Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Русия праща на "Евровизия" 2017 певица в... инвалидна количка

ЛИЧНОСТИ

Русия праща на "Евровизия" 2017 певица в... инвалидна количка

Коя е Юлия Самойлова?

В средата на миналия месец Първи канал на руската телевизия, съобщи, че изпраща като свой представител на "Евровизия" 2017 /9-13 май т.г./ младата певица Юлия Самойлова. За пръв път зрителите видяха и чуха момичето в инвалидна количка в конкурса "Фактор А" 2013 г., където то изправи на крака и със сълзи в очите не само публиката, но и журито, председателствано от Алла Пугачова. В кулоарите Филип Киркоров пък, на колене пред Юлия, й каза:"Вие сте чудо!"

Юлия пя и на церемонията по откриването на Параолимпийските игри в Сочи през 2014 г. След като наскоро бе официално обявено, че именно тя е определена да замине за Киев, много лекари изразиха мнението, че това ще бъде огромно натоварване за нея, което може да се отрази зле на общото й здравословно състояние. По-сериозният проблем обаче е, дали Юлия ще бъде допусната в Киев от украинските власти?..

Изборът й от страна на Русия е категоричен. Комисията по конкурса обяви, че са търсили не просто добра певица, а личност, и че единодушно са видяли именно в лицето на Юлия Самойлова тази личност. Русия дълго време се колеба дали да участва в "Евровизия" 2017, доколкото тя тази година ще се проведе в столицата на Украйна. Срещу участието на руски изпълнители на конкурса се обявиха много от най-големите певци и музиканти на страната, като Филип Киркоров, Олег Газманов, Йосиф Кобзон, Виталий Милонов и др., някои от които имат забрана за влизане в Украйна. В крайна сметка, обаче, всички те, единодушно гласуваха "За", донякъде и заради Юлия, като един голям шанс за нея да бъде на световна сцена.

Коя е Юлия Самойлова?

27-годишната девойка е родена в Коми. Инвалид е от детството си. На 13 й поставят диагнозата "спинална мускулна атрофия Вердинг- Хофман". Това е наследствено заболяване, което се съпровожда от нарушение на дейността на мускулите на краката, главата и шията. Самойлова е инвалид Първа група.

Болестта обаче никога не попречила на Юлия да пее и да следва мечтата си. На 14 печели Всерусийския музикален фестивал "На крилете на мечтите". След това сформира собствена музикална група "Terranova" и завършва психология. През 2013 г. става финалист на музикалното тв шоу "Фактор А". През 2014 участва в церемонията на Параолимпийските игри в Сочи.

Юлия, придружена от приятеля си, с когото се запознала през Фейсбук

Сега въпросът е, ще бъде ли пусната на територията на Украйна, като представител на Русия. Причината? - През лятото на 2015 г., т.е. след присъединяването на Крим към Русия, девойката е пяла в град Керч, като пътувала дотам със самолет от Москва. Това противоречи на законодателството на Украйна /?/ - Според него, на територията на Крим може да се отиде само от Украйна. Крим продължава да е "ябълката на раздора" между Киев и Москва.

В момента, според украинските институции по сигурността, се правела проверка дали Юлия ще бъде допусната до конкурса в Киев? "Очевидно политиката вече взима връх навсякъде - дори на песенния конкурс, който трябваше да служи на целите на мира и разбирателството между страните на Европа, без да се влияе от геополотически, или други интереси от такъв характер", казва Филип Киркоров. От украинска страна няма официален отговор, но се правят отделни изказвания, че няма да допуснат скандал от такъв род. Може би все пак Юлия е наистина онази личност, която със силата на таланта и характера си, ще респектира и укроти политическите страсти.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Александра Сърчаджиева и Петър Антонов в "Ако извикаш нощем с всичка сила" на Яна Борисова

Премиерата е на 1 юли в София в Театър "Сълза и смях", на 4 юли се играе във Варна - Фестивален и конгресен център

Синът на Чаплин постави началото на "Сцена на кръстопът"

20 спектакъла ще гледаме тази есен в града под тепетата

Нюйоркският театър "Аполо", бастион на черната музика и култура, отбелязва 90-ата си годишнина

Историческият театър проведе във вторник ежегодния си пролетен бенефис - най-голямото събитие за набиране на средства, набрани са 3 млн. щатски долара

Паметникът на Стефан Данаилов: Спор къде да бъде издигнат

Какви са аргументите на двете страни и ще се стигне ли до съгласие?

Да събереш спектакъл в кутия: 12 продукции от цяла Европа идват за "Театроскоп"

Третото издание на международния фестивал на театралната миниатюра ще радва малки и големи от 14 до 20 юни