Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Роси Русева - изповедта на една актриса

КРЕАТИВНОТО ИЗКУСТВО

Роси Русева - изповедта на една актриса

"В живота не вярват на моите чувства, вечно свързват актьора с театралното изкуство"

Роси Русева и Жоро Стоев, на премиерата на "Изповед на една актриса" в Клуб "Журналист" на СБЖ / Снимка: Архив на актрисата

Актрисата Роси Русева представи в Клуб "Журналист" театрално-музикалния спектакъл "Изповед на една актриса", осъществен с подкрепата на Национален фонд "Култура". Пред отбрана публика от приятели и почитатели, актрисата и съпругът й Жоро Стоев заредиха залата с емоции от целия регистър на чувствата - през смеха, до носталгията и тъгата.

"Изповед на една актриса" е откровен размисъл за най-интимните кътчета на актьорската професия, за скритото "под хастара" на актьорската душа. За всичко онова, което остава непознато за публиката.

Още

Недялко Йорданов отпразнува 80 със спектакъл и наздравица с приятели

Недялко Йорданов отпразнува 80 със спектакъл и наздравица с приятели

Представлението почетоха с присъствието си поетът Недялко Йорданов, композиторът Хайгашод Агасян, актрисата Ирен Кривошиева, художниците Васил Стоев и Иван Яхнаджиев, и много други изтъкнати представители на художествено-творческия елит, с част от които семейната двойка Роси и Жоро е работила в творчески тандем неведнъж през последните години.

Самият спектакъл е изграден на базата на стихове на поетите Недялко Йорданов и Стефан Цанев, които са предоставили авторските си права като един приятелски жест към актрисата. А Роси Русева и съпругът й  Жоро Стоев, са вплели стиховете им умело в разказа на полифоничния спектакъл.

Актрисата Роси Русева и поетът Недялко Йорданов, на премиерата на спектакъла / Снимка: Личен архив на актрисата

Още

Ирен Кривошиева: Любовта търпи и вижда само доброто

Ирен Кривошиева: Любовта търпи и вижда само доброто

"Изповед на една актриса" се опитва да отговори на въпроса, какъв човек е актьорът извън светлините на прожекторите? В какво се състои магията на театъра, и защо тя завладява по такъв вълшебен начин публиката, че зрителите често отъждествяват актьора с неговия герой на сцената? На сцената всичко изглежда привлекателно. Там дори смъртта крие някакво очарование.

Актьорите умират, влюбват се, убиват от любов, и правят това всяка вечер - във всеки спектакъл. Без значение какво са преживели през деня в личния си живот.

Тази удивително завладяваща втора реалност върви паралелно с личните им преживявания. И те се влюбват, и те ревнуват, и те умират от любов, разделят се, плачат и се смеят за лични неща, но всичко това е в техния, невидим за публиката, вътрешен душевен свят.

Плакат на спектакъла "Изповед на една актриса"

Още

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Вели Чаушев: Актьорът преживява смъртта десетки пъти...

Зрителите са любопитни да научат повече за любимите си актьори и често получават интригуващ "хляб" от някои медии, публикуващи измислени случки от живота им. Как "откликва" този медиен шум в сърцето на човека-актьор? - Някои от тези истории са като детски лъжи - забавно невинни, но други засягат дълбоко интимни неща от личния им живот - могат да нарушат взаимоотношения в семейството, в професионалната им среда.

Още

Недялко Йорданов възпя в стихове фалшивата новина за смъртта си

Недялко Йорданов възпя в стихове фалшивата новина за смъртта си

С други думи, да предизвикат скандал, да опетнят личността на много хора. Всеки известен човек възприема по своему тази "трета" реалност в нашето съвремие. Някои я смятат за реклама, други я преживяват драматично. Но всички са наясно, че актьорът е човек, осъден да живее редом с клюките за него, заради своята популярност.

Роси и Жоро - заедно на сцената и в живота / Снимка: Личен архив на актрисата

Къде е границата между действителността и художествената реалност! - Има ли такава? - И "губи" ли се актьорът, битувайки между сцената и реалния си живот? - Това е големият въпрос, който поставя за размисъл спектакълът.

Още

Пловдивският драматичен театър - с премиера по Набоков

Пловдивският драматичен театър - с премиера по Набоков

Роси Русева започва актьорската си кариера в Пловдивския драматичен театър и много от спомените, които споделя в "Изповед на една актриса", ни отвеждат във времето, в което в този театър играеха истински колоси на актьорското майсторство. Всъщност, той и днес е в авангарда на театралната сцена, но актрисата разказва за "своето" време в театъра. Много случки, разказани по един непосредствено естествен начин, от първо лице, направо оживяват с експресивните си описания. И то по толкова трогателен начин, че зрителят буквално се потапя в онази пълна със спомени атмосфера на някогашния театър.

Театърът, който пълнеше салоните с публика, а всеки актьор на сцената, беше като бог за зрителите.

Роси Русева и композиторът Хайгашод Агасян / Снимка: Личен архив на актрисата

Още

Алек Алексиев - между Ромео и Дон Жуан?

Алек Алексиев - между Ромео и Дон Жуан?

Носталгично саксофонът на актрисата подплатява с музикален "фон" онова време на младостта, в което всяка актриса си мечтае да бъде Жулиета, а партньорът й поне малко да прилича на Ромео!...Това е времето на спомените, в което оживяват закачките в кафето срещу театъра, репетициите, приятелствата с други актьори, някои от които вече не са между живите... От дистанцията на времето, днес изглеждат забавни дори гафовете и интригите.

Времето е лечител, който лекува старите рани и те по някакъв магически начин са зарастнали през годините, за да се превърнат в една лирична носталгия....

Тъжно-смешен изглежда споменът за първата изиграна от актрисата Снежанка и ироничната отправка към съвремието ни, в което, въпреки годините и преживяното, тя продължава да играе тази роля. И нищо, че са я гледали в нея дори татковците, когато са били деца, сърцето на актрисата остава младо и не иска да се прости със своята Снежанка! Е, отминало е времето за Жулиета, но възрастната Снежанка, с малко грим, перука и весело настроение - "Снежанка, може!"

Роси Русева и художникът Иван Яхнаджиев / Снимка: Личен архив на актрисата

Още

"Ромео и Жулиета" - най-щастливата трагедия в човешката култура

"Ромео и Жулиета" - най-щастливата трагедия в човешката култура

А Жулиета? - Повечето не получават никога тази роля, но сърцето на актрисата винаги ще жадува за онази любов - истинската, като между Ромео и Жулиета! На сцената са се зараждали такива любови и дори са се превръщали в актьорски семейства. Рядко, но се е случвало. Факт, че зад кулисите на сцената бушуват истински и съвсем реални страсти, ревности и изневери, понякога дори по-големи от тези в пиесите. Защото животът често е по-изкусен "драматург" и от най-големите класици.

С всички тези размисли, в един повествователно-интригуващ стил на интонациите - смяна на разказ, с музика, песен и поетичен рецитал, Роси Русева и Жоро Стоев успяват да ни въвлекат в личния емоционален свят на актьора. Карат ни да осъзнаем спецификата на актьорската професия, в която "раздвоението" между сцената и живота е радост, но и тежко бреме. Да съчетаваш ролята със себе си, със своя душевен мир, изисква не само голям талант, но и емоционална устойчивост, характер.

Финалната песен на спектакъла откровено разкрива всичко с малко думи. Както житейската участ на актьора, така и вечната му жажда за аплодисментите на публиката!

В живота не вярват на моите чувства,
Вечно свързват актьора с театрално изкуство.
На сълзите горчиви и на тъгата безумна,
ръкопляскат възторжено, възхищават се шумно.
На любовта ми се смеят и я вземат за поза,
всички мислят, че не познавам житейската проза.
Щом си актриса, си фалшива персона,
а актьорът - позьор, вечно търсещ заслона.
Повярвайте, уморихме се от преструвки,
от прикрита тревога и фалшиви целувки.
Приемете поклона ни, край на спектакъла!
Ръкопляскайте и на актьорите, и на театъра!

Още

Недялко Йорданов се изповядва в мемоари и филм

Недялко Йорданов се изповядва в мемоари и филм

Още

Недялко Йорданов покани партийните лидери на второто представление на пиесата си "Две жени, без да се брои мъжът"

Недялко Йорданов покани партийните лидери на второто представление на пиесата си "Две жени, без да се брои мъжът"

Още

"Мрън-мрън" - най-новата мелодия от рими на Недялко Йорданов

"Мрън-мрън" - най-новата мелодия от рими на Недялко Йорданов

Още

Дами и господа, Ирен Кривошиева представя  "Как разминахме американците"!

Дами и господа, Ирен Кривошиева представя "Как разминахме американците"!

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"