовникът", "Аз плащам" и "Пътят към Афродита".

Още

Диана Добрева поставя "Балконът на Вазов" със звезден състав в Народния театър

Диана Добрева поставя "Балконът на Вазов" със звезден състав в Народния театър

Програмата на "ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА 2021", който ще се проведе между 13 и 22 септември е посветена на Патриарха на българската литература Иван Вазов, като кулминацията ще е на 22 септември - денят, в който поетът напуска този свят, с връчването за втори път на учредената от Народния театър награда за духовен принос на негово име.

На Алеята на славата (Снимка: Божидар Марков)

Три заглавия от репертоара на Народния театър и три гостуващи спектакъла са в програмата на театралните вечери под звездите. Началото на 13 септември от 19:00 ч. на Голяма сцена ще бъде с "НОВА ЗЕМЯ" по едноименния роман на Вазов. Спектакълът ще се играе и на 14 септември с начален час 19:00 ч. на Голяма сцена в театъра.

На Алеята на славата (Снимка: Божидар Марков)

На 15, 16 и 17 септември откритата сцена на "Театър пред театъра" посреща премиерния спектакъл на Мариус Куркински "ДВУБОЙ" от Иван Вазов. Спектаклите са с начален час 21:00 ч. на 15 и 16 септември, и 21:30 ч. на 17 септември. Преди това на 17 септември ще отбележим Деня на София на Голяма сцена от 18:00 ч.

На Алеята на славата (Снимка: Божидар Марков)

На 18 септември от 21:00 ч. "Театър пред театъра" ще представи още един от хитовите спектакли на Народния театър, посветен на Вазов - "О, ТИ, КОЯТО И ДА СИ...". Лиричният колаж по стихове и спомени на народния поет, създаден от Мирела Иванова, е с режисьор Бойка.

Още

Кой разплака ангелите в Народния театър

Кой разплака ангелите в Народния театър

На 19 и 21 септември от 21:00 ч. сцената на "Театър пред театъра" софийска премиера на сцената на "ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" ще има спектакълът "ПОД ИГОТО 1894-ТА" на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово. На 20 септември от 19:00 ч. на Камерна сцена Драматично-куклен театър "Иван Димов"-Хасково ще представи "ЕПОПЕЯ НА ЗАБРАВЕНИТЕ", а от 21:00 ч. Театър "Българска армия" гостува с "УРОК ПО БЪЛГАРСКИ". Спектакълът "Урок по български" е осъществен от актьора Иван Налбантов.

Мариус Донкин и Георги Мамалев на Алеята на славата (Снимка: Божидар Марков)

Заключителният 22-ри септември ще премине под знака на церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов, учредена от Народен театър "Иван Вазов" и Фондация "Основа-та" (от 20:00 ч.) и откритата генерална репетиция на премиерния спектакъл на режисьора Диана Добрева "НАРОДЪТ НА ВАЗОВ" от 21:00 ч.

Самият спектакъл ще има премиера на 7 и 8 октомври на Голяма сцена. Автор на пиесата е Александър Секулов. В закриващата вечер специално участие ще има и Симфоничния оркестър на Държавна опера-Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев - цигулка.

Директорът на Театъра Мариус Донкин (Снимка: Божидар Марков)

Билети за спектаклите от програмата за септември, както и тази на "ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА" може да се закупят от касите на театъра, както и онлайн на сайта на Народния театър ТУК, както и в мрежата на EasyPay и EpayGo.

Снимки: Божидар Марков

Още

Робърт Уилсън започна репетиции на "Бурята" в Народния театър

Робърт Уилсън започна репетиции на "Бурята" в Народния театър

Още

За първи път на сцена: Най-спорният роман на Вазов "Нова земя" - с премиера в Народния театър

За първи път на сцена: Най-спорният роман на Вазов "Нова земя" - с премиера в Народния театър

Още

Мариус Куркински с премиера на "Двубой" в Народния театър

Мариус Куркински с премиера на "Двубой" в Народния театър

Още

Хитовете "Лисичета" и "Когато гръм удари" се завръщат на сцената на Народния театър

Хитовете "Лисичета" и "Когато гръм удари" се завръщат на сцената на Народния театър

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"