Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театър "Кредо" отбелязва 30-годишнината си в България и Япония

ЮБИЛЕЙ

Театър "Кредо" отбелязва 30-годишнината си в България и Япония

Празничното представление на "Шинел" е на 28 ноември в "Театър 199"

Театър "Кредо" отбелязва 30-годишнината си в България и Япония (Снимки: Театър "Кредо")

Още

Театър "Кредо" и Театър 199  показват легендата "Шинел"

Театър "Кредо" и Театър 199 показват легендата "Шинел"

Театър "Кредо" чества своята 30-а годишнина и 30-годишнината на спектакъла "Шинел" по Гогол. Юбилеят е в традиционния за "Кредо" дух - на българска и международна сцена, разказват от трупата. Празничното представление на "Шинел" е на 28 ноември в "Театър 199".

В началото на месеца "Кредо" гостува в Япония. За трети пореден път българският театър бе в програмата на "Горски театрален фестивал Мацуе", в префектура Шимане.

Това е 11-о поред гостуване на театъра в Страната на изгряващото слънце, което го прави българският театър-рекордьор по брой гостувания в Япония, посочват от трупата.

Театър "Кредо" отбелязва 30-годишнината си в България и Япония (Снимки: Театър "Кредо")

Театър "Кредо" е основан от артистите Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека. На 6 ноември 1992 година е премиерата на първия им спектакъл - "Шинел", отличен с 14 международни награди, с над 600 представления, изиграни на девет езика - български, руски, английски, френски, немски, испански, сръбски, гръцки и японски.

"Шинел" е българският спектакъл с рекорден брой международни участия - над 200 международни фестивала в десетки страни и стотици градове по света, допълват от "Кредо" . По думите им "Шинел" е единственият спектакъл в историята на българския театър, който две поредни години е хит на най-големия световен фестивал на изкуствата - Единбургския фестивал във Великобритания (1996, 1997). И при двете участия на фестивала британската критика дава най-високата оценка за спектакъла - пет звезди на вестник The Scotsman. През 1997 година списание The List го нарежда в класацията "Топ 20" на най-забележителните събития на Единбургския фестивал.

Театър "Кредо" отбелязва 30-годишнината си в България и Япония (Снимки: Театър "Кредо")

"Шинел" е единственият български спектакъл в класацията "Топ 5" на вестник "Гардиън", който го нарежда сред петте най-добри спектакли в лондонския театрален афиш през 2000 година, когато "Кредо" гостува със спектакъла в "Барбикан център" в Лондон, припомнят от трупата. Те допълват, че "Шинел" е единственият български спектакъл в програмата на световноизвестния културен център, включваща заглавия с участието на имена като Бенедикт Къмбърбач, Жулиет Бинош, Кейт Бланшет.

Още

Нина Димитрова прави кастинг за новия спектакъл на театър "Кредо" в творческа лаборатория

Нина Димитрова прави кастинг за новия спектакъл на театър "Кредо" в творческа лаборатория

При първата поява на "Шинел" в Русия през 1995 година, руската критика го обявява за "едно от най-забележителните събития в театралния живот на Европа от втората половина на ХХ век".

Над 15 години театър "Кредо" играе и спектакъла "Каквото направи дядо, все е хубаво" по Андерсен, създаден по покана и с подкрепата на датската юбилейна фондация "Ханс Кристиан Андерсен 2005" като част от програмата на световното честване на 200-годишнината от рождението на Андерсен в Дания през 2005 година.

Театър "Кредо" отбелязва 30-годишнината си в България и Япония (Снимки: Театър "Кредо")

Спектакълът има над 200 представления на българска и международна сцена. Игран е на четири езика - български, руски, английски и японски. Показан е на над 50 международни фестивала, отличен е с осем международни награди.

Още

Театър "Кредо" с юбилейно национално турне на спектакъла си "Дневникът на един луд"

Театър "Кредо" с юбилейно национално турне на спектакъла си "Дневникът на един луд"

През 2015 година "Театър 199", копродуцент на спектаклите "Шинел" и "Каквото направи дядо, все е хубаво", възлага на "Кредо" създаването на един от двата спектакъла за отбелязване 50-годишния си юбилей. Така в афиша на "Кредо" се появява "Дневникът на един луд" по Гогол, който за шест сезона има над 50 представления. Отличен е с награда за мъжка роля на международния фестивал на моноспектакъла "БГМОТ" в Габрово (2016), има номинация "Икар" за дебют (2016), номинация "Аскеер" за изгряваща звезда (2016) и награда за сценография на международния фестивал "Пиеро" в Стара Загора (2021).

През 2019 година е премиерата на "Ревизорът" по Гогол, отличен с четири награди "Икар" за дебют, номинация "Икар" за сценография, четири награди на международния фестивал на малките театрални форми във Враца - за режисура, сценография и две мъжки роли и с две награди на Националната академия за театрално и филмово изкуство. През 2008 година Съюзът на артистите в България присъжда на "Кредо" специална награда "Икар" за приноса му в популяризирането на българския театър и култура по света.

Театър "Кредо" отбелязва 30-годишнината си в България и Япония (Снимки: Театър "Кредо")

През 2009 година "Кредо" е номиниран за европейската награда "Нови театрални реалности", присъждана от Европейската комисия на най-изтъкнатите европейски театрални творци за иновациите им в областта на театралното изкуство.

"Успехът и дълголетието на спектаклите на театър "Кредо" се дължи на неотклонно следваното кредо на театъра в продължение на 30 години - свобода, въображение и преданост, на подкрепата на "Театър 199" у нас и на театралната общност по света и, разбира се, на интереса на публиката, която не престава да иска да гледа нашите спектакли", казва Нина Димитрова, основател на "Кредо".

Още

Девина, дъщерята на Зуека: Била съм катунджийско дете

Девина, дъщерята на Зуека: Била съм катунджийско дете

Още

Предстои юбилейно турне на 30-годишния легендарен "Шинел" на Театър Кредо

Предстои юбилейно турне на 30-годишния легендарен "Шинел" на Театър Кредо

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Пиесата "Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей

"Капан за мишки" на Агата Кристи дебютира на Бродуей, след като от 70 години се играе на лондонска сцена

Връчиха Годишните награди на артистите на свободна практика 2022-ра

Всеки от тях е дръзновен изразител на своето изкуство

Датският кралски балет прекратява работата си с Джон Нойнмайер заради "расистко" представление

Хореографът защити позицията си, като обясни: "Въпреки че разбирам възраженията срещу рисуването върху тялото на танцьор, за да влезе в роля, не вярвам в цензурирането на хореографията заради отрицателно погрешно тълкуване на един човек"

"Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" в VII Международен балетен форум - Варна 2022

"Хореографията на Мариус Петипа и Юрий Григорович е в основата на нашия спектакъл. Запазил съм изцяло тяхната съвършена хореография" споделя хореографът Йордан Кръстев

Миланската "Ла Скала" се защити от обвиненията в пропаганда заради руската опера "Борис Годунов"

Оперният театър "Ла Скала" в Милано е далеч от "пропагандни действия" в услуга на руския президент Владимир Путин, увери днес неговият директор Доминик Мейер

За първи път у нас фолклорен мюзикъл – "Готови Ѝ" на 29 ноември в зала 1 на НДК с ансамбъл "Чинари"

В ролите на пеещи танцьори и танцуващи певци и музиканти ще бъдат великолепните артисти от ансамбъл "Чинари", трио "Булгарина", група "Етнотикс" и формация "Българи"