Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Варненският драматичен театър представя в София най-добрите си постановки

ГАСТРОЛ

Варненският драматичен театър представя в София най-добрите си постановки

Този февруари това са "Сън", "Само за жени" и "Двубой"

Сцена от "Двубой" (Варненски драматичен театър)

Всеки февруари Варненският драматичен театър представя в София най-добрите си постановки. Гастролът 2020 включва "Сън" от Магда Борисова, "Двубой" от Иван Вазов и "Само за жени" от Дарио Фо, като представленията ще се играят на 8, 9 и 10 февруари, съответно в Театър "Театро", Младежки театър "Николай Бинев" и Театър "Българска армия". Режисьор на първите две постановки е Стоян Радев Ге. К., на третата е Костадин Бандутов, а художничката Даниела Николчова е автор и на трите театрални визии.

"Сън" - 8 февруари 2020, 11.00, 16.00, Театър "Театро"

Варненската визита в столицата започва в Театър "Театро" на 8 февруари с вълшебния "Сън", чийто представления преди време толкова харесаха на децата, че се оказаха недостатъчни. Затова екипът с огромно удоволствие се завръща отново в Театър "Театро", за да поздрави старите и да спечели нови приятели.

Както подсказва заглавието, в тази пиеса-феерия, смесица от фентъзи и символизъм, действието се развива в страната на сънищата. Момчето Тони бърза да се срещне с Големия Вълшебник, защото той може да сбъдва хубавите сънища. По пътя героят се запознава с феи и митични същества, успява да се пребори с кошмарите и страховете си, помага на изпаднали в беда и научава много за себе си и света.

Сцена от "Сън" (Варненски драматичен театър)

В ролите: Тони - Георги Няголов, Сладкаря - Валери Вълчев, Банкерката - Цветина Петрова, Кучето Ралф - Николай Кенаров, Феята на зъбчето - Биляна Стоева, Феята на блестящите идеи - Теодора Михайлова, Феята на сдобряването - Даниела Викторова, Феята на радостните игри - Веселина Михалкова, Д-р Сън - Николай Божков, Библио - Гергана Арнаудова, Текаря - Милена Кънева, Големият вълшебник - Константин Соколов, Майката - Юлияна Чернева.

"Двубой" - 9 февруари 2020, 19.00, Младежки театър "Николай Бинев"

Твърдят, че Иван Вазов има по-богат речник дори от Шекспир, а в българската литература той безспорно е патриарх. В творчеството му, което изобилства със старинни и диалектни изрази, езиковедите са преброили рекордните над 31 000 уникални думи. Една от тях е глума - шега, закачка, виц.

Още

Премиерният спектакъл на "Синът" в Народния театър разтърси публиката

Премиерният спектакъл на "Синът" в Народния театър разтърси публиката

Като глума е определил Вазов и своята комична пиеса "Двубой", която Варненският драматичен театър ще представи в Младежкия театър "Николай Бинев" на 9 февруари, 19.00. Сюжетът пресъздава реална случка от живота на тогавашния столичен хайлайф, в която съперничеството между двама мъже за една жена предполага, но така и не завършва с дуел.

"Не се отнасяме с пренебрежение към героите на "Двубой". Те са хора с друг порив, с друг пламък, каквито днес може би по-трудно се откриват. Тяхното възрождение, нека да е романтично, нека да е назад във времето, нека да е архаично, но него го е имало и ние не бива да го отхвърляме. Връщането назад ни дава една различна перспектива към човека. Тя може дори да е парадоксална, въпросът е, доколко ние сме готови да си отворим очите и да я видим", споделя режисьорът.

В ролите: Чушкаров - Станислав Кондов, Драгалевски - Ненчо Костов, Амалия - Цветина Петрова, РАЙНА - Полина Недкова, г-жа Трифкович  - Гергана Арнаудова, Цочев - Валери Вълчев, Веселинов - Ивайло Иванов, Каракалпаков - Константин Соколов, Демира - Милена Кънева, Вела - Биляна Стоева, Гела Веселина Михалкова, Дела - Даниела Викторова, Евреин - Николай Божков

 "Само за жени" - 10 февруари 2020, 19.00, Театър "Българска армия"

Разбира се, не само към жените е адресирана най-новата комедийна постановка "Само за жени" на Варненския драматичен театър, която ще се играе на 10 февруари, 19.00, Театър "Българска армия".

В стремежа за надмощие между двата пола, от времето на Адам и Ева до днес, на жената са й отредени - поотделно или заедно - ролите на любовница, съпруга, майка, домакиня и какво ли още не. Изобретателна и находчива, тя изглежда може да се справи с всякакво натоварване и всякаква ситуация, но дали пък това не я превръща в истинска жертва? Жертва на мъжете и еманципацията...

В постановката си "Само за жени", композирана по "Дневникът на Ева" и други текстове на Нобеловия лауреат за литература Дарио Фо, майсторът на комедийния жанр Костадин Бандутов залага на баланса, освен между интимното и екзистенциалното, и между критичното и комичното.

Актрисите в "Само за жени" (Снимка: Варненски драматичен театър)

Като омекотява и подлага на ирония сочния, понякога стигащ до вулгарност хумор, характерен за стила на Фо, той привнася нови нюанси в драматургията, за което активно му съдействат актьорите: Веселина Михалкова - Ева, Милена Кънева - Мария, Жана Алфини; Петя Ангелова - Елеонора, Карла; Даниела Викторова - Майката; Биляна Стоева - Джулия; Ивайло Иванов - Адам; Станислав Кондов - Ангелът, Крадецът, Деверът; Пламен Димитров - Водещият; Свилен Стоянов - Алдо, Полицаят; Константин Соколов - Луиджи, Кредецът, Момчето. Както и Никола Йорданов, автор на хореографията и музикалната среда.

Проблематиката върви под ръка с чувството за хумор и тъкмо от това тяхно партньорство произтичат искрящата виталност, неподправеното забавление и оригиналният дух на "Само за жени", подчинени на най-важното - любовта.

Очаквайте на 9 март 2020 в НТ "Иван Вазов" "Отело" от Шекспир, най-новата постановка на проф. Пламен Марков, част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър през 2021 година. Билети в НТ и мрежата на Eventim.

Още

"Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" в Театър Азарян

"Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" в Театър Азарян

Още

"Най-бедното място на земята" представя Театър "Възраждане"

"Най-бедното място на земята" представя Театър "Възраждане"

Още

Небойша Брадич - очарован от нашия Музикален театър

Небойша Брадич - очарован от нашия Музикален театър

Още

Валери Йорданов става "Караконджул" в Народния театър

Валери Йорданов става "Караконджул" в Народния театър

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Операта посреща есента с "Клетниците" и "Баща ми бояджията"

Днес, на 24 и 25 септември можете да гледате "Клетниците", а на 27 и 28 септември "Баща ми бояджията"

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

На 15 октомври френският хореограф Оливие Дюбоа ще представи в Пловдив движението и ритъма на Египетската революция с новия си спектакъл ИТМАРАГ

Публиката в любовен транс от магичния танцов спектакъл "Помниш ли Когато..."

Фондация "Стоян Камбарев" продължава да сбъдва мечти

Мария Калас доведе по едно и също време в Атина Моника Белучи и Марина Абрамович

И Белучи, и Абрамович, представят в Атина спектакли, вдъхновени от живота на оперната прима

Снежина Петрова е "Една българка" в премиерния моноспектакъл по Иван Вазов

Гледаме го на 21, 27 и 28 октомври от 19.00 часа в Театър Азарян