Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Прекрасната Вера Гиргинова блести в "Травиата" като Виолета Валери

ОПЕРНИ БИСЕРИ

Прекрасната Вера Гиргинова блести в "Травиата" като Виолета Валери

Под палката на маестро Славил Димитров, на бургаска сцена излиза плеяда талантливи певци на 30 март, събота, от 19 часа

Сцена от "Травиата" (Източник: Държавна опера Бургас)

Купи билетЕдно от най-изпълняваните оперни заглавия - Вердиевата "Травиата", ще бъде бляскава кода на мартенската програма на Държавна опера - Бургас. Под палката на именития маестро Славил Димитров - гост, чест и желан гост зад диригентския пулт на значими събития в календара на Бургаската опера, на сцената на 30 март, събота, от 19 часа излиза харизматичното сопрано Вера Гиргинова /гост/ - в ролята на Виолета Валери.

Още

Бургаската опера ще бъде в ритъма на валса с "Виенска кръв" във вторник

Бургаската опера ще бъде в ритъма на валса с "Виенска кръв" във вторник

Вера Гиргинова е солист на Държавна опера - Пловдив. Интересен факт относно комплексните професионални качества на талантливата певица, носител на самобитен чар, е, че освен образованието си в Националната музикална академия, тя е дипломиран архитект. Вера Гиргинова е лауреат е на редица конкурси, сред които: конкурсът за млади оперни певци "Гена Димитрова" (2009 г.), конкурсът "Европейска общност" в Сполето, Италия (2010 г.) и Международния певчески конкурс "Елена Николай" (2013).

Държавна опера Бургас

Тя е изработвала вокалната си техника с едни от най-големите български и италиански оперни имена: /Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Стефка Евстатиева, Ана Ванди, Мирела Паруто и др/. Специализирала е в Италия: като стипендиант на Академия "Борис Христов" в Рим, както и в Академия "Киджана" в Сиена, със стипендия от Фонд "Райна Кабаиванска", а в периода 2010 г. - 2012 г. става стипендиант на престижното Опера студио към Академия "Санта Чечилия" в Рим, където се обучава при прочутата Рената Ското.

Сопраното Вера Гиргинова (Източник: Държавна опера Бургас)

Многостранното артистично амплоа на красивата певица ще се представи в емблематичната за всяко сопрано роля на Виолета Валери, разкъсвана от драматични страсти с трагичен оттенък.

Купи билетЗа да разкажат вечната трагична история за клопките и съдбовните предизвикателства на любовта, на 30 март на сцената на Операта излизат великолепни артисти. В ролята на Алфред Жермон влиза младият солист на Бургаската опера Андрея Мирчев. Той направи своя запомнящ се дебют в пресъздаването на образа по време на спектакъла на "Травиата" през м. февруари 2023 г., когато участва в сценично партньорство с лауреати на Първия конкурс за млади оперни певци "Стоян Попов" 2021 г. Андрея Мирчев успя да изгради тежката тенорова партия не само с лекота в интерпретацията на Вердиевата музика, наситена с драматични сблъсъци, но и като силна актьорска аргументация.

Още

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък

Като Жорж Жермон в събота на бургаска сцена излиза именитият баритон, който има богат сценичен опит в различни по стил и темперамент роли - Александър Крунев. Очарователното мецосопраното Йоана Кадийска ще бъде в образа на Флора Бервоа, приятелка на Виолета Валери, с която блестят в светските среди на Париж в средата на XIX век. Дарина Запрянова влиза в образа на вярната прислужница на Виолета Валери - Анина, басът Костадин Мечков ще бъде в ролята на Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков - Маркиз д"Обини, Милен Динолов - Виконт Гастон дьо Леторие, Диман Панчев - Доктор Гренвил, Мирослав Димитров - Жозеф и Николай Николов - Слуга на Флора.

Сцена от "Травиата" (Източник: Държавна опера Бургас)

Сцена от "Травиата" (Източник: Държавна опера Бургас)

Великолепната режисура на "Травиата" е на доц. д-р Александър Текелиев и съчетава оригинални похвати и нестандартен подход към изграждането на образите в драматичния сюжет по романа на Александър Дюма - син "La Dame aux Camélias" /"Дамата с камелиите"/. Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе /Румъния/, в която се използват огледалните образи - като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния облик на личността.

Купи билетАрборе е и автор на красивите сценични костюми на постановката "Травиата". Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията, в която се използват огледалните образи -Великолепна спойка между музика, драматургични послания, огледални ефекти на оригиналните сценографски решения, които отразяват сякаш вътрешния свят и противоречия в плоскостта на различни ракурси, разкриващи неподозирани истини - за хора, отношения и взаимозависимости. Визуално-смисловият лайтмотив на камелиите, синхронично с литературния първоизточник, преминава през цялото действие - като символ на светския разкош и фриволност, както и като погубените надежди, смачкани от решенията на Съдбата - под формата на захвърлените по огледалния под неизпратени писма до любимия.

Сопраното Вера Гиргинова (Източник: Държавна опера Бургас)

Сцена от "Травиата" (Източник: Държавна опера Бургас)

Диригент на хоровия състав, на който е отредена важна роля в цялостното развитие на сюжетното действие, е Александър Чепанов, концертмайстор е Христо Белчев. Атрактивната хореография е дело на Галина Калчева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева, репетитор на балетния състав е Марина Змеева-Маркова.

В мащабния сценичен проект с впечатляващи визуални ефекти вземат участие артистичните състави на оркестъра, хора и балета на Държавна опера - Бургас.

"Травиата" е опера, която всеки почитател на музиката би трябвало да е гледал в няколко сценични версии - за да открие, чрез собствения си вкус и сетивност към изкуството, тази, която импонира на неговите критерии - и като естетика, и като визия, и като начин на предаване на вечните послания на класиката в един осъвременен вид, в който резонират актуалните въпроси на днешния ден. Определено постановката на Бургаската опера е една ръкавица на предизвикателство, хвърлена към рутината и схоластиката в интерпретацията на вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността. И най-вече - апотеоз на Красотата, в нейните най-възвишени измерения. И обединител на всички послания на "Травиата" - вечната музика на гения Джузепе Верди.

Билети - на касата на Операта, каса "Часовника", в мрежите на Grabo и Eventim

За диригента Славил Димитров:

Славил Димитров е роден през 1972 година в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова. Завършва Държавна музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност "Хорово дирижиране" през 1995 година при проф. Крум Максимов, а през 1998 година и специалност "Оперно и оркестрово дирижиране" при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев.

Маестро Славил Димитров (Източник: Държавна опера Бургас)

В периода 1986-1999 участва в експерименталния клас по композиция към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 в класа на акад. Александър Райчев.

Купи билетНосител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса "Братя Стоянови" 1985, 1986 година, Първа награда на World Children Music Festival 1988 в Нагоя - Япония, Голяма награда на Всеросийски Конкурс в Одеса 1989, Трета награда от Първия Конкурс "Проф. Иван Спасов" в Пловдив 1995.

През 2005 година печели три награди от Петия национален конкурс "Пиеса в неравноделни ритми" - (втора, наградата на оркестъра и наградата на публиката).

Три пъти е номиниран за награда "World Music" от Международната асоциация по Фолклор в Онтарио - Канада.

Гост диригент на Симфоничвите оркестри в град Сливен и Ниш - Югославия, Оперно-филхармонично дружество - Варна, Държавна Филхармония - Видин. Диригент на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов".

За солистите:

Още

"Мадам Бътерфлай" със звезден артистичен каст и изтъкнат диригент в сряда в Бургаската опера

"Мадам Бътерфлай" със звезден артистичен каст и изтъкнат диригент в сряда в Бургаската опера

Вера Гиргинова, сопран - в ролята на Виолета Валери:

Вера Гиргинова завършва едновременно "Архитектура" и Национална музикална академия в класа на проф. Мила Дюлгерова. Лауреат е на редица конкурси, сред които: Конкурсът за млади оперни певци "Гена Димитрова" (2009г), Конкурсът "Европейска общност" в Сполето, Италия (2010г) и Международния певчески конкурс "Елена Николай" (2013). Вера Гиргинова изработва вокалната си техника с едни от най-големите български и италиански оперни имена (Рената Ското, Фиоренца Косотто, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Дарина Такова, Стефка Евстатиева, Ана Ванди, Мирела Паруто и др).

Сопраното Вера Гиргинова (Източник: Държавна опера Бургас)

Специализирала е в Италия: първо като стипендиант на Академия "Борис Христов" в Рим, после в Академия Киджана в Сиена със стипендия от Фонд "Райна Кабаиванска", а в периода 2010-2012 става стипендиант на престижното Опера Студио към Академия Санта Чечилия в Рим, където се обучава при прочутата Рената Ското. В момента е щатен солист на Държавна Опера Пловдив.

Сред ролите, които e изпълнявала на сцена са Моцартовите: Донна Анна и Донна Елвира от "Дон Жуан", Фиордилиджи от "Така правят всички", Графиня Розина от "Сватбата на Фигаро"; Розина от "Севилският Бръснар" на Росини, Вердиевите Виолета от "Травиата", Джилда от "Риголето" и Нанета от "Фалстаф"; Пучиниевите Лаурета от "Джани Скики" и Мюзета от "Бохеми"; Татяна от "Евгени Онегин" на Чайковски, Адела от "Прилепът" на Щраус и много други.

Андрея Мирчев, тенор - в ролята на Алфред Жермон:

Андрея Мирчев е роден през 1999 г. в Пловдив, в семейство на дългогодишни артисти в Държавна опера Пловдив. Средното си образование е завършил в ПГМТ "Проф. Цветан Лазаров" в гр. Пловдив. Негов вокален педагог е баритонът с международна известност Петър Данаилов - директор на Sofia Opera Performing Seminars и директор на Младежки оперен театър. През ноември 2018 година Андрея Мирчев е победител в престижния международен певчески конкурс "Балканска романсиада" и е носител на специалната награда" Гран при" на конкурса. През декември същата година участва във финалите на интернационалния конкурс "'Романсиада" в Москва.

Андрея Мирчев (Източник: Държавна опера Бургас)

През 2018 г. и 2020 г. е активен участник в международните Sofia Opera Performing Seminars, чиито Гала концерти се изпълняват в престижни концертни зали и оперни театри в България. От октомври 2019 г. Андрея Мирчев е редовен студент по класическо пеене в НМA "Проф.Панчо Владигеров"' - София, в класа на доц. Елица Нешевска.

Купи билетИма активна концертна дейност в София, Варна, Пловдив. През есента на 2019 г. е ангажиран в професионална оперна трупа и участва като солист в редица изяви на трупата в десетки културни центрове в Германия, някои от които: Kevelaer Konzerthaus, Schwetzingen Theater, Испания Auditorio Nacional de Música Madrid Palacio de la Opera Coruña, Palacio de Congresos y Exposiciones de Galicia Auditorio de Zaragoza PUENTE KURSAAL - Kursaal, San Sebastian Coliseu dos Recreios Лисабон и др. В България Андея Мирчев развива активна концертна дейност в София, Пловдив, Сливен, Варна и др.

Оперният му репертоар включва целите партии на: Алфредо от "Травиата" - Джузепе Верди, Неморино от "Любовен еликсир" - Гаетано Доницети,Родолфо от "Бохеми" - Джакомо Пучини, Lo sposo deluso -Дон Аздрубале -В. А. Моцарт Vestas Feuer -Мало -Лудвиг ван Бетовен, Граф Алмавива - "Севилският бръснар" от Джоакино Росини.

В камерния и кантатно-ораториалния жанр изпълнява с успех произведения на Росини, Шуберт, Чайковски, Рахманинов, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, италиански канцонети. Андрея Мирчев има записи за Българска национална телевизия. От 2022 г. е солист на Държавна опера - Бургас.

Александър Крунев, баритон - Жорж Жермон:

Завършва СМУ "Любомир Пипков" - София, специалност "пеене", а след това - ДМА "Проф. Панчо Владигеров" - София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален педагог е Гена Димитрова.

Александър Крунев (Източник: Държавна опера Бургас)

Първите му спектакли са в малки роли в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта "Травиата", постановка на Държавна опера - Пловдив. От тогава до днес репертоарът му е нарастнал със седемдесет роли.

Още

Бургаската опера ще представи отново музикално-сценичния проект "Латино пулс"

Бургаската опера ще представи отново музикално-сценичния проект "Латино пулс"

Публиката го познава като Риголето, Набуко и Фалстаф от едноименните опери, а също и като Яго в "Отело", граф ди Луна в "Трубадур", Ренато от "Бал с маски", Маркиз Поза в "Дон Карлос", дон Карло в "Ернани", дон Карло в "Силата на съдбата" от Верди, в оперите на Пучини - барон Скарпия в "Тоска", Шарплес в "Мадам Бътерфлай", Пинг в "Турандот", Леско в "Манон Леско", Марсел в "Бохеми", репертоарът му в оперите на Росини включва Фигаро от "Севилския бръснар", Тадео в "Италианката в Алжир"; в операта на Леонкавало "Палячи" изпълнява ролите и на Тонио и Силвио.

Сцена от "Травиата" (Източник: Държавна опера Бургас)

Сцена от "Травиата" (Източник: Държавна опера Бургас)

В оперите на Моцарт той е познат като Дон Жуан, Алфио от "Селска чест", в "Хофманови разкази" е изпълнявал Линдорф, Копелиус, Да Пертуто и доктор Миракъл, в оперите на Доницети е Енрико от "Лучия ди Ламермур", Малатеста от "Дон Паскуале". Изпълнител на кантатно-ораториални произведения - "Кармина Бурана" на Карл Орф, "Реквием" на Моцарт, "Симфония №9" на Бетовен и други. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 г. е солист на Държавна опера - Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир. Носител на награда "Златно перо" за постижения по случай Деня на славянската писменост и култура.

Още

"Травиата" в Плевен с маестро Найден Тодоров, се превърна в празник за ценителите на операта

"Травиата" в Плевен с маестро Найден Тодоров, се превърна в празник за ценителите на операта

Още

Лауреати на Първия конкурс за млади оперни певци "Стоян Попов" блестят в "Травиата" в Бургас

Лауреати на Първия конкурс за млади оперни певци "Стоян Попов" блестят в "Травиата" в Бургас

Още

"Травиата" оживява на площад "Бдинци" във Видин

"Травиата" оживява на площад "Бдинци" във Видин

Още

Маестро Давид Хименес дирижира "Травиата" на 29 февруари и на 1 март в Софийската опера

Маестро Давид Хименес дирижира "Травиата" на 29 февруари и на 1 март в Софийската опера

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"П.О.Р.Н.О" с премиера на 30 април в Yalta Art Room

Продуцентска къща "Гръм и Тряс" представя черна комедия от Х. Левин под режисурата на Веселин Петров

Режисьорът Джон Малкович и сценографът Пиер-Франсоа Лимбош проведоха кастинг с трупата на Народния театър

Малкович ще поставя спектакъла "Оръжията и човекът" по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу

Двама дебютанти излизат на сцената на Софийската опера в "Дама Пика"

Двата спектакъла с музиката на Пьотр Илич Чайковски са на 19 и 21 април

На 19 април е премиерата на "Анна непоправимата", постановка за Политковская

Поради големия интерес, екипът обявява две нови дати - на 15 май и 5 юни в "Топлоцентрала"

Българският актьор Любен Кънев дебютира на West End в Лондон

По думите му представлението е композиция от текстовете на няколко автори и ще бъде показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес

Лилия Абаджиева предизвика дъжд в бургаския театър с най-новия си спектакъл "Ромео и Жулиета"

"Посвещавам този спектакъл с цялата си любов и безкрайната си благодарност на моя учител Борислав Чакринов", заяви от сцената режисьорът Лилия Абаджиева