Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Танго концерт на музиканта на годината Стоян Караиванов и неговия Orquesta Libertango

БАНДОНЕОНИЗЪМ

Танго концерт на музиканта на годината Стоян Караиванов и неговия Orquesta Libertango

Събитието е по случай световния ден на бандонеона на 11 юли, 19 ч. в атриума на Галерия "Квадрат 500", София

На 11 юли от 19 ч. в атриума на галерия "Квадрат 500" ще бъде отбелязан световния ден на бандонеона с концерт на известния български бандонеонист, обявен за музикант на годината от слушателите на БНР Стоян Караиванов и ръководения от него Orquesta Tipica

На 11 юли от 19 ч. в атриума на галерия "Квадрат 500" ще бъде отбелязан световния ден на бандонеона с концерт на известния български бандонеонист, обявен за музикант на годината от слушателите на БНР Стоян Караиванов и ръководения от него Orquesta Tipica Libertango.

Бандонеонът е основния и най-важен инструмент на танго музиката, чиито водещи изпълнители се ползват с изключителна популярност в родината на тангото, Аржентина. Не случайно, през 2000 г. аржентинците обявяват рождената дата на на своя най-обичан и известен бандонеонист, Анибал Тройло, като официален ден на бандонеона.

На същия този ден най-обичаният и известен български бандонеонист Стоян Караиванов ще отдаде своята почит към легендарния Тройло и към енигматичния бандонеон, изпълнявайки специална програма с известни танго композиции заедно с музикантите от първия български танго оркестър.

Стоян Караиванов е едно от най-горещите имена на българската музикална сцена в момента. През 2020 г. когато вече е утвърден и многократно награждаван изпълнител на баян, Стоян решава да смени инструмента и да се посвети на бандонеона.

Причината е любовта му към музиката на Астор Пиацола, която го кара да се потопи дълбоко в историята на тангото и да започне да изучава великите оркестри и композитори на танго вдъхновявали самия Пиацола.

Още

Астор Пиацола - човекът, който качи тангото на концертната и оперната сцена

Астор Пиацола - човекът, който качи тангото на концертната и оперната сцена

Талантът и уменията на Стоян, както и уроците при такива легендарни изпълнители на бандонеон като Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели му позволяват изключително бързо да усвои техниките и тънкостите на "инструмента на дявола" и през 2021 и 2022 той вече е канен като солист от най-големите симфонични и филхармонични оркестри в Българияи и свири с редица водещи камерни ансамбли и изпълнители.

Не закъсняват и наградите - освен, че печели престижния приз "Музикант на годината" през 2023 г. Стоян става победител в категория "Музика" в конкурса на фондация "Стоян Камбарев" и печели първа награда на реномирания конкурс в Клингентал, Германия.

През лятото на 2022 г. Стоян създава първия класически български танго оркестър, с който пресъздава музиката на великите оркестри от историята на тангото.

За краткото си съществуване Orquesta Tipica Libertango на два пъти вече е изправял препълнената зала България на крака - на дебютния си концерт посветен на стила на легендарния оркестър на Освалдо Пулиезе през декември, както и на последвалото участие в Европейския музикален фестивал през май.

Още

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Ансамбъл 5/4 Танго гостува на "Европейски музикален фестивал"

Очакваме това да се случи и на концерта посветен на деня на бандонеона на 11 юли, когато талантливите млади музиканти ще изпълнят разнообразнa програма с известни танга в стила на прочутите оркестри на Анибал Тройло, Хуан Д'Ариенцо, Карлос Ди Сарли и Освалдо Пулиезе, заедно с някои от най-големите хитове на Астор Пиацола.

Предстои една вълнуваща и емоционална лятна вечер, както за зрителите така и за владеещите танца на аржентинското танго, за които организаторите са предвидили специална зона за танцуване. Билетите за концерта са в продажба в системата на EPAYGO, на касите на EasyPay и онлайн ТУК.

Достъпът до концерта ще се осъществи през входа на гърба на галерията от страната на бул. "Васил Левски", а не през главния вход на "Квадрат 500". При дъждовно време събитието ще се проведе в залата на последния етаж на галерията.

УЕБСАЙТ                          FACEBOOK     

Още

В горещия ритъм на аржентинското танго с Веско Пантелеев - Ешкенази и Людмил Ангелов

В горещия ритъм на аржентинското танго с Веско Пантелеев - Ешкенази и Людмил Ангелов

Още

TANGOMACHINE - страстен спектакъл, вдъхновен от аржентинското танго

TANGOMACHINE - страстен спектакъл, вдъхновен от аржентинското танго

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева

Задава се 32-ият международен театрален фестивал „Варненско лято“

28 заглавия на живо, на киноекран и онлайн ни очакват между 1 и 15 юни

Пиеса на ливано-канадски режисьор беше отменена в Бейрут

Неправителствената организация "Комисия по въпросите на задържаните" призова за разследване срещу Важди Муавад заради контактите му с Израел

Дара Екимова, Нети Добрева, Асен Блатечки, Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на SoFest Spring

SoFest Spring с шест концерта и спектакли, пет специални премиери в четири фестивални вечери

Публиката аплодира дълго Емил Марков и Керана на премиерата на пиесата "Всяка първа сряда"

Неочакваният тандем на театралната сцена се оказа очаквано добра комбинация в спектакъла на драматурга Щефан Фьогел

Радикален, еклектичен, еротичен и политически ангажиран: 17-ят "Антистатик" надскача границите на танца

От 14 до 23 май в София ще се проведе 17-то поредно издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"