Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък

ОПЕРНИ БИСЕРИ

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък

Под палката на Димитър Косев /гост/, на 17 ноември от 19 часа ще бъде представена една от най-популярните опери от В. А. Моцарт

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък (Източник: Държавна опера - Бургас)

Още

"Мадам Бътерфлай" със звезден артистичен каст и изтъкнат диригент в сряда в Бургаската опера

"Мадам Бътерфлай" със звезден артистичен каст и изтъкнат диригент в сряда в Бургаската опера

На 17 ноември, петък, от 19 часа в залата на Държавна опера - Бургас Ви очаква естетичното предизвикателство на досег до посланията на "вечната музика" - Моцартовият шедьовър в две действия "Дон Жуан" - една от най-изпълняваните опери в световен мащаб.

Зад пулта застава младият маестро, но с внушителна творческа биография - Димитър Косев, главен диригент на Държавна опера - Русе.

Държавна опера - Бургас

Той е отличен с престижната награда за принос към българската култура и изкуство "Златно перо" за 2019 г. Носител е и на наградата "Млад музикант на годината" за 2020, присъдена от БНР, както и на редица престижни международни и национални награди.

Купи билет

Режисурата на "Дон Жуан" е на доц. д‐р Александър Текелиев, художник на мащабната постановка е Иван Савов, който през настоящата година приключи земния си път, но творчеството му продължава своя самостоятелен живот.

Диригент на хоровия състав, който е пълноценен участник в емоционално наситеното сценично действие, е младият хормайстор Александър Чепанов, който отскоро пое символичната щафета на приемственост в изкуството от Невена Михайлова, но постига много добър баланс в творческия процес с артистите от хора.

Пластиката на оперната постановка е на Гриша Роглев, който също вече не е между нас. Важна роля в изграждането на драматургично-музикалното внушение има и оркестърът на Държавна опера - Бургас, с концертмайстор Ваня Златева.

Димитър Косев - диригент (Източник: Държавна опера - Бургас)

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък (Източник: Държавна опера - Бургас)

Силен солистичен състав ще се представи в драматичните образи, наситени с емоционалност и философски препратки. На сцената на Бургаската опера в петък ще бъде бе разгърната вечната тема за изкушение, прелъстяване, отдаване на греха, падение, възмездие, наказание и изкупление. Всеки от солистите ще бъде емоционално-естетично-интелектуално мотивиран от забележителните режисьорски похвати да извади на повърхността на артистичната си същност най-доброто, градивното и въздействащото от съответния образ. Хорът на Държавна опера - Бургас участва в мащабните масови сцени, пресъздаващи атмосферата на своето време - с характерните детайли в облеклото, поведението и динамиката на отношенията.

Още

Бургаската опера ще представи отново музикално-сценичния проект "Латино пулс"

Бургаската опера ще представи отново музикално-сценичния проект "Латино пулс"

Постановката на "Дон Жуан" не бе представяна повече от три години на бургаска сцена - до 4 май т. год., когато в залата на Операта в главните роли дебютираха прекрасни млади солисти, студенти в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София. Спектакълът, в който взеха участие дебютантите, доказа, че емоционалният заряд и енергията на младите таланти успешно се вписва в една от най-успешните постановки на Държавна опера - Бургас, която вече 20 години се представя и се приема изключително радушно от публиката - както на сцената в крайморския ни град, така и в турнета в чужбина и други градове в България. На представлението през м. май дебют в ролята на Дон Жуан направи баритонът Добромир Момеков.

Делян Славов - Дон Жуан (Източник: Държавна опера - Бургас)

Костадин Мечков (Източник: Държавна опера - Бургас)

В ролята на неустоимия чаровник, класически прелъстител с подмолни действия, обслужващи неговите неконтролируеми страсти, вписал в своя "таен списък" хиляди завоевания - от невинни девици, до достолепни дами, търсещи мимолетно внимание, ще влезе солистът на Държавна опера - Бургас и артистичен секретар Делян Славов. В началото на м. ноември басът се представи във вокалния концерт "Солистите на Държавна опера - Бургас", а през летния сезон на Бургаската опера имаше редица запомнящи се изяви - в Бургас, Велико Търново, както и по време на фестивала "Опера на светилището" на откритата сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ.

Купи билетВ образа на слугата на пословичния прелъстител Дон Жуан - Лепорелло, ще се превъплъти басът Костадин Мечков, който наскоро бе в сценично партньорство с изпълнителя на Дон Жуан - Делян Славов - също в концерта "Солистите на Държавна опера - Бургас". Мечков има множество успешни изяви в централни роли в заглавия от репертоара на бургаския културен институт, както и в редица камерни изяви.

В ролята на Донна Ана, която тъгува за преждевременната загуба на своя обичен баща, убит от Дон Жуан, влиза сопраното Мария Цветкова-Маджарова - с виртуозна техника и красиви нюанси на гласа в най-високия регистър. Образа на Донна Елвира - бивша любима на Дон Жуан, ще пресъздаде сопраното Нона Кръстникова - с психологическа дълбочина, веща интерпретация на Моцартовата музика и артистизъм. Бургаската публика ще има възможност да гледа и слуша Нона Кръстникова и в събота, 18 ноември, от 19 часа във фоайето на Операта - в концерта от поредицата "Солистите на Държавна опера - Бургас", заедно с баритона Марян Йованоски, пианиста Игор Кириянов /Украйна/ и Мая Желязкова - флейта.

Още

С оперетата "Цигански барон" се открива новият сезон на Бургаската опера в петък

С оперетата "Цигански барон" се открива новият сезон на Бургаската опера в петък

В ролята на Дон Отавио ще се представи тенорът Яни Николов - за него ролята е дебютна. След блестящия му дебют като Баринкай в оперетата "Цигански барон" на сцената на Летния театър в Бургас, също в партньорство с Нона Кръстникова, за която ролята също бе успешен дебют, очакваме силна сценична изява и в Моцартовата опера.

Образът на красивото и чистосърдечно момиче от народа Церлина - с финес и ювелирна воклана техника, ще изгради младото сопрано Мария Славова /гост/. Красивата млада певица е носител на Голямата награда на Фондация "Стоян Камбарев" за полет в изкуството за 2017 г. Нейният творчески път е изпъстрен със запомнящи се изяви - на наши и чужди сцени. Явява се на първия си музикален кастинг на 3 години и става част от формация "Бон-Бон".

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък (Източник: Държавна опера - Бургас)

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък (Източник: Държавна опера - Бургас)

След това е солистка на детския радиохор на Българско национално радио. На 10 години е, когато дебютира пред препълнена зала 1 на НДК. Професионалният й път е възходящ, базиран на дългогодишна отдаденост на каузата на високото изкуство, личен чар и силен дух.

Купи билет

В знаковия образ на Командора на спектакъла на "Дон Жуан" в петък влиза басът Диман Панчев, постигащ силно сценично присъствие и внушение, зрял актьорски подход при изграждането на образа - представен като инструмент на Съдбата, която разпорежда сурово, но справедливо. Басът бе партньор в концерта "Солистите на Държавна опера - Бургас" на 4 ноември т. год. с останалите двама баси, които участват в спектакъла - Делян Славов и Костадин Мечков.

В ролята на Мазетто, годеник на Церлина, към която Дон Жуан не крие своите користни подбуди, бургаската публика ще види младия баритон Бранимир Недков, който придава на образа богата емоционалност и яркост. На сцената на Бургаската опера във вторник той дебютира успешно в ролята на паркетния лъв Хоров в мюзикъла "Службогонци" от Парашкев Хаджиев, под диригентската палка на Иван Кожухаров.

Още

"Лебедово езеро" с блестящ състав в понеделник в Летния театър на Бургас

"Лебедово езеро" с блестящ състав в понеделник в Летния театър на Бургас

Операта в две действия "Дон Жуан" е един от върховете в творчеството на гениалния Моцарт и съчетава елементите и внушенията на драматичната и комична опера. "Дон Жуан" се отличава с динамично сценично действие, изящни музикални теми, арии, дуети и ансамбли, изградените образи са ярки и запомнящи се.

Постановката на "Дон Жуан" е изпипана във всеки детайл — помислено е както за цялостното внушение, така и за елементите на психологизъм и актьорско въздействие, сценография, костюми, солистични изпълнения, дуети, ансамбли, сценичното присъствие на артистите, всичко, в единна цялост, наистина е на високо професионално ниво, с добавена естетична стойност. Тази постановка има дългогодишен сценичен живот, разгръща се и се развива с годините, в нея са участвали плеяда изявени солисти, всеки един от които е внасял своя личен почерк и натюрел в образите.

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък (Източник: Държавна опера - Бургас)

Моцартовият шедьовър "Дон Жуан" отново на бургаска сцена в петък (Източник: Държавна опера - Бургас)

Изпълнението на "Дон Жуан" предполага висок професионализъм, детайлно познаване на Моцартовата музика и характерната за композитора лекота и финес, които, обаче, се постигат извънредно трудно и изискват брилянтно владеене на гласа и модериране на преходите, динамиката и чистотата на интерпретация в ансамблите. При Моцарт всеки тон звучи като отделен бисер, свързан с изящен наниз, но само когато е изпълнен с необходимата доза познаване, респект към музикалния му гений и шлифован до пълния си блясък.

Дълбокият философски замисъл на режисьорското виждане за греха, изкушението, страданието, повикa към отмъщение, изкуплението и възцаряването на справедливостта, се очаква да бъде пресъздаден от страна на артистите. - с разбиране и емоционална отдаденост, на спектакъла на 17 ноември в залата на Операта.

Билети за "Дон Жуан": на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежите на Grabo и Eventim

Още

Операта "Дон Жуан" от Моцарт представя великотърновският театър на откритата сцена на Царевец на 21 юли

Операта "Дон Жуан" от Моцарт представя великотърновският театър на откритата сцена на Царевец на 21 юли

Още

Операта "Дон Жуан" от Моцарт отново на сцената на Софийската опера

Операта "Дон Жуан" от Моцарт отново на сцената на Софийската опера

Още

Провокативен прочит на "Дон Жуан" от Моцарт отправя послания срещу насилието

Провокативен прочит на "Дон Жуан" от Моцарт отправя послания срещу насилието

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изключително успешно приключи Европейският музикален форум в София

Над 150 делегата от цяла Европа се включиха в 12-тото издание на форума

Михаил Плетньов гостува на Софийската филхармония

Михаил Плетньов е изтъкната фигура в съвременното музикално изкуство и гостува в София на 16 юни в зала "България"

Френската певица Франсоаз Арди почина на 80-годишна възраст

В класацията на сп. "Ролинг стоун" за 200-те най-добри певци на всички времена през 2023 г. Фрнасоаз Арди е единственият френски изпълнител

Людмил Ангелов оглавява журито на четвъртия Национален конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус"

Конкурсът ще се проведе в периода октомври – ноември 2024 г, ще се реализира в два тура и по традиция ще завърши с тържествен заключителен концерт

"Шопен, живот в изгнание" – рецитал на Силвен Моризе

Прочутият пианист ще изпълни на роял емблематични произведения от парижкия период на Фредерик Шопен

Константин Костов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с авторски концерт в Пловдив

Силен акцент в политиката на Плевенска филхармония е да представя симфонични творби на български композитори от новото поколение