Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

След Брюксел и Париж "Нощ и ден" на Мария Мартинова идва в София

МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧНИ СПЕКТАКЛИ

След Брюксел и Париж "Нощ и ден" на Мария Мартинова идва в София

Спектакълът на пианистката ще е със специалното участие на Владимир Михайлов

Тандемът Мартинова - Михайлов ще поведе публиката на едно загадъчно и енигматично "пилигримство" към дълбините на човешката душа (Снимка: Личен архив)

Mузикално - поетичният спектакъл "НОЩ И ДЕН" ще обедини творческите енергии на две ярки артистични натури - пианистката Мария Мартинова и актьора и музикант Владимир Михайлов.

Купи билет

Премиерата ще е в Зала "България" на 30 септември в 19:30 ч. Изпълнявайки емблематични творби на френския импресионизъм и символизъм, тандемът Мартинова - Михайлов ще поведе публиката на едно загадъчно и енигматично "пилигримство" към дълбините на човешката душа.

Тандемът Мартинова - Михайлов ще поведе публиката на едно загадъчно и енигматично "пилигримство" към дълбините на човешката душа

В тази програма Музика и Поезия ще провокират съзнанието, отвеждайки го до една неизказна реалност. Това е първата колаборация между двамата артисти, които ще "заведат" зрителите в Зала "България" на темпераментно, пламенно и виртуозно "пътешествие" с музиката на Клод Дебюси, Морис Равел и съвременния композитор Грегорио Занон и с поезията на Пол Верлен, Шарл Бодлер и Алоизиюс Бертран.

Купи билет

Спектакълът "НОЩ И ДЕН" е своеобразно завръщане към "вътрешния храм", който понякога изоставяме и в който изпитваме нуждата отново да влезем" - споделя Мария. Той е и официалното представяне на най-новия ѝ албум "Nuit et Jour" (Rubicon Classics) пред софийската публика.

Проектът вече имаше своите премиери в Брюксел и Париж в края на 2022 г. За "НОЩ И ДЕН" на Мария Мартинова International Piano Magazine пише:

"Яркият запис на Мартинова е дяволска стихия на клавирното майсторство. Това, което прави този албум необичаен, е, че неговите програмни бележки са неразделна част от слушателското изживяване: част от литературния поток на съзнанието, предназначен да придружава музиката, непрекъсната поема в проза, написана от самата българска пианистка, с литературни намеци към Дебюси, вплетени в тях... Всяко произведение е подбрано, така че да пасне на нощната фантазия на Мартинова."

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община и е в партньорство с европейската инициатива "Нощ на театрите". Домакин на събитието ще е Зала "България".

Купи билет

Билетите вече са в продажба - онлайн в сайта на Eventim и на касата на Софийска Филхармония.

Мария Мартинова започва да свири на пиано, вдъхновена от богатото музикално наследство в семейството си. Завършва НМУ във Варна с най-високо отличие, след това продължава образованието си в Националната музикална академия. Като носител на престижната стипендия "Владимир Хоровиц" учи в Джулиард, а след това и в Кралската музикална академия в Лондон.

Като многостранен изпълнител ангажиментите на Мария са я отвели до престижни зали като Jahrhundert Halle, Amsterdam Concertgebouw, De Doelen, Bozar, Flagey, the Barbican, St. Martin-in-the Fields, Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall, Cadogan Hall, Wiener Recital Hall, Alice Tully Hall, Зала "България", Зала Варна Фестивална, Студио 1 на БНР. Тя е част и от международната съвременна танго сцена като основател на TANGUARDA.

Мария е прекрачвала граници, както на държави, така и на жанрове, винаги следвайки артистичното си кредо. Дълбоко вдъхновена от театъра и танца, тя е силно водена от вътрешната си нужда да разкаже на публиката история. Дискографията ѝ включва записи за EMI Records, Delphian Records, LP Classics, БНР и Rubicon Classics.

Линк към събитието във Facebook: ТУК

Още

Премиера на "Мери Джейн" в Театър 199

Премиера на "Мери Джейн" в Театър 199

Още

Парти на терасата на Топлоцентрала открива серия арт събития под шапката на фондация Emprove

Парти на терасата на Топлоцентрала открива серия арт събития под шапката на фондация Emprove

Още

Танго концерт на музиканта на годината Стоян Караиванов и неговия Orquesta Libertango

Танго концерт на музиканта на годината Стоян Караиванов и неговия Orquesta Libertango

Още

"Травиата" в Плевен с маестро Найден Тодоров, се превърна в празник за ценителите на операта

"Травиата" в Плевен с маестро Найден Тодоров, се превърна в празник за ценителите на операта

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

С оперетата "Цигански барон" се открива новият сезон на Бургаската опера в петък

Постановката на Марио Николов е атрактивна трактовка на интригуващия сюжет, в съчетание с възхитителната музика на Йохан Щраус-син

Софийската опера представя "Валкюра" от Рихард Вагнер на фестивал в германския град Фюсен

На сцената на фестивалния театър "Нойшванщайн" публиката ще види постановката, чиято премиера се състоя в София през юли 2023 г., под режисурата на Пламен Карталов - един от най-търсените Вагнерови режисьори

Оперната прима Диана Дамрау пристига в София с цялото си семейство

Звездата на Метрополитън опера с концерт в зала „България“ на 8 октомври

"Лакомият змей" е премиерният спектакъл за деца на плевенския театър

Първите премиерни представления на "Лакомият змей" са днес от 11:00 и от 13:00 часа в камерна зала. През октомври спектакълът ще има нови срещи с детската публика

Националният музикален театър вдига завесата за нов творчески сезон

Откриването е с премиерата на концерт-спектакъла "Приказка за виенския валс"

Спектакълът "Орфей" на Народния театър ще участва в Международния театрален фестивал "Скупи" в Скопие

На 10 октомври спектакълът на световноизвестния словенски режисьор и носител на европейската театрална награда "Премио" за 2017 г. Йерней Лоренци ще бъде представен на фестивала